17/6/2011
www.musiccorner.gr

11 χρόνια Γιορτές της Γης

14-17 Ιουλίου, το βαλκανικό soundtrack του καλοκαιριού

Είμαστε και πάλι εδώ. Παρά την πολύπλευρη (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) κρίση, παρά την αγανάκτηση και οργή που πνίγει όλους μας, παρά την καλλικράτεια ισοπέδωση που έσβησε την ορεινή Ελλάδα από τον διοικητικό χάρτη.

Δεν το βάλαμε κάτω. Με την καλοκαιρινή πανσέληνο στο αποκορύφωμά της, 14 – 17 Ιουλίου, θα ζήσουμε και πάλι μαζί ένα διαφορετικό τετραήμερο στη φύση, θα ζωντανέψουμε και πάλι την ελεύθερη κοινότητά μας, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε ξέφρενα. Εκεί, στο πανέμορφο, αλλά και τόσο φιλόξενο, φυσικό τοπίο της Βλάστης Κοζάνης.

Γιατί οι Γιορτές της Γης δεν έχουν απλώς καθιερωθεί ως η «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού κατορθώνοντας να “τραβήξουν” τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν το διαφορετικό. Αποτελώντας μια πολυπολιτισμική γιορτή και προτείνοντας ένα «εναλλακτικό» πρόγραμμα, απέδειξαν ότι η συνύπαρξη των πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι. Ακόμα περιλαμβάνοντας ένα πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων καθιερώθηκαν ως μια απόπειρα παρέμβασης για την προώθηση μιας άλλης αντίληψης στη σχέση μας με τη φύση, αλλά και μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.

Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή όξυνσης ξενοφοβικών συνδρόμων, οι ανοιχτοί ορίζοντες των Γιορτών της Γης είναι η καλύτερη απάντηση. Γιατί η μουσική φτιάχνει γέφυρες και γκρεμίζει τα σύνορα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους εμπνέει για το διαφορετικό.

Έχοντας φιλοξενήσει όλα αυτά τα χρόνια τα μεγαλύτερα ονόματα της βαλκανικής μουσικής σκηνής (πολλά για πρώτη φορά στην Ελλάδα), συνεχίζουμε και φέτος …χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, στο ίδιο μουσικό – και όχι μόνο – κλίμα. Με την οργανωτική ευθύνη πλέον του νέου Δήμου Εορδαίας / Τοπική Κοινότητα Βλάστης και την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ. Με ένα ποικιλόχρωμο συναυλιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωστά ονόματα της ελληνικής και βαλκανικής μουσικής σκηνής αλλά και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Μακεδονική Φανφάρα (9.30 μ.μ.)

Ως “μια μικρή μουσική εισαγωγή από τρομπέτες και άλλα χάλκινα πνευστά, που συνοδεύεται συνήθως από κρουστά για εορταστικούς σκοπούς” ερμηνεύουν τα λεξικά την Φανφάρα. Με άλλα λόγια είναι απλώς η βαλκανική μπάντα χάλκινων πνευστών από την Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2007 και έχει συμμετέχει σε διάφορα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει εύθυμες μελωδίες και ρυθμούς, εμπλουτισμένους με ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό – βαλκανικό ηχόχρωμα.

Χειμερινοί Κολυμβητές (11.30 μ.μ.)

Τριάντα (και κάτι) χρόνια τώρα, οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιμένουν να μην κρυώνουν. Έχουν κυκλοφορήσει οκτώ δίσκους, έχουν πραγματοποιήσει αμέτρητα live και έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα και ανατρεπτικά συγκροτήματα. Η συνταγή τους απλή: ένα σύνολο από κορυφαίους μουσικούς (καθένας με την προσωπική του διαδρομή στην ελληνική μουσική σκηνή) συναντά τον Αργύρη Μπακιρτζή, που με την ιδιαιτερότητα της φωνής του αλλά και τις παρεμβάσεις του, τα σχόλια και τις μαρτυρίες για την γέννηση των τραγουδιών που ακούγονται, δημιουργεί μια μοναδική ζεστή ατμόσφαιρα με το κοινό τους κάνοντας έτσι τις ζωντανές εμφανίσεις τους να είναι κάθε φορά ξεχωριστές.

 

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Romengo Gypsy Band from Hungary (9.30 μ.μ.)

Μια αληθινή κατάθεση της ζωτικότητας και του δυναμισμού της τσιγγάνικης μουσικής παράδοσης με καινοτόμο έμπνευση. Και μια καταπληκτική φωνή, η τραγουδίστριά τους Monika Lakatos, πρώην μέλος των Romano Drom. Kαθόλου άδικα οι Romengo θεωρούνται ένα από τα αυθεντικότερα και εκφραστικότερα συγκροτήματα της ανατολικοευρωπαϊκής τσιγγάνικης μουσικής.

Kottarashky Live Band Minimalist Ethno-Electronica from Bulgaria (11.30 μ.μ.)

Ο Nikola Gruev, ένας νέος αρχιτέκτονας από τη Σόφια, είναι ο Kottarashky (έτσι λέγεται στα βουλγάρικα ο γνωστός χαρακτήρας κόμικς “Tom Cat”). Είναι ο “γάτος” που κινείται επιδέξια ανάμεσα στα πεδία της παραδοσιακής βαλκανικής μουσικής και της electronica δημιουργώντας νέα γοητευτικά ηχητικά τοπία. Τοπία όπου η παραδοσιακή περίτεχνη μουσική της βαλκανικής υπαίθρου συνομιλεί με την λιτή και σκληρή καινούργια μουσική των αστικών κέντρων, αφήνοντας άπλετο χώρο στον ακροατή να εξερευνήσει αυτό το νέο μουσικό τοπίο.

 

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Χαΐνηδες (9.30 μ.μ.)

Με το γνωστό χαρακτηριστικό τους τρόπο, που επιτρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά τόσο η μυσταγωγία και η γλύκα του παραμυθιού όσο και η δυναμική του διονυσιακού γλεντιού, θα παρουσιάσουν υλικό από την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά («Αγροτοκτηνοτροφικά» και τα «Μητροπολιτικά»), αλλά και τραγούδια-σταθμούς στη μέχρι τώρα πορεία τους. Μια μουσική βραδιά στην οποία, η μουσική και η κίνηση, ο τόπος και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν.

KAL Urban Gypsy Beats from Belgrad (11.30 μ.μ.)

Η μουσική τους χαρακτηρίστηκε ως «τσιγγάνικη σόουλ» και «βαλκανικό μπλουζ», οι ίδιοι προτιμούν το αινιγματικό «rock’n’roma». Μέσα από την ικανότητά τους να συνταιριάζουν φαινομενικά αταίριαστους ήχους και την άρνησή τους στους «φολκλόρ» κανόνες, οι KAL σηματοδοτούν την πορεία τους τόσο σαν μέρος της Βαλκανικής τσιγγάνικης παράδοσης όσο και σαν Ρομά πολιτισμικοί ακτιβιστές του 21ου αιώνα.

 

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Opa Cupa Brass Band from Italy (9.30 μ.μ.)

Με τη μουσική τους «ζωντανεύουν εικόνες από τα σκουπίδια στις ακτές του Salento το χειμώνα, από τα γκράφιτι στα κέντρα κράτησης μεταναστών, από τη θάλασσα που μας χωρίζει απ’ αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, ανθρώπους σε απελπισία, που κοιτούν τα θαλάσσια περάσματα ελπίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον, εικόνες από τα κορμιά που έχουν χαθεί στην ίδια θάλασσα που  μας δροσίζει το καλοκαίρι στις διακοπές μας».

Είναι οι πρόσφυγες κορυφαίοι μουσικοί που συγκέντρωσε γύρω του ο τρομπετίστας του συγκροτήματος Cesare Dell’Anna. Είναι όμως και μια πρόσκληση για χορό, από τους τσιγγάνους της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Vodka Rag (11.30 μ.μ.)

Μια μουσική κολεκτίβα από τη Μυτιλήνη που συνδυάζει την μουσική Ska με τις μελωδίες των Βαλκανίων και τα θλιβερά βαλς πλανόδιων μουσικών χρωματισμένα με παραμορφωμένες κιθάρες και επιρροές από τους Τiger Lillies και το Nick Cave. Ο στίχος συχνά μελαγχολικός και συμβολικός έχει αναφορές στoυς κοινωνικούς αγώνες των ημερών μας, στην δυνατότητα των κοινωνιών για ελευθερία και αυτοοργάνωση και στα περιβαντολλογικά προβλήματα του πλανήτη ως απόρροια της δίψας για κέρδος και του καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης.

και ακόμη…

  • Ο Βασίλης Βασιλάτος & τo “Percussion Part” των “Ιστοριών για Κρουστά” σε καθημερινά happenings, επιδείξεις και σεμινάρια κρουστών, …νταούλια, congas, ταμπούρα, cajon και κάθε λογής κρουστά, συνδυάζονται με κουβάδες, λεκάνες κι’ άλλα χρηστικά αντικείμενα και με βάση ένα πρωτότυπο υλικό από συνθέσεις για κρουστά διαμορφώνουν ένα δυναμικό και ιδιαίτερα προσωπικό ύφος.
  • Απρόοπτες μεσημεριανές συναυλίες στο κάμπινγκ
  • Συζητήσεις και σεμινάρια, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, κουκλοθέατρο, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παιδότοπος, παρουσιάσεις της δράσης Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Και μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη φτηνό εισιτήριο (10 ευρώ το ημερήσιο, 18 ευρώ το διήμερο και 30 για όλο το τετραήμερο), που περιλαμβάνει και το κάμπινγκ και πολύ προσιτές τιμές στο εστιατόριο με βιολογικά προϊόντα, επιβεβαιώνουμε στην πράξη τον αντιεμπορευματικό χαρακτήρα των Γιορτών της Γης και αποτελούμε επιπλέον μια εναλλακτική πρόταση διακοπών – απάντηση στην οικονομική κρίση.

ΙNFO: Η Βλάστη βρίσκεται στο Ν. Κοζάνης, στο όρος Σινιάτσικο που δεσπόζει πάνω από την Πτολεμαΐδα και σε απόσταση 24 χλμ. από αυτήν. Συνολικά απέχει 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 530 χλμ. από την Αθήνα. Με την Εγνατία οδό η απόσταση έχει μειωθεί αισθητά και σε λιγότερο από δυο ώρες ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί, ξεκούραστα, από τη Θεσσαλονίκη στη Βλάστη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ