Ένα από τα κορυφαία έργα του νεοελληνικού λόγου «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου στο Ξενοδοχείον Μπάγκειον, από τις 4 Οκτωβρίου και για λίγες μόνο παραστάσεις.

Τρεις γυναίκες –η Άντζελα Μπρούσκου, η Παρθενόπη Μπουζούρη και η Δανάη Κατσαμένη– έγκλειστες σ’ ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον, αφηγούνται τoν πυρακτωμένο λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου.

Κείμενο αιρετικό και αλληγορικό, τοποθετείται στο κέντρο μίας βίαιης πραγματικότητας που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας. Σε αυτό το σύμπαν της σύγχρονης Κόλασης, που αποτυπώνεται σκηνικά σ’ ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό, το σώμα της Γυναίκας στοιχειώνεται μέσα από μια γεωγραφία εικόνων που συνθέτουν το προσωπείο της γυναίκας δαίμονα μέσα στους αιώνες.

Ανοίγοντας ένα διάλογο με το ημιτελές κείμενο του Σολωμού, «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» συναντιέται σήμερα με το ρέκβιεμ μιας Ελλάδας που χάνει τη γλώσσα της, όταν μπορεί να βασιλεύει η ρητορική του μίσους, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός που αντικαθιστούν την όποια ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Η πρώτη εκδοχή της «Γυναίκας της Ζάκυθος», παρουσιάστηκε σε μια online απόδοση της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μια απόπειρα να κινηματογραφηθεί σαν μια παράσταση πολυμέσων που θα διατηρούσε την αυτονομία της και το ενδιαφέρον της και σαν μια ταινία γυρισμένη στο πλατώ ενός στούντιο.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία – σκηνικός χώρος – κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης
Σχεδιασμός φώτων – Βιντεοσκόπηση: Παντελής Μάκκας
Κατασκευή σκηνικού: Κομνηνός Κουσιέρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Χατζόπουλος
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής, Άντζελα Μπρούσκου

Παίζουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη

*Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ

Πρεμιέρα: 4 Οκτωβρίου 2021

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 19:00

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ξενοδοχείον Μπάγκειον
Πλατεία Ομονοίας 19
Τηλ. ταμείου:6983457930

Εισιτήριο: 12 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες)

Προπώληση: viva.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here