12/11/2012
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Γιάννης Νανίδης

Ο όγκος των μουσικών κομματιών που υπάρχει μας εμποδίζει συχνά να ανακαλύψουμε τις ιστορίες πίσω από αυτά. Γι’ αυτό λοιπόν σας παραθέτουμε τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που κυκλοφορούν στο internet…

Cher

——————————————————————————–

“Unforgettable” – Natalie Cole

Το 1991 η Natalie Cole αποφάσισε να τραγουδήσει …με τον νεκρό πατέρα της, Nat King Cole. Η νέα τότε ψηφιακή τεχνολογία επέτρεψε στους παραγωγούς της να φτιάξουν ηλεκτρονικά ένα ντουέτο, βασισμένο στο “Unforgettable”, που είχε κυκλοφορήσει το 1951! Πολλοί υποστήριξαν ότι η πρακτική αυτή ήταν ανήθικη και, τουλάχιστον, ανατριχιαστική. Ακόμη και η μητέρα της άσκησε κριτικη για το τραγούδι δημοσίως. Το album όμως πούλησε πάνω από 7 εκκατομύρια αντίτυπα και απέσπασε πολλά βραβεία Grammy! Πλέον, πολλοί τραγουδιστές στρέφονται σε ντουέτα από …τον άλλο κόσμο! Η Lisa Marie Presley τραγούδησε με τον πατέρα της, η Janet Jackson τζάμαρε με τον Michael και οι Beatles ενώθηκαν ξανά για να ηχογραφήσουν το “Free As A Bird”. Τελικά δεν χρειάζεται νεκρομαντική για να επικοινωνείς με τους νεκρούς. Απλά ένας επιδέξιος παραγωγός…!

“Never Gonna Give You Up” – Rick Astley

Η τεράστια επιτυχία του 1987 με το απίστευτα κιτς video clip, ήταν καταδικασμένη να ζήσει και να πεθάνει τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε χάρη σε μία ιντερνετική πλάκα που ονομάστηκε “Rickrolling”. Πώς λειτουργεί; Έστω ότι ένας φίλος σας σας στέλνει ένα link με κάποια πολύ σημαντική είδηση ή ένα ενδιαφέρον βίντεο. Κάνετε click, αλλά ξαφνικά βρίσκεστε να παρακολουθείτε έκπληκτος το video του “Never Gonna Give You Up”! Το φαινόμενο ξεκίνησε το 2008 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το διαδίκτυο. Σας φαίνεται αστείο; Ίσως να είναι τις πρώτες 10-15 φορές. Τα τελευταία 3 χρόνια το video έχει παιχτεί πάνω από 50 εκατομύρια φορές!


Δείγμα από … “Rickrolling”

“Across The Universe” – The Beatles

Το 2008 η NASA έπαιξε το κομμάτι των Beatles κατευθείαν στο μακρινό διάστημα μέσω των πομπών του συστήματος επικοινωνιών της, με την ελπίδα ότι θα …πέσει στα αυτιά εξωγήινων! Το κομμάτι θα φτάσει στο Βόρειο Αστέρι, Polaris, σε περίπου 431 χρόνια! Η χήρα του John Lennon, Yoko Ono, χαρακτηρισε την εκπομπή του τραγουδιου ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός, δηλώνοντας ότι “Αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας εποχής, στην οποία θα επικοινωνούμε με δισεκκατομύρια πλανήτες”. Σε τέσσερις περίπου αιώνες η Beatlemania μπορεί να απλωθεί σε γαλαξίες πολύ, πολύ μακριά…!

“Everybody Hurts” – REM

Ίσως δεν φαίνεται καλή ιδέα να ακούς σε τέρμα ένταση το “Everybody Hurts” στις 5 πμ, αν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου. Μελετητές όμως στην Μεγάλη Βρετανία απέδειξαν ότι αργά, μελωδικά τραγούδια μπορούν να μειώσουν σημαντικά το …μοσχαρίσιο στρες, με αποτέλεσμα οι αγελάδες να παράγουν ανά ημέρα περίπου 280ml γάλα περισσότερο, από όσο παράγουν χωρίς μουσική! Από όλα τα τραγούδια που δοκιμάστηκαν από τους επιστήμονες, η ωδή στην ενσυναίσθηση των REM, αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική, ειδικά αν παίζεται σε δυνατή ένταση από τις 5 πμ έως τις 5 μμ. Αν είσαι μία …αγελάδα σε έναν αχυρώνα και σου τραβούν τους μαστούς σου συνεχώς, ίσως βοηθάει αν ξέρεις πως όλοι κλαίνε, όλοι πονούν, κάποιες φορές! Προσωπικά λυπάμαι τους εργάτες.

“Believe” – Cher

To 1998 η Cher, ή μάλλον ο παραγωγός της, δημιούργησαν ένα τέρας. Το Auto-Tune, μία τεχνολογία επεξεργασίας ήχου που διορθώνει τον τόνο της φωνής και άλλα λάθη στις μουσικές εκτελέσεις, υπήρχε για χρόνια, αλλά λίγοι καλλιτέχνες την χρησιμοποιούσαν. Σκοπός του παραγωγού Mark Taylor ήταν να δημιουργήσει ένα dance κομμάτι που θα άρεσε τόσο στις νεαρές, όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες, που ήξεραν την Cher από την μέχρι τότε καριέρα της. Χρησιμοποίησε το Auto-Tune για να τραβήξει μερικές νότες και να προσθέσει ρομποτικά στοιχεία στη φωνή, ελπίζοντας ότι η Cher δεν θα τα μισήσει. Δεν τα μίσησε και μετά την κυκλοφορία του το 1988, το “Believe” έγινε από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών! Το Auto-Tune πλέον είναι πανταχού παρόν στη μουσική βιομηχανία και οι καριέρες πολλών δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτό.

“Die Zauberflöte” – Wolfgang Amadeus Mozart

Γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με το αν η μουσική του Mozart κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα (Λάθος!) ή αν βοηθάει με τις εξετάσεις (μπορεί). Αυτό που σίγουρα μπορεί να κάνει είναι να επιταχύνει τις λειτουργίες των μικροβίων που διασπούν …περιττώματα! Ένα κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία έχει δοκιμάσει πολλές όπερες, παίζοντας τις σε υψηλή ένταση μέσα στο κτήριο. “Ο Μαγικός Αυλός” λειτουργεί καλύτερα από όλες. Ο διευθυντής του κέντρου εξηγεί: “Πιστεύουμε ότι το μυστικό βρίσκεται στις δονήσεις της μουσικής, οι οποίες διαπερνούν το νερό και τα λύματα. Δημιουργείται μία συγκεκριμένη απήχηση που παρακινεί τα μικρόβια και τα βοηθάει να λειτουργούν καλύτερα“. Με αυτό τον τρόπο το κέντρο γλυτώνει €1000 μηνιαίως!

“I Will Always Love You” – Whitney Houston

Σίγουρα μια νίκη στις εκλογές είναι εύκολη υπόθεση για έναν δικτάτορα. Άλλωστε δεν έχει αντιπάλους! Αλλά και πάλι χρειάζεται λίγη προσπάθεια από τους υποψηφίους, κάτι που ο Saddam Hussein έπαιρνε πολύ σοβαρά. Για να κερδίσει, λοιπόν, τις καρδιές των Ιρακινών το 2002, διάλεξε ως ύμνο για την εκστρατεία του μία αραβική διασκευή του “I Will Always Love You”! Το τραγούδι έπαιζε συνέχεια στην Ιρακινή τηλεόραση (κρατική φυσικά), μαζί με εικόνες του δικτάτορα να φιλάει μωρά, να πυροβολεί με διάφορα όπλα και να στήνεται σε ηρωικές πόζες. Προφανώς τα βασανιστήρια του είχαν τελικά πολλές μορφές…!

“The Cup Of Life” – Ricky Martin

Οι ταινίες μας έχουν μάθει ότι οι πειρατές αντιμετωπίζουν μία θανατική καταδίκη με μπόλικο ρούμι. Δεν ισχύει το ίδιο με 13 πειρατές, που καταδικάστηκαν το 2000 σε θάνατο, αφού δολοφόνησαν το πλήρωμα ενός πλοίου στην Κίνα. Το πρωί της εκτέλεσης τους, την ώρα που τους περνούσαν αλυσοδεμένους από την πόλη, οι πειρατές άρχισαν να τραγουδούν τον ύμνο του Mundial του 1998, “Cup Of Life”. Τις τελευταίες τους στιγμές τις πέρασαν χοροπηδώντας, προκαλώντας θόρυβο με τις αλυσίδες τους και φωνάζοντας “Go! Go! Go! Allez! Allez! Allez!”. Ήταν μάλλον και η τελευταία φορά που κάποιος ήταν τόσο ενθουσιασμένος με τραγούδι του Ricky Martin!

———–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here