ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (12/2010)

Η Φλώρα Χρυσού είναι μια νέα τραγουδοποιός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Με πολύχρονες μουσικές σπουδές σε πιάνο, κιθάρα, θεωρητικά και μαθήματα φωνητικής, έχει παρουσιάσει τραγούδια της σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και μουσικές σκηνές. Είναι  πτυχιούχος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική.

 Το 2006 συμμετείχε με το τραγούδι της “Ίσως σε θέλησα” στο 2ο CD της γνωστής μουσικής ιστοσελίδας kithara.gr. Τον Οκτώβριο του 2009 συμμετείχε στο Φεστιβάλ νέων συνθετών Κοζάνης με το τραγούδι “Μάντης” σε στίχους και μουσική της ίδιας κερδίζοντας το 1ο βραβείο.

 Τον Δεκέμβριο του 2009 η Φλώρα Χρυσού συνεργάστηκε με την οικολογική οργάνωση “Friends of the earth” (διεθνής οργανισμός με 5000 τοπικές ακτιβιστικές ομάδες σε όλες τις ηπείρους) στα πλαίσια της συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Το τραγούδι “Don’ t give up” σε στίχους και μουσική της ίδιας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της ομώνυμης εκστρατείας της οργάνωσης στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και προσέλκυσης της νεολαίας. Η οργάνωση παρότρυνε παρέες από όλο τον κόσμο να τραγουδήσουν μπροστά στην κάμερα το τραγούδι και να το στείλουν σε video. Τα video που συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί ένα τελικό “videoclip” με συμμετοχές από πολλές χώρες του κόσμου. Το τραγούδι έχει χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε σχολεία.

Τώρα, η Φλώρα Χρυσού κάνει το πρώτο της δισκογραφικό βήμα στη Legend, με το άλμπουμ «Θα σου λείψω». Σε αυτό παρουσιάζει 12 δικά της τραγούδια σε ροκ- ποπ ύφος. Μουσικές ρυθμικές αλλά και μπαλάντες, στίχοι ερωτικοί και παιχνιδιάρικοι που «κλείνουν» το μάτι στον ακροατή. Η ενορχήστρωση είναι του Βασίλη Πιερρακέα.

Η ίδια σημειώνει: «Όλα ξεκίνησαν από μία διάθεση για ένα κυνήγι ονείρων, φαντασμάτων για πολλούς! Τώρα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα μέσα στο  Χαμό του Μετρό, όπου ο Μάντης Απόψε  αντιμετωπίζει Εκείνα που Φοβάται και  χωρίς να του έχει Μείνει  Κανείς παύει να αναρωτιέται γιατί Δεν τον Ερωτεύτηκαν… Ονειρεύεται και Κρατάει Πάλι όσους του Έλειψαν… Θέλει Τόσα να τους πει… Δε χρειάζονται πολλά! Τους λέει απλά: “Εδώ θα είμαι”…    Για όλους όσους τιμήσουν την προσπάθεια αυτή εύχομαι έστω και για δευτερόλεπτα να καταφέρω να  τους κάνω να ονειρευτούν!»

Αξίζει να την ανακαλύψετε!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Ελένη Λαμπράκη – eleni_lampraki@musiccorner.gr

«Θα σου λείψω» είναι ο τίτλος της πρώτης προσωπικής δισκογραφικής δουλειάς μιας νέας τραγουδοποιού, της Φλώρας Χρυσού. Έχοντας μια δισκογραφική συμμετοχή και μια βραβευμένη εμφάνιση σε μουσικό φεστιβάλ, μας παρουσιάζει τον πρώτο της δίσκο, με 12 νέα τραγούδια στα οποία έχει γράψει η ίδια στίχους και μουσική. Πρόκειται για μια πολύ καλή πρώτη προσπάθεια, που κινείται σε αμιγώς pop ήχους, μπαλάντες αλλά και πιο γρήγορα κομμάτια. Όλος ο δίσκος έχει πολύ προσεγμένη ενορχήστρωση από το Βασίλη Πιερρακέα. Ο καθαρός ήχος κάθε τραγουδιού βοηθάει στην ανάδειξη των πολύ καλών φωνητικών δυνατοτήτων της ερμηνεύτριας.

Ο δίσκος ξεκινάει με το κομμάτι «Μετρό (έλα να παίξουμε κρυφτό»), που όπως προσδίδει και ο τίτλος είναι ένα χαρούμενο κομμάτι, με παιχνιδιάρικη διάθεση και στη μουσική και στο στίχο, έχοντας όμως σαν αποτέλεσμα ένα απλά συμπαθητικό τραγούδι με κάπως κλισέ στίχους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πάρα πολύ καλή ερμηνεία της Φλώρας. Σε εντελώς άλλο ύφος το δεύτερο κομμάτι «Ονειρέψου», ένα από τα δύο καλύτερα κατά τη γνώμη μου κομμάτια του δίσκου. Πρόκειται για μια μπαλάντα όπου μουσικά είναι ένα κράμα μελαγχολικής και αισιόδοξης μελωδίας, που συνδυάζεται με λίγο πιο ποιητικό στίχο. Προσωπικά μου έβγαλε την αίσθηση τραγουδιού μιας παλιότερης εποχής καθώς μου θύμισε μπαλάντες  όπως αυτές των Ριφιφί ή των Εξόριστων, χωρίς όμως να τις αντιγράφει σε καμία περίπτωση.

Το δεύτερο κομμάτι που ξεχώρισα είναι και πάλι μπαλάντα, το «Κάνε χαμό», μία πάρα πολύ καλή μελωδία, με πολύ ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή ενορχήστρωση και μια πολύ δυνατή ερμηνεία. Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το «Εδώ θα είμαι», το οποίο κινείται σε πιο ροκ μονοπάτια με ένα ελαφρύ ραπάρισμα στο στίχο. Πιστεύω πως θα του πήγαινε μια ακόμα πιο σκληρή ενορχήστρωση, καθώς έχει από μόνο του μια καλή πρώτη βάση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κομμάτια, στο «Απόψε» μας δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία σε ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του δίσκου. Στο ίδιο στυλ το «Δε μ’ ερωτεύεσαι», ο στίχος του όμως το κάνει αρκετά συνηθισμένο. Κλασσική pop μπαλάντα το «Κράτα με πάλι», χωρίς να παρουσιάζει δυστυχώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κάπως αδύναμο βρήκα το «Γιατί δεν έμεινε κανείς», και η μελωδία και ο στίχος το κάνουν αρκετά υποτονικό. Αρκετά ενδιαφέρον, κυρίως μουσικά είναι το «Θα σου λείψω», με λίγο πιο latin ήχο στο ρεφραίν που εκπλήσσει ευχάριστα. Καλό είναι το αποτέλεσμα στα τρία τελευταία κομμάτια του δίσκου, «Εκείνα που φοβόμαστε»,  «Θέλω τόσα να σου πω», «Μάντης». Με το «Μάντης» μάλιστα είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ νέων συνθετών Κοζάνης, το 2009.

Ακούγοντας προσεκτικά το δίσκο, αυτό στο οποίο στέκομαι και θεωρώ πως είναι το δυνατό του σημείο είναι το ερμηνευτικό μέρος. Η Φλώρα Χρυσού διαθέτει μια πολύ καθαρή φωνή και πιστεύω πως μπορεί να ανταπεξέλθει και να δώσει πολύ καλές ερμηνείες και σε πολύ πιο δύσκολα τραγούδια. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκω πολύ θετική την ύπαρξη ενός album που κινείται καθαρά στο χώρο της pop, χωρίς να δανείζεται στοιχεία λαϊκής μουσικής, καθώς είναι ένα είδος που τα τελευταία χρόνια είχε χάσει την αυθεντικότητά του. Είναι σαφώς μία πολύ καλή και αξιοπρεπής πρώτη δισκογραφική δουλειά και ελπίζουμε να δούμε εξίσου καλά και γιατί όχι, καλύτερα πράγματα από τη Φλώρα στο μέλλον…

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD
01. Μετρό (Έλα να παίξουμε κρυφτό)
02. Ονειρέψου
03. Δε μ’ ερωτεύεσαι
04. Κάνε χαμό
05. Θα σου λείψω
06. Κράτα με πάλι
07. Απόψε
08. Εδώ θα είμαι
09. Γιατί δεν έμεινε κανείς;
10. Εκείνα που φοβόμαστε
11. Θέλω τόσα να σου πω
12. Μάντης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here