Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Το απόγευμα της Παρασκευής, ολοκληρώθηκαν και οι δεύτερες πρόβες, για τις χώρες του πρώτου ημιτελικού, ανάμεσα τους Ελλάδα και Κύπρος, κατά τον οποίο, δόθηκαν στη δημοσιότητα πάλι λίγα δευτερόλεπτα από την εμφάνιση, όπως θα φαίνεται τηλεοπτικά στους δέκτες μας. Ας τις δούμε με σειρά εμφάνισης…

1. ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ένα μέτριο κομμάτι, που το έχει σώσει ο Φωκάς Ευαγγελινός, αφού έχει αναλάβει τη σκηνική επιμέλεια της χώρας. Ανεβασμένη πάνω σε τριγωνικές, φωτεινές κατασκευές, μαζί με άλλα 4 άτομα, προσπαθεί να βάλει την χώρα στον μεγάλο τελικό. Λευκό και μπλε, τα χρώματα που κυριαρχούν. Φωνητικά είναι ικανοποιητική, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.

2. ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Ένα ωραίο λευκό σακάκι, με κόκκινο μπλουζάκι, είναι αυτό που μου έμεινε, από την κακή απομίμηση του Johnny Logan. Και εδώ μπλε φωτισμοί, 5 άτομα στα φωνητικά και ένας σίγουρος αποκλεισμός για την χώρα και τον Ari Olaffson.

3. ΑΛΒΑΝΙΑ
O Eugene με δυο κιθαρίστες, έναν ντράμερ και 2 κοπέλες στα φωνητικά, με κόκκινα και μπλε φώτα και με μία άψογη –τολμώ να πω, σχεδόν αψεγάδιαστη– ερμηνεία, η οποία μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον ημιτελικό. Δεν θα ξαφνιαστώ αν δω την Αλβανία στον τελικό, λόγω επιτροπών, να αφήνει έξω κάποιο μεγάλο φαβορί.

4. ΒΕΛΓΙΟ
Ένα κομμάτι που μου αρέσει εξωφρενικά πολύ. Ένα ανεκδιήγητο ρούχο, που φωνάζει από μακριά ότι ο στυλίστας της τη μισεί τη Sennek, και μια αδιάφορη σκηνική παρουσία, που δεν μπορεί να σώσει και πολλά πράγματα, από ένα φαβορί που έχασε ξαφνικά την λάμψη του.

5. ΤΣΕΧΙΑ
Τον ματιάσανε τον Mikolas Josef, αφού γλίστρησε κατά την διάρκεια των προβών, χτύπησε άσχημα την πλάτη του, και αναγκάστηκε να αλλάξει αρκετά τη χορογραφία του. Γυαλιά, σχολική τσάντα, τιράντες, και έτοιμος για το διαγώνισμα τριμήνου. Ελπίζω να μην μείνει μετεξεταστέος και να περάσει στον τελικό.

6. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Μια ήσυχη, αθόρυβη μπαλάντα, που έχει πονοκεφαλιάσει αρκετά φαβορί, και έχει κάνει την Ieva Zasimauskaite, εφιάλτη για ορισμένους. Με ένα ειδικό εφέ που θα εμφανίζεται στην τηλεόρασή, φωτισμούς που σε κάθε πρόβα αλλάζουν και τον σύζυγό της να εμφανίζεται στο τέλος, έγινε ένα δυνατό αουτσάιντερ για να μπει στον τελικό.

7. ΙΣΡΑΗΛ
Το μεγάλο, απόλυτο φαβορί. Η Netta στη μέση, δεξιά και αριστερά, stand με lucky cats, πυροτεχνήματα, σαπουνόφουσκες, χορευτικά, και ένα υπερθέαμα για ένα τραγούδι που ήδη κάνει μεγάλη επιτυχία.

8. ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Ο Alekseev στέκεται πάνω σε μία πλατφόρμα με μια χορεύτρια να περιφέρεται γύρω του, ντυμένη με ένα κόκκινο φόρεμα. Ο ίδιος φορά λευκό πουκάμισο και με μαύρο παντελόνι. Στην αρχή κρατά ένα τριαντάφυλλο το οποίο προσφέρει στην κάμερα, αυτή περιστρέφεται και ξαφνικά εμφανίζεται η χορεύτρια κρατώντας το. Στο τέλος του τραγουδιού αποκαλύπτεται η πλάτη του τραγουδιστή που φαίνεται να έχει σκισμένα τα ρούχα του και σημάδια από το τριαντάφυλλο. Ενδιαφέρον!

9. ΕΣΘΟΝΙΑ
Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να σας περιγράψω κάτι. Μια νικητήρια εμφάνιση, μια τέλεια φωνή, που αναρωτιέμαι πόσο ψηλά μπορεί να πάει, μια αντιγραφή Jennifer Lopez –μια εξαιρετική αντιγραφή!

10. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Τα μέλη του συγκροτήματος Equinox βρίσκονται επάνω σε ένα σκούρο, μεγάλο, οριζόντιο βάθρο, το οποίο κατά τη διάρκεια του τραγουδιού φωτίζεται με λευκό χρώμα. Στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλον και είναι ντυμένοι όλοι σε μαύρες αποχρώσεις. Dark αίσθηση, με ωραία τηλεοπτικά τερτίπια.

11. FYRoM
H τραγουδίστρια των Eye Clue, βαριέται που ζει. Και μας το δείχνει. Ίσως νομίζει ότι κάνει πασαρέλα, αλλά μάλλον ξέρει ότι δεν έχει πιθανότητες και έτσι το διασκεδάζει, όσο μπορεί.

12. ΚΡΟΑΤΙΑ
Η Franka είναι μόνη της στη σκηνή, άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Το φόρεμα που φοράει είναι το ίδιο με αυτό της προηγούμενης φοράς: μακρύ μαύρο με ουρά και αρκετά αποκαλυπτικό σε διάφορα σημεία. Υπάρχει χρήση ανεμιστήρα που κάνει τα μαλλιά της να κινούνται, δίνοντας έτσι μια δυναμική στην όλη εμφάνιση, ενώ στην αρχή, στο κέντρο της σκηνής, υπάρχει έντονος καπνός, ο οποίος τονίζεται με λευκό φωτισμό.

13. ΑΥΣΤΡΙΑ
Κυρίως σε κοντινά πλάνα στηρίζεται η εμφάνιση Cesar. Στέκεται σε ένα ιδιαίτερα ψηλό βάθρο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα υπερυψωμένο κομμάτι της σκηνής. Ο φωτισμός είναι κατά βάση σκοτεινός και υπάρχουν μόνο μερικές δεσμίδες φωτός. Αρκετά φωτογενής, με ένα συμπαθές κομμάτι που, λογικά, θα περάσει.

14. ΕΛΛΑΔΑ
Με αρκετές αλλαγές, λανθασμένες κατά την ταπεινή μου άποψη, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πρόβα της Γιάννας Τερζή. Το κομμάτι, ήθελε ατμόσφαιρα, μυσταγωγία, κάτι το όποιο δεν φάνηκε να επικρατεί. Στην έναρξη του τραγουδιού, η Γιάννα παραμένει στατική, κρατώντας με το δεξί της χέρι το μικρόφωνο, ενώ με το αριστερό εκτελεί κάποιες ήπιες χορευτικές κινήσεις. Όπως και στην πρώτη πρόβα, η παλάμη του αριστερού χεριού είναι βαμμένη μπλε. Στη γέφυρα του κομματιού, ο φωτισμός αναβοσβήνει ιδιαίτερα έντονα και γρήγορα και κυμαίνεται σε λευκό και μπλε χρώμα, ενώ η ομίχλη συνεχίζει να υπάρχει επάνω στη σκηνή. Η Γιάννα, κατά κάποιον τρόπο, ελέγχει με τα χέρια της τα φώτα, κάτι που δεν είχαμε δει στη προηγούμενη πρόβα. Μακάρι να πάνε όλα καλά, γιατί είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος ημιτελικός, και θα είναι κρίμα κι άδικο να μείνουμε εκτός. Αναμένουμε το τελικό τηλεοπτικό αποτέλεσμα, γιατί φωνητικά το έχουμε!

15. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ο ορισμός της Eurovision επί σκηνής. Η Saara Aalto είναι πάνω στη σκηνή, όπου υπάρχει μια ειδική κατασκευή με σκάλες την οποία η ερμηνεύτρια χρησιμοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εμφάνισής της. Οι φωτισμοί της σκηνής είναι κατά βάση σε μπλε και μοβ χρώματα. Για μένα, πρέπει να περάσει –και θα περάσει και θα πάει και καλά!

16. ΑΡΜΕΝΙΑ
Πολύ κοντά στον αποκλεισμό έχει φέρει ο Sevak Khanagyan την Αρμενία, που φέτος δεν έχει κάτι σοβαρό να μας δείξει. Στα όρια της αδιαφορίας το κομμάτι, αλλά ο ίδιος είναι αρκετά καλός φωνητικά.

17. ΕΛΒΕΤΙΑ
Η εμφάνιση της Ελβετίας ξεκινάει με την Corinne να χτυπάει τα drums με ένα drum stick, ενώ στη συνέχεια περπατάει στη σκηνή σέρνοντας το stand του μικροφώνου της. Υπάρχει έντονη αλληλεπίδραση με το κοινό με την όλη εμφάνιση να θυμίζει live show από κάποια συναυλία. Οι Zibbz όμως δύσκολα θα περάσουν, όσο επικοινωνιακοί και αν είναι με τον κόσμο.

18. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Η εμφάνιση ξεκινά με έναν προβολέα πάνω στον Ryan OShaugnessy, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με μία κιθάρα, ενώ στα αριστερά της σκηνής υπάρχει μια κοπέλα που παίζει πιάνο και παράλληλα συμμετέχει στα φωνητικά. Στο σκηνικό υπάρχει ένα παγκάκι και μία λάμπα που δίνουν την αίσθηση ότι η όλη εμφάνιση διαδραματίζεται στο δρόμο. Πάνω στο παγκάκι υπάρχουν δύο άντρες χορευτές που εκτελούν μια χορογραφία πανομοιότυπη με αυτήν που υπήρχε στο επίσημο video clip της χώρας, ξετυλίγοντας μια ερωτική ιστορία. Μετά το δεύτερο ρεφρέν, υπάρχει χρήση χιονιού (μέσα στο Μάιο!), που πέφτει απαλά επάνω στους δύο χορευτές και έτσι δικαιολογείται το γεγονός ότι σχεδόν όλοι επί σκηνής φοράνε σκούρα, χειμερινά ρούχα. Δεν ξέρω όμως αν μπορεί να περάσει το όμορφο μήνυμα της η Ιρλανδία στον τελικό…

19. ΚΥΠΡΟΣ
Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο φινάλε για τον ημιτελικό. Εξαιρετική εμφάνιση για την Ελένη Φουρέιρα, δυναμική, με φωτιές, με χορό, με εξαιρετικά τηλεοπτικά εφέ. Στο στάδιο υπάρχει ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση, με φωνές και χειροκροτήματα. Πλαισιωμένη από τις 4 χορεύτριες που είναι ντυμένες με μαύρα, αστραφτερά ρούχα, όλες μαζί εκτελούν μία ιδιαίτερα δυναμική χορογραφία, απόλυτα ταυτισμένη με το στυλ της Ελένης που όλοι μας γνωρίζουμε καλά και που δείχνει να ενθουσιάζει και τους ξένους fan και δημοσιογράφους. Φωνητικά, όλη η ομάδα είναι αρκετά καλή. Απολαύστε την…

Τη Δεύτερα, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία πρόβα και το βράδυ, θα γίνει η παρουσίαση για τις κριτικές επιτροπές, ώστε να δώσουν το 50% του αποτελέσματος.

Μείνετε συντονισμένοι στο MusicCorner.gr για τις πρόβες και του δεύτερου ημιτελικού και όχι μόνο!

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here