INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες!

—————————————-

AUSTRA

Συνέντευξη στον Φίλιππο Λαμπρινό
Music Corner – 27/10/2017

Οι Austra είναι μία μπάντα ηλεκτρονικής μουσικής που κατάγεται από τον Καναδά.  Ιδρυτικό μέλος, τραγουδοποιός και frontwoman είναι η Katie Stelmanis, λετονικής καταγωγής, η οποία συνοδεύεται στα live της από μπάσο, πλήκτρα και ντραμς. Ιδρύθηκαν το 2009 και μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 3 δίσκους.  Ο τελευταίος εξ αυτών «Future Politics» κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017 και έφτασε μέχρι το νούμερο 19 των καλύτερων χορευτικών – ηλεκτρονικών άλμπουμ στα charts του Billboard.

Λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή τους στην Αθήνα και το Fuzz Club στις 3 Νοεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Katie Stelmanis για την μέχρι στιγμή πορεία τους, για την Ελλάδα αλλά και για τις κοινωνικές και πολιτικές της απόψεις…

———–

MusicCorner: Πότε και γιατί πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις τους Austra;
Katie Stelmanis:
  Ξεκίνησα να γράφω τη δική μου μουσική όταν ήμουν περίπου 19 χρονών και εμφανιζόμουν ως Katie Stelmanis. Αποφάσισα να δώσω ένα διαφορετικό όνομα στο εγχείρημά μου όταν μεγάλωσα λίγο επειδή οι άνθρωποι έκαναν λανθασμένες υποθέσεις για το μουσικό μου στυλ. Το κοινό υπέθετε ότι ήμουν μία τραγουδοποιός με ένα πιάνο όταν στην πραγματικότητα εκείνη την στιγμή έκανα έναν πολύ σκληρό και ηλεκτρονικό ήχο.

MusicCorner: Η μπάντα σου αποτελείται από 4 μέλη. Πώς είναι οι μη επαγγελματικές σας σχέσεις και τι σημαίνει το όνομα του συγκροτήματος;
Katie Stelmanis:  Αυτό το συγκρότημα είναι περισσότερο μια δική μου σόλο προσπάθεια παρά μια μπάντα.  Γράφω τη μουσική μόνη μου και η μπάντα με συνοδεύει στα live, ή μερικές φορές συμβάλει και στις ηχογραφήσεις.  Δεν είναι σταθερός ο αριθμός των ανθρώπων που με συντροφεύουν , μπορεί να είναι 3-4 ακόμα και 6 άτομα. Αυτή τη στιγμή περιοδεύω με τον Dorian Wolf, τον Ryan Wonsiak και την Ela Minus που μας υποστηρίζει στα ντραμς. Austra είναι το δεύτερο όνομά μου , το οποίο μισούσα όταν ήμουν παιδί αλλά όσο μεγαλώνω το αγαπώ περισσότερο επειδή είναι διαφορετικό.

austra_interview_2017_10_002
MusicCorner: Έχετε ξαναέρθει ποτέ στην Ελλάδα; Τι γνωρίζεις  για την ελληνική ιστορία και το κοινό σας εδώ;

Katie Stelmanis:  Έχουμε ξαναπαίξει μία φορά στην Αθήνα σε ένα φεστιβάλ και περάσαμε μερικές μέρες στην πόλη. Την αγαπώ, δεν ξέρω πάρα πολλά για αυτήν αλλά είμαι ενθουσιασμένη που θα έχω λίγες ακόμα μέρες να την εξερευνήσω.  Με ενδιαφέρει πολύ επίσης τι συμβαίνει πολιτικά στην Ελλάδα.   Είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα απογοητευτικό να έχει πάρει την εξουσία η Αριστερά και να πρέπει να αντιμετωπίσει τα δεσμά της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

MusicCorner: Σε λιγότερο από 20 μέρες θα εμφανιστείτε ζωντανά 13 φορές σε όλη την Ευρώπη; Διασκεδάζετε στις περιοδείες σας και τι ετοιμάζετε να παρουσιάσετε;
Katie Stelmanis:  Κάνουμε περιοδείες για να βγάλουμε τα προς το ζην, έτσι πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας.  Μου αρέσουν πάρα πολύ οι περιοδείες , ιδιαίτερα όταν επισκέπτομαι μέρη που δεν θα είχα αλλιώς την ευκαιρία να τα επισκεφτώ.  Το πρόγραμμά μας θα είναι μία μίξη από τους τρεις δίσκους που έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής και θα ξεκινάει κάπως ενδοσκοπικά για να τελειώσει με ουρλιαχτά.

MusicCorner: Ο τελευταίος σας δίσκος «Future Politics» αντιπροσωπεύει κατά κάποιο τρόπο τον πολιτικό τρόπο σκέψης σου; Τι σε επηρέασε και σου έδωσε κίνητρο να γράψεις πολιτικό στίχο; Υπάρχει κάποιο μήνυμα που προσπαθείς να μεταδώσεις μέσα από αυτά τα τραγούδια;
Katie Stelmanis: 
Σκέφτηκα και διάβασα πολύ για να βρω τις θεωρίες πίσω από τα τραγούδια του δίσκου. Συνοπτικά είμαι πολύ ενθουσιασμένη από την δύναμη της ανθρώπινης φαντασίας και τις απεριόριστες πιθανότητες του μέλλοντος. Πιστεύω πως η φαντασία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να ανακαλύψουμε νέους τρόπους ζωής  και θέλω να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην διαδικασία φαντασίας ενός νέου κόσμου. 

MusicCorner: Πιστεύεις πως είναι υποχρέωση της μουσικής και των τεχνών να μεταδίδουν κοινωνικές και πολιτικές απόψεις;
Katie Stelmanis: 
Όχι δεν πιστεύω πως είναι υποχρέωση. Οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις πολιτικά, μπορεί να βρίσκεσαι στην απελπιστική ανάγκη να είσαι πιο προσωπικός.  Αν και είναι σημαντικό να αντικατοπτρίζεις τους καιρούς, θεωρώ πως το να είσαι προσωπικός είναι επίσης πολιτικό.

austra_interview_2017_10_001
MusicCorner: Ο τελευταίος σας δίσκος κυκλοφόρησε την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ. Ήταν μία σύμπτωση ή κάτι σκόπιμο;
Katie Stelmanis: 
Ήταν μία σύμπτωση. Η μέρα κυκλοφορίας είχε αποφασιστεί πριν κερδίσει τις εκλογές.  Σκεφτήκαμε να την αλλάξουμε αλλά έβγαζε ένα νόημα. Έμοιαζε να είναι κάτι παραπάνω από μία απλή σύμπτωση.

MusicCorner: Πώς ονειρεύεσαι μία ιδεατή μελλοντική κοινωνία;
Katie Stelmanis: 
Μια ιδανική κοινωνία για μένα θα είναι αυτή που θα υπάρχει χωρίς καταπίεση και κυριαρχία και θα αναγνωρίζει μια πιο ολιστική σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους, τα ζώα και τον πλανήτη.

MusicCorner: Τι γνωρίζεις  για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Katie Stelmanis: 
Ακολουθούσα πολύ στενά τις εξελίξεις εδώ και όταν έγινε το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν πολύ απογοητευτικό που η κυβέρνηση αποφάσισε να μείνει ενώ ο κόσμος ψήφισε το αντίθετο. Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα επικίνδυνο, νεοφιλελεύθερο κατεστημένο και πως αν δεν αλλάξει τότε όλο και περισσότερες χώρες θα θελήσουν να αποχωρίσουν.

MusicCorner: Στην σελίδα  http://austramusic.tumblr.com/  διαβάζω το εξής : «O δίσκος “Future Politics” δημιουργήθηκε από μία ομάδα παραγωγής που αποτελούνταν μόνο από γυναίκες, κάτι που είναι σημαντικό να αναφερθεί για να τονίσει τις τεράστιες  ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στην διαδικασία της μουσικής δημιουργίας.» Υπάρχει όντως σεξισμός στον χώρο της μουσικής;
Katie Stelmanis:  Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για σεξισμό όταν κανείς δεν αντιλαμβάνεται πως όντως κάνει διακρίσεις. Οι άνθρωποι υποσυνείδητα πιο εύκολα υποστηρίζουν και πιστεύουν τους άντρες παραγωγούς κι αυτούς που δουλεύουν πίσω από την σκηνή.  Μας έχουν μάθει να πιστεύουμε πως αυτές είναι αντρικές δουλείες οπότε πιστεύω πως η αναπαράσταση είναι πολύ σημαντική ώστε τα απλά μυαλά μας να αρχίσουν να κατανοούν ότι οι γυναίκες είναι το ίδιο ικανές με τους άντρες σε αυτό το πεδίο.

MusicCorner: Πιστεύεις πως η μουσική είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας;
Katie Stelmanis:  Οτιδήποτε κάνουν οι άνθρωποι αντανακλά την κοινωνία, οπότε ναι και η μουσική είναι ένας καθρέφτης αυτής.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου οι Austra έρχονται στην Αθήνα!
Λεπτομέρειες εδώ!

———–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here