11/5/2011
www.musiccorner.gr

Το Ελληνοαμερικάνικο Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1997 από τον Gregory Pappas,με σκοπό να προάγει, να διατηρήσει και να διαιωνίσει τον Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και την κληρονομιά μας στην Αμερική.

Μία από τις πολλές δραστηριότητες του ιδρύματος είναι η διοργάνωση των βραβείων Gabby.

Mε τα βραβεία αυτά τιμούνται  Ελληνοαμερικάνοι που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς και έχουν γίνει μέλη της Αμερικάνικης κοινωνίας, διατηρώντας όμως την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Υπάρχουν οκτώ κατηγορίες βραβείων για τις οποίες ψηφίζει το κοινό, μέσω διαδικτύου. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι εξής: Αθλητισμός, Πολιτική, Επιχειρήσεις, Τέχνες  και πολιτισμός, τέχνες του Θεάματος, παιδεία, φιλανθρωπία και προώθηση του Ελληνισμού. Υπάρχει όμως και ένα βραβείο, το Lifetime Achievement,  του οποίου ο νικητής επιλέγεται από την Ακαδημία Gabby και βραβεύεται  γιατί η ζωή του και τα επιτεύγματα του αποτελούν παράδειγμα για τους άλλους.

Τα Gabby Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στο Σικάγο τον Ιούνιο του 2009. Θα πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια σε άλλη πόλη, φέρνοντας κοντά εκατοντάδες Ελληνοαμερικάνων από ακτή σε ακτή, για να τιμήσουν τα «καλύτερα και πιο φωτεινά ατέρια» των Ελλήνων που διαπρέπουν στην Αμερική.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από  την εκδήλωση αυτή, χορηγούνται σε υποτροφίες που δίνονται σε νέους  Ελληνοαμερικάνους, με σκοπό να έρθουν για σπουδές στην Αθήνα και να γνωρίσουν από κοντά τον Ελληνικό πολιτισμό.

To Ellis Island επιλέχθηκε φέτος ως ο τόπος διεξαγωγής των GABBY AWARDS, σαν ένας φόρος τιμής για όσους έφθασαν πρώτοι και άνοιξαν το δρόμο για την  επιτυχία των ελληνικών κοινοτήτων.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου. Το Τρίφωνο θα «ανοίξει» τη βραδιά με το «τραγούδι της ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωράκη, σκηνοθετημένο από τον  βραβευμένο με Emmy , Gregory Yaitanes, σκηνοθέτη των επιτυχημένων σειρών True blood, Grey’ s Anatomy και Dr House. Ο πρωταγωνιστής της σειράς True Blood, Theo Alexander θα διαβάζει αποσπάσματα από ημερολόγια μεταναστών. Η βραδιά της απονομής θα κλείσει με συναυλία της Γλυκερίας.

Λίγα λόγια για το Ellis island:

Από το 1892 έως 1954, πάνω από δώδεκα εκατομμύρια μετανάστες  μπήκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το  Ellis Island, ένα μικρό νησί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το Ellis Island βρίσκεται στον κόλπο επάνω ακριβώς από την ακτή του Νιου Τζέρσεϋ, μέσα στη σκιά του Αγάλματος της Ελευθερίας.

Κατά την πάροδο των χρόνων, αυτή η «πύλη» προς τον νέο κόσμο διευρύνθηκε από 3,3 στρέμματα  σε 27,5 στρεμμάτα.

Πριν ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Benjamin Harrison  το ορίσει, το 1890 , ως την περιοχή του πρώτου σταθμού μετανάστευσης  το  Ellis Island είχε μια ποικίλη ιστορία. Οι τοπικές φυλές Ινδιάνων το αποκαλούσαν  “Kioshk” ή Gull Island. Λόγω της πλούσιας παραγωγής στρειδιών  ήταν επίσης γνωστό ως νησί Oyster για πολλές γενεές κατά την ολλανδική και αγγλική αποικιακή περίοδο.Μέχρι το 1770,που ο Samuel Ellis έγινε ιδιοκτήτης του νησιού και έτσι ονομάστηκε Εllis.

Από 1794 έως 1890 (περίοδος σταθμός πριν από τη μετανάστευση), το  Ellis Island έπαιξε  σημαντικό στρατιωτικό ρόλο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από το 1855 έως το 1890 το castle Garden αποτελούσε  για τη Νέα Υόρκη σταθμό  μετανάστευσης. Περίπου οκτώ εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη, πέρασαν το κατώφλι του. Αυτοί οι  μετανάστες προέρχονταν από χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και οι  Σκανδιναβικές χώρες και αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο κύμα των μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στις  Ηνωμένες Πολιτείες. Σύντομα, έγινε φανερό ότι δεν ήταν εξοπλισμένο να χειριστεί των αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που έφθανε κάθε χρόνο.

‘Ετσι, κατασκευάστηκε ένας νέος σταθμός μετανάστευσης στο Ellis  island, που πρωτοτέθηκε σε λειτουργία στις  2  Ιανουαρίου 1892. Μέσα στα επόμενα 62 χρόνια, περισσότερα από 12 εκατομμύρια μεταναστών έφθασαν εκεί.

Οι επιβάτες  που είχαν εισιτήρια  πρώτης και δεύτερης  θέσης  δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποστούν τη διαδικασία ελέγχου στο Ellis Island.  Αντιθέτως  υποβάλλονταν σε σύντομη επιθεώρηση στο πλοίο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρούσε ότι  οι πιο εύποροι επιβάτες δεν θα ήταν  βάρος για το κράτος. Ωστόσο, από αυτούς τους επιβάτες πήγαιναν στο  Ellis Island για περαιτέρω επιθεώρηση μόνο όσοι  ήταν άρρωστοι  ή είχαν νομικά προβλήματα. Αντίθετα οι επιβάτες της τρίτης θέσης, ταξίδευαν , υπό πολύ ανθυγιεινές συνθήκες στο κάτω μέρος των ατμόπλοιων και μεταφέρονταν υποχρεωτικά στο Ellis  Island  για ιατρικό και νομικό έλεγχο.

Παρά τη φήμη του νησιού ως “νησί των δακρύων “, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών αντιμετωπίζονταν με ευγένεια και σεβασμό, και ήταν ελεύθεροι να ξεκινήσουν μια νέα ζωή  στην Αμερική μετά από λίγες μόνο  ώρες στο  Ellis Island. Μόνο δύο τοις εκατό των μεταναστών  αποκλείονταν από την είσοδο. Αυτό γινόταν αν   είχαν  μια μεταδοτική ασθένεια που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ή εάν οι επιθεωρητές  θεωρούσαν  ότι θα αποτελούσαν δημόσια επιβάρυνση.

Το Ellis Island σφραγίστηκε επίσημα το  Νοέμβριο του 1954.

Το 1965, ο Πρόεδρος  Lyndon  Johnson  δήλωσε το  Ellis Island  ως μέρος του μνημείου του αγάλματος της Ελευθερίας . Ο χώρος  άνοιξε για το κοινό σε περιορισμένη βάση μεταξύ 1976 και 1984.Το 1984,  πραγματοποιήθηκε μια σημαντική αποκατάσταση και  το Κεντρικό κτίριο άνοιξε εκ νέου για το κοινό στις 10 Σεπτεμβρίου 1990 ως το Ellis Island Immigration Museum. Σήμερα, το μουσείο δέχεται περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here