Πασχάλης Τερζής: Ο καημός μου να μη χαθεί το λαϊκό τραγούδι

Επιλέξτε για να συζητήσετε θέματα που αφορούν την ελληνική pop ή λαϊκή μουσική σκηνή...
thrilos

Πασχάλης Τερζής: Ο καημός μου να μη χαθεί το λαϊκό τραγούδι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thrilos »

Πασχάλης Τερζής: Ο καημός μου είναι να μη χαθεί το λαϊκό τραγούδι
Στην κατηγορία: Τέχνες
Ημερομηνία: 12/09/2010

Ο Χρήστος Νικολόπουλος μετρά τρεις δεκαετίες στο ελληνικό τραγούδι και όμως δείχνει ακόμη αστείρευτος. Σε λίγες μέρες μάλιστα οι φίλοι του θα τον τιμήσουν με μια μεγάλη συναυλία στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους και μια σπουδαία λαϊκή φωνή, ο Πασχάλης Τερζής, ο οποίος μετρά 30 χρόνια συνεργασίας με τον συνθέτη.

Της Έλσας Σπυριδοπούλου

Ο... παλιός λοιπόν θα εμφανιστεί πλάι σε νέους αξιόλογους καλλιτέχνες. “Πω, πω, ο παλιός ε;”, αναρωτήθηκε σε συνομιλία μας ο κ. Τερζής. Με την έννοια της εμπειρίας, διευκρινίσαμε. “Καλά, ας ήμουνα νέος και σου έλεγα” συνέχισε γελώντας.
Μαζί με τον Μανώλη Λιδάκη και τη Μελίνα Ασλανίδου θα ερμηνεύσουν 60 και πλέον τραγούδια του Νικολόπουλου στη συναυλία που θα δώσουν στις 16 Σεπτεμβρίου στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ. Εξάλλου ο Πασχάλης Τερζής δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη γιορτή και για έναν ακόμη λόγο. “Έχω πει τα περισσότερα τραγούδια του Χρήστου από όλους τους έλληνες τραγουδιστές” ανέφερε.
Η ιστορία της συναυλίας ξεκίνησε κάπως έτσι:
“Ήταν να γίνει στο Ηρώδειο. Μου λέει, θα συμμετέχεις; Χαρά μου και τιμή μου, του λέω. Τελικά όμως στο Ηρώδειο δεν θέλανε τον Νικολόπουλο γιατί δεν είναι... Έλληνας, και έτσι βάλανε τον Μπρέγκοβιτς! Πικράθηκε ο Χρήστος βέβαια, λογικό. Και του λέω εντάξει, το Ηρώδειο είναι ένας σημαντικός χώρος, αλλά μη στεναχωριέσαι, ο κόσμος παντού είναι ίδιος. Θα κάνουμε στην πόλη μου μια συναυλία να μας φύγει το μεράκι! Έτσι, θα τραγουδήσουμε γύρω στα 60 τραγούδια του Νικολόπουλου και φαντάζομαι ότι θα είναι μια υπέροχη βραδιά, που θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες. Θα μας πει και ο ίδιος ένα τραγούδι”.

Το καλύτερο είναι να αποδίδονται τιμές σε έναν άνθρωπο όσο είναι εν ζωή, να γίνεται μια γιορτή προς τιμήν του.
Ε, ναι, αυτό το “έφυγε και ήταν καλός άνθρωπος...”. Συμφωνώ απόλυτα.

Η απορία, κ. Τερζή, είναι ποιοι νέοι θα διαδεχτούν εσάς τους παλιούς, που λέγαμε πριν.
Δεν σταματάνε να κυλάνε τα πράγματα. Δηλαδή τι, οι τελευταίοι των Μοϊκανών είμαστε εμείς; Δεν θα σταματήσει το πράγμα. Εμένα ο καημός μου είναι να μη χαθεί το λαϊκό τραγούδι. Και είναι δύσκολο για τους νέους, επειδή δεν έχουν τα βιώματα που απαιτεί αυτό το είδος του τραγουδιού. Ταλέντα υπάρχουν, μεγάλες φωνές υπάρχουν, αλλά παίζει ρόλο το πώς μεγάλωσες, τι πέρασες. Εμείς μεγαλώσαμε με ξυποληταρία κτλ. Ε, σήμερα αυτά δεν υπάρχουν. Θεωρώ τη δική μου γενιά πολύ τυχερή, από την άποψη ότι εμείς ζήσαμε και τη γκαζόλαμπα, ζήσαμε και τα κάρα, τα άλογα, και φτάσαμε τώρα εδώ, να είμαστε στην ηλεκτρονική εποχή. Εγώ βέβαια δεν τα πάω καθόλου καλά μ’ αυτά, ούτε μηνύματα δεν ξέρω να παίρνω στο κινητό, εν πάση περιπτώσει... Αναρωτιέμαι τι θα βρούνε τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Όλα αυτά που περάσαμε εμείς πιστεύω μας βοήθησαν να πατάμε στο χώμα, να είμαστε γήινοι. Τώρα τα πράγματα είναι... λίγο πιο πάνω από το έδαφος.

Σας φοβίζει το σήμερα; Θεωρείτε ότι είναι από τις χειρότερες στιγμές που περνάμε;
Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή που περνάμε, αλλά έχουμε περάσει και πιο δύσκολα. Δηλαδή τώρα η Ελλάδα πάει κατά διαόλου να πούμε; Λίγο θα πούμε... Αλλά προσωπικά η δική μου η πίστη είναι ότι θα ανακάμψουμε.

Στα νυχτερινά μαγαζιά θα ανακάμψει επίσης η κατάσταση, που έχει περιοριστεί στο διήμερο;
Εγώ απέχω εδώ και δύο χρόνια. Δεν έχω να δώσω κάτι. Κουράστηκα 38 χρόνια. Δεν μου λείπει το τραγούδι. Τραγουδάω και μόνος μου και σε συναυλίες άλλων. Το ότι τα μαγαζιά δουλεύουν πλέον Παρασκευή και Σάββατο δεν ξέρω αν είναι κατάντια ή καλό, γιατί κι αυτό που γινόταν παλιά, έξι μέρες την εβδομάδα, ήταν υπερβολικό.

Απορούσες αν δούλευε κανείς από τους... θαμώνες!
Ναι, ήταν απορίας άξιο πώς ξενυχτάνε καθημερινά (γέλια). Τώρα τα πράγματα είναι πιο ομαλά. Ο κόσμος γλεντάει πιο ήρεμα, πιο καλά, τότε με τα πιάτα και τα ποτήρια τα πράγματα ήταν λίγο άγρια.

Μαζευόμαστε όμως ποτέ; Είναι και λίγο στα κύτταρά μας αυτό το άναρχο...
Ε, πολλές φορές το έχουμε λίγο ανάγκη να δείξουμε ότι είμαστε όπως είπες, αναρχικοί, ότι κάνουμε ό,τι γουστάρουμε. Το ’χουμε οι Έλληνες στο DNA μας.

Αντάμωμα με Έλληνες του εξωτερικού

Το χειμώνα λοιπόν θα ξεκουραστείτε;
Μόλις τελειώσει η συναυλία της Θεσσαλονίκης θα πάω για δύο συναυλίες στην Αυστραλία και μετά θα γυρίσω να μαζέψω τραγούδια να κάνω cd.

Μακρύ ταξίδι...
Είναι μαγεία να εμφανίζεσαι στο εξωτερικό. Το κάτι άλλο. Εκεί ο κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός. Τη βραδιά της συναυλίας αισθάνεσαι σαν να είσαι στην Ελλάδα από ανθρώπους που μπορεί και να μη γνωρίζουν ελληνικά, αλλά τραγουδάνε όλα τα τραγούδια! Μοναδικό συναίσθημα!

Κλειστό γήπεδο ΠΑΟΚ. Στις 16 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ. συναυλία-αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο με τους Πασχάλη Τερζή, Μανώλη Λιδάκη, Μελίνα Ασλανίδου. Εισιτήρια των 30 (VIP), 20 (κάτω διάζωμα), 15 (μέσα στην αρένα), 10 ευρώ (άνω διάζωμα) πωλούνται στα δισκοπωλεία Metropolis, Musicland και στα εκδοτήρια ΠΑΟΚ (Αντώνη Τρίτση 12, Πυλαία).

http://www.makthes.gr/news/arts/61013/
Άβαταρ μέλους
billakos24

Re: Πασχάλης Τερζής: Ο καημός μου να μη χαθεί το λαϊκό τραγούδι

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από billakos24 »

ΑΡΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ''ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - ΤΕΡΖΗΣ'' ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

ΠΗΓΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ 'ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΖΗΝΑ - ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ''... :fan:
All of our endings can be found in our beginnings...
Απάντηση