Γράφει η Γωγώ Τσάκωνα
Φωτογράφηση: Αθανασία Ζήση

Το Passport, το γνωστό Πειραιώτικο στέκι, μας έχει κακομάθει πια με τις μοναδικές συνεργασίες που παρουσιάζει και μας έχει συνηθίσει σε ποιοτικά θεάματα με εξαίρετους καλλιτέχνες. Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε στο Passport την Παρασκευή , για να απολαύσουμε την επίσημη πρώτη από μια σειρά εμφανίσεων της υπέροχης Ελένης Τσαλιγοπούλου και των Bogaz Musique.

tsaligopoulou_live_2014_12_021

Η βραδιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 με την Ελένη να μας καλωσορίζει με το «Τράβα ρε Μάγκα», το νέο της τραγούδι που φέρει και την υπογραφή της και που ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται και να αγαπιέται  πολύ από τον κόσμο. Στην συνέχεια, η μελωδία του «Αργοσβήνεις μόνη» μας παίρνει από το χέρι για να μας υποδεχτεί  στην βραδιά που μόλις άρχιζε…

Όπως μας είπε και η ίδια η Τσαλιγοπούλου, Boğaz σημαίνει πορθμός, πέρασμα, ρεύμα αέρα που φυσά στο πέρασμα του Βοσπόρου και συμβολίζει στην συγκεκριμένη παράσταση την “ένωση” του ανατολίτικού και του Δυτικού ήχου ή ακόμα καλύτερα το πέρασμα από τα ηχοχρώματα και τη συγκίνηση της Ανατολής στην ένταση και το πάθος της Δύσης.

tsaligopoulou_live_2014_12_008

Όλο αυτό το “μουσικό πάντρεμα” ήταν διάχυτο καθ όλη την βραδιά. Το υπέροχο κανονάκι του Απόστολου Τσαρδάκα, το βιολί, ο μπαγλαμάς, η κιθάρα, συνυπήρχαν έντεχνα και μελωδικά και σε συνέπαιρναν νοσταλγικά σε άλλες εποχές και μουσικές. Με νέα ή παλιότερα τραγούδια, διασκευασμένα ή όχι, λαϊκά, ρεμπέτικα και δικά της, η Ελένη Τσαλιγοπούλου κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να κυριεύσει το κοινό και να το οδηγήσει στα δικά της μονοπάτια, στους δικούς της ήχους. “Χρώματα”, “Παραμιλητό μου”, τα υπέροχα “Λόγια της σιωπής”, και οι “Βραδινές περιπλανήσεις”, ήταν κάποια απ τα τραγούδια που  μας έκαναν να ενώσουμε τις φωνές μας σε μία και να μοιραστούμε όλοι μαζί αναμνήσεις και συναισθήματα. Το “Να μ’ αγαπάς” που όσες φορές και να το ακούσω απ αυτήν την γυναίκα πάντα ανατριχιάζω όπως την πρώτη φορά που το πρωτoάκουσα… Με την Τσαλιγοπούλου, όλα τα τραγούδια ακούγονται διαφορετικά, με την Τσαλιγοπούλου είναι πάντα διαφορετικά, λες και η φωνή της βρίσκει τον δρόμο να ταξιδέψει από το σώμα στην ψυχή και έπειτα κατευθείαν στην καρδιά. Την ακούς και οι στίχοι γίνονται πιο καθαροί και οι στίχοι αποκτούν νόημα και η μουσική αποκτά το χρώμα της φωνής της…

tsaligopoulou_live_2014_12_015

Στο δεύτερο πρόγραμμα «βάλαμε πλώρη» για τα νησιά του Αιγαίου και την Μεσόγειο. Το κανονάκι έντυσε αισθαντικά το «Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι» ενώ στην συνέχεια οι ρεμπέτικοι ήχοι ήρθαν να καταλάβουν τόσο το κοινό όσο και τους καλλιτέχνες πάνω στην σκηνή. Η «Λιλή, η σκανταλιάρα» έκανε την αρχή για να φτάσει το κέφι στο αποκορύφωμα του με τα «Ματόκλαδα» και την «Παξιμαδοκλέφτρα». Η γλυκιά Ελένη, γίνεται μαινάδα και ποτάμι που παρασέρνει έναν-έναν τους θεατές να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί της…

Η συγκίνηση, ο ερωτισμός, η αγάπη, η νοσταλγία, η χαρά, είναι κάποια απ τα συναισθήματα που θα βρείτε άφθονα και διάσπαρτα σε όλα τα τραγούδια του προγράμματος. Η απλά υπέροχη Ελένη Τσαλιγοπούλου, με τους Bogaz Musique ή κατά κόσμον Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου, Βαγγέλη Καλαμάρα, Αριστείδη Χατζησταύρου, Απόστολο Τσαρδάκα, Χάρη Κελλάρη, Αργύρη Διαμαντή είναι σίγουρα μια απ’ τις εμφανίσεις του χειμώνα που δεν πρέπει να χάσει κανείς μας!

tsaligopoulou_live_2014_12_005

MusicCorner: Σήμερα πρώτη μέρα εδώ στο Passport από μια σειρά εμφανίσεων που θα πραγματοποιήσετε. Υπάρχει ακόμα το άγχος της πρεμιέρας;
Ελένη Τσαλιγοπούλου:
Το άγχος δεν φεύγει ποτέ… ειδικά όταν ξεκινάει ένα project, και ειδικά το συγκεκριμένο, που είναι και το αγαπημένο μου. Είναι το Bogaz Musique, σημαίνει “μουσικό πέρασμα”. Bogaz είναι ο άνεμος που περνά από τον Βόσπορο προς την Δύση. Χαρακτηρίζει όλη μου τη ζωή, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

MusicCorner: Πως προκύπτει αυτό το «πάντρεμα» δύσης και ανατολής;
Ελένη Τσαλιγοπούλου:
Έχουμε δύο νέα μέλη στην παρέα μας, τον Αποστόλη Τσαρδάκα και τον Αργύρη Διαμαντή, παίζουν κανονάκι, βιολί και κρουστά αντίστοιχα, οπότε μας δίνουν όλο το χρώμα της ανατολής. Συναισθηματικά, απ την άλλη, ενώνεται και το «καλό κομμάτι» της δική μας δύσης, που την πειράζουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την μπάντα. Μου δίνεται έτσι η δυνατότητα να τραγουδήσω κομμάτια που μέχρι τώρα δεν μπορούσα γιατί δεν είχα ένα τέτοιο όργανο (το κανονάκι). Με εμπνέει τόσο ο ήχος από μόνος του όσο και ο Αποστόλης.

tsaligopoulou_live_2014_12_034

MusicCorner: Πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τους Bogaz Musique;
Ελένη Τσαλιγοπούλου: Μέσα από μια σειρά ετών. Είδα ότι δεν μου αρκούσε να παίζω στις μεγάλες σκηνές μόνο για το κέφι και για το καλό λαϊκό τραγούδι, ζητούσα πάντα το κάτι λίγο παραπάνω. Μου βγήκε η διάθεση και να γράψω μουσική αλλά και να φτιάξω μια ομάδα, μια παρέα που να είναι δική μου, να είμαστε όλοι μαζί . Να μπορούμε να εξελίσσουμε την μουσική μας και τις παραστάσεις μας γιατί αυτό είναι το πιο βασικό πράγμα πια στην Ελλάδα, οι παραστάσεις. Η δισκογραφία είναι σχεδόν ανύπαρκτη άρα τα live είναι το μέσω για να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο.
Τώρα μ’ αυτό που κάνουμε έχω την διάθεση σαν να ξεκινάω απ την αρχή. Έχω πιο πολύ «απ’ τον εαυτό μου» μέσα αυτό που γίνεται τώρα, αλλά όχι μόνο. Υπάρχει μια ομάδα, μια μουσική οικογένεια, που ο ένας δίνει στον άλλον. Υπάρχει μια μουσική διαδραστικότητα που χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε μουσική. Τα ωραία πράγματα γίνονται μέσα απ’ τις  παρέες, με διάλογο, από τσακωμούς.

MusicCorner: Τι έχει αλλάξει δηλαδή τώρα;
Ελένη Τσαλιγοπούλου:
Μέσα απ το Bogaz Musique, που είναι το όνομα της μπάντας αλλά και της παράστασης, μου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσω και να μπλέξω όλα αυτά που αγαπάω. Από το δημοτικό τραγούδι, την «Σμύρνη», το ρεμπέτικο, μέχρι το σήμερα, μέχρι και την δύση. Όλα αυτά που έχω αγαπήσει και τραγουδώ όλα αυτά τα χρόνια που είμαι δοσμένη στη μουσική.

tsaligopoulou_live_2014_12_001

MusicCorner: Μέσα στο 2015 βγαίνει και νέος δίσκος;
Ελένη Τσαλιγοπούλου:
Ναι, τον περιμένουμε περίπου τον Απρίλη του ‘15. Ο δίσκος είναι κάτι πολύ προσωπικό που το μοιράζεσαι. Θα υπάρχει και ένα τραγούδι που αποτελεί έναν φόρο τιμής θα έλεγα στην υπέροχη σχολή του Σμυρναίικου και του ρεμπέτικου τραγουδιού που δεν υπάρχει πια αλλά όλοι μας αγαπήσαμε. Είναι το “τράβα ρε μάγκα” , εμπνευσμένο από ένα τραγούδι του Σκαρβέλη, το «Τράβα ρε μάγκα και αλάνι», σε καινούργια όμως δική μου και του Σπύρου Χατζηκωνσταντίνου μουσική και στίχους του Κώστα Λειβαδά.

MusicCorner: Στο Passport κάθε πότε θα εμφανίζεστε;
Ελένη Τσαλιγοπούλου:
Εδώ θα είμαστε κάθε Παρασκευή για 4 παραστάσεις, σήμερα και άλλες τρείς, ενώ θα κάνουμε και κάποιες περιοδείες ταυτόχρονα.

MusicCorner: Ευχόμαστε καλή συνέχεια! Ευχαριστούμε πολύ.
Ελένη Τσαλιγοπούλου:
Να είστε καλά, εγώ ευχαριστώ.

Αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here