Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηραφαηλίδης
k.chatzirafailidis@musiccorner.gr
30/3/2010
www.musiccorner.gr

Οι πωλήσεις μουσικών δίσκων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν μόλις κατά 0.8% μέσα στο 2009, σημειώνοντας έτσι την μικρότερη πτώση στην πώληση δίσκων στα τελευταία πέντε χρόνια. Οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν από το Entertainment Retailers’ Association και αντλήθηκαν από στοιχεία που παρουσίασαν γνωστές εταιρίες πώλησης δίσκων, όπως το Tesco, το HMV και το Amazon. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις ταινιών DVD είχαν πτώση 10.6% και τα video games είχαν πτώση αντίστοιχη του 11%. Ανακοινώθηκε επίσης πως πλέον, κατά μέσο όρο, η τιμή που έχει ένα CD Album είναι £ 7.99 κάτι που επίσης προκαλεί έκπληξη, αφού ο μέσος όρος τιμής δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από £8. Η Kim Bayley, διευθύνων σύμβουλος της ERA δήλωσε πως η μικρού μεγέθους πτώση στις πωλήσεις μουσικών δίσκων είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο για το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας. «Προφανώς όλοι βρίσκονται στα μέσα μιας διαδικασίας απομάκρυνσης, αλλά θεωρώ πως η μικρή πτώση δείχνει πως ο κόσμος αγαπά ακόμη την μουσική» είπε, στο BBC 6music. «Επομένως πρόκειται για μία θετική έκβαση σε ένα δυσοίωνο περιβάλλον».

 

O Julian Casablancas ισχυρίζεται πως οι The Strokes βρίσκονται ήδη στα μέσα της ηχογράφησης του νέου τους album, χωρίς αυτόν παρόντα στο studio. Ο frontman εξήγησε πως απομακρύνθηκε από τους bandmates του για να δουλέψει μόνος του πάνω στον ήχο του δίσκου, προτού προσθέσει φωνητικά στα κομμάτια που τελικά θα επιλεχτούν. «Θεωρώ πως έκαναν πολύ καλή δουλειά. Απλά τοποθέτησαν τα τραγούδια» δήλωσε στα ABC News. Εξηγώντας τους λόγους που τον έκαναν να δουλέψει μακριά από τα υπόλοιπα μέλη του group, ο Casablancas πρόσθεσε: «Θεώρησα πως θα ήταν μία καλή ευκαιρία για αυτούς να δουλέψουν μόνοι. Είμαι αρκετά ισχυρογνώμων. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν έχει την έγκριση μου. Όταν άκουγα ένα τραγούδι, σκεφτόμουν πως ίσως είχε υπερβολικό μπάσο ή κάτι άλλο που με ενοχλούσε. Πιστεύω πως το ότι δούλεψαν μόνοι τους, τους βοήθησε να ανοίξουν τα φτερά τους κατά κάποιο τρόπο και να είναι πιο άνετοι».

Στην συνέχεια δήλωσε πως το επερχόμενο album τους θα θυμίζει αρκετά το προηγούμενό τους, αλλά θα είναι λίγο πιο …ανήσυχο! Oι The Strokes έχουν ήδη μπει στην λίστα για να εμφανιστούν στο Isle Of Wight festival, στις 12 Ιουνίου και μια μέρα μετά στο Rock Ness στην Σκωτία. Ο Casablancas ομολόγησε πως το κίνητρο που έκανε το group να παίξει σ’ αυτά τα live, ήταν το χρηματικό κέρδος. «Θέλετε να είμαι ειλικρινής; Λεφτά. Αυτός ήταν ο λόγος που δεχτήκαμε να παίξουμε σε αυτά τα shows» δήλωσε «Τα λεφτά ήταν τόσο πολλά που έπρεπε να πούμε το ναι».

 

Οι Hole ανακοίνωσαν την ημερομηνία κυκλοφορίας αλλά και τους τίτλους των τραγουδιών του επερχόμενου album τους, ‘Nobody’s Daughter’. Στις 11 Απριλίου θα κυκλοφορήσει το follow up του ‘Celebrity Skin’ το οποίο κυκλοφόρησε το 1998 με παραγωγούς τους Micko Larkin και Michael Beinhorn.

Στο μεταξύ, οι Hole ανακοίνωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το πρώτο UK tour τους της δεκαετίας, το οποίο θα λάβει χώρα στις 3 Μαΐου. Ιδού λοιπόν η λίστα τραγουδιών του ‘Nobody’s Daughter’:

‘Nobody’s Daughter’
‘Skinny Little Bitch’
‘Honey’
‘Pacific Coast Highway’
‘Samantha’
‘Someone Else’s Bed’
‘For Once In Your Life’
‘Letter To God’
‘Loser Dust’
‘How Dirty Girls Get Clean’
‘Never Go Hungry’

Νέες κυκλοφορίες

Wild Beasts – We Still Got The Taste Dancing On Out Tongues

 Ύστερα από τα Hooting And Howling και All The King’s Men, οι Wild Beasts κυκλοφορούν ένα ακόμη single. Πρόκειται για το ‘We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues’. Θυμίζοντας λίγο Arcade Fire και λίγο Bloc Party, το νέο single του group είναι και το μέχρι τώρα καλύτερό τους, χωρίς αμφιβολία. Όμορφα φωνητικά δένουν με τον classy ήχο του group και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν άριστο. Το video για άλλη μία φορά καλογυρισμένο.
Αστέρια : 4,5/5

———————————

Doves – Andalucia

 

“Best of” album κυκλοφορούν και οι Doves, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές τους από το 2000 έως και σήμερα μαζί με extra b-sides αλλά και ένα νέο κομμάτι και single, το Andalucia. Ένα αρκετά ευχάριστο κομμάτι, στο style των Doves αλλά αρκετά πιο cheerful.
Αστέρια : 3,5/5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here