Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Πώς προστατεύονται τα μουσεία και τα έργα τέχνης εν καιρώ πολέμου; Αυτό το ερώτημα φαίνεται να είναι το έναυσμα για τη νέα -και πολύ προσωπική- δημιουργία του Alexander Sokurov, «Η Κιβωτός των Ανθρώπων» (“Francofonia”).

francofonia_afisa_2016_03

Το φιλμ, που δεν είναι ακριβώς ούτε ταινία μυθοπλασίας, ούτε ντοκιμαντέρ, θέτει στο επίκεντρο το Μουσείο του Λούβρου και «παρακολουθεί» τη μοίρα των έργων τέχνης στη διάρκεια της κατοχής του Παρισιού από τους Ναζί, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από μια ποιητική ταινία, ο σκηνοθέτης περισσότερο θέτει ερωτήματα, τα οποία σχετίζονται με τη ζωή, τη φιλοσοφία, την ίδια την ανθρώπινη διαδρομή στον χρόνο και τις αξίες που της δίνουν ουσία.

francofonia_2016_03

Η ταινία δεν απευθύνεται μόνο σε φιλότεχνους και λάτρεις της Ιστορίας της Τέχνης, ούτε προσπαθεί αποτελέσει κάποιο είδος ντοκουμέντου. Κατά τη γνώμη μου, το κυριότερο προσόν της είναι ότι μας υπενθυμίζει ότι για να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε στο μέλλον, οφείλουμε να έχουμε μνήμη και να βρίσκουμε τη ρίζα που μας χρειάζεται για να «απογειωθούμε» στα βλέμματα, τις ιστορίες και τις διαδρομές των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν πριν από εμάς…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τη Filmtrade, από την Πέμπτη, 31 Μαρτίου.

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here