11/4/2012
www.musiccorner.gr

O IANOS και η ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση “Ρίζες”. Συμμετέχει το συγκρότημα “ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ“.

Μία παράσταση – μουσικό ταξίδι στους αρχέγονους ελληνικούς δρόμους. Φωνές και όργανα πλέκουν το υφαντό της μακραίωνης ελληνικής μουσικής ιστορίας, από την αρχαία ελληνική έως τη βυζαντινή και δημοτική παράδοση, αναδεικνύοντας την ενότητα, τη συνάφεια και τη συνέχεια του πλούσιου αρχέγονου ήχου που τροφοδότησε τις μουσικές του κόσμου…

Στην ορχήστρα συνυπάρχουν, κατά κύριο λόγο, ο αρχαίος, ο βυζαντινός και ο παραδοσιακός ήχος. Αρχαιοελληνική λύρα, βαλίχα, πλαγίαυλος, κρουστά, πήλινη ταραμπούκα αλλά και κανονάκι, ο πρόγονος του αρχαίου «ψαλτηρίου», με το οποίο ο Προφητάναξ Δαβίδ συνόδευε τους ψαλμούς του, ξεδιπλώνουν μελωδίες που περιπλέκονται με τον αντίλαλο…, με τη συλλογική ιστορική μας μνήμη. Ο αρχαίος, ο βυζαντινός και ο νεότερος απόγονός τους, ο δημοτικός ήχος, «συνομιλούν» στον ίδιο τόπο, ο ένας πλάι στον άλλον… Ωδές, Ψαλμοί και Ύμνοι στον Θεό, νανουρίσματα, τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς, της χαράς και του πόνου, χιλιοτραγουδισμένα από τα χείλια και φορτισμένα από τις ψυχές εκατοντάδων γενεών εκμηδενίζουν το χάσμα του χρόνου και στέκονται στην ίδια σκηνή…

Η φωνή της Νεκταρίας Καραντζή μας ταξιδεύει στον κόσμο της βυζαντινής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, παίρνοντας, στη σκηνή, τη σκυτάλη από το συγκρότημα «Γη και Θάλασσα» που έχει αφοσιωθεί, από τη στιγμή της δημιουργίας του, με επιστημονική κατάρτιση, μεράκι και αγάπη, στη μελέτη της αρχέγονης μουσικής μας. Ο ακροατής όμως έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον χρόνο και να αισθανθεί την ενότητα και τη συγγένεια όλων αυτών των μουσικών γενεών, όχι μόνο μέσω της μελωδίας αλλά και με τη βοήθεια του λόγου. Με κείμενα και σχόλια επεξηγηματικά, βοηθά τον ακροατή, όχι μόνο να αφεθεί στη μαγεία και την ομορφιά του ήχου, αλλά να καταλάβει και να μάθει χρήσιμες πληροφορίες για την αρχαία, τη βυζαντινή και την ελληνική δημοτική παράδοση και τους συνεκτικούς της δεσμούς.

Η ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ είναι μια ερμηνεύτρια της σύγχρονης γενιάς, που έχει όμως ήδη μία μακρά θητεία στον χώρο της βυζαντινής και της δημοτικής μουσικής παράδοσης. Ο κόσμος της Βυζαντινής Μουσικής την γνώρισε, ήδη από παιδί, κυρίως μέσω ηχογραφήσεων με τον Γέροντα Πορφύριο τον καυσοκαλυβίτη, ενώ στον κόσμο της Παράδοσης τη μύησε, τη σύστησε και την ανέδειξε ο κορυφαίος δάσκαλος και ερμηνευτής της παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, στον οποίο μαθητεύει από το 2003 και αποτελεί μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια, σε συναυλίες και δισκογραφία. Είναι Νομικός, με ειδίκευση σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με μεταπτυχιακά στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο (υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ιωάννου Μ. Κονιδάρη), υποψήφια διδάκτωρ Νομικής και διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής. Η φωνή της, ευαίσθητη και αέρινη, κινείται στους δρόμους της παράδοσης, δημοτικής και βυζαντινής, εκεί που “ακουμπά” η ψυχή της. Αποτελεί σήμερα μοναδική περίπτωση γυναίκας ψάλτριας στην Ελλάδα, με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της, με ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της έως σήμερα και με καλλιτεχνικές ζωντανές εμφανίσεις που συνδυάζουν τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με τα παραδοσιακά τραγούδια. 

Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το ianosradio.gr και το Μ. Σάββατο στις 18:00 από το ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (103,7 FM).

=======================
“Με γεμίζει αγαλλίαση και δέος η σκέψη ότι η ύστατη επιβίωση του ελληνικού τραγικού χορού, χαμένου από κάθε άλλη τέχνη, συναντάται στη θεία λειτουργία, όταν ο ψάλτης απαντά στον ιερέα”.
Οscar Wilde (De Profundis)

«Τα δημώδη άσματα προήλθαν από μια βαθμιαία και αργή μεταβολή της αρχαίας λαϊκής ποίησης των Ελλήνων»
Claude Fauriel

«Η ελληνική μουσική είναι σαν ένα δέντρο. Το ένα κλαδί του είναι η βυζαντινή και το άλλο η δημοτική μουσική. Ρίζα του η αρχαία ελληνική»
Χρόνης Αηδονίδης
=======================

Μουσικοί:
Παν. Καπερνέκα (Άβατον, Pallyria, Γη και Θάλασσα) βαλίχα, πλαγίαυλος, κρουστά, φωνή
Αλίκη Μαρκαντωνάτου: (Γη και Θάλασσα) αρχαιοελληνική λύρα, ακορντεόν, φωνή
Αρετή Μίγγου (Γη και Θάλασσα) πήλινη ταραμπούκα, στάμνα, ντέφια, φωνή
Ανδρέας Σκάνδαλος: κανονάκι
Γιώργος Μαρινάκης: βιολί

Επιλογή κειμένων και επιμέλεια σχολίων: Νεκταρία Καραντζή, Αλίκη Μαρκαντωνάτου

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 – 21:00

IANOS
Σταδίου 24

Είσοδος: 10 ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here