Γράφει ο Θωμάς Μητσόπουλος

«Οι Λωτοφάγοι», σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και στίχους Χρήστου Παναγιωτόπουλου αποτελούν δίσκο-σταθμό για τα ελληνικά μουσικά πράγματα. Είναι έργο βαθιά υπαρξιακό, έντονα πολιτικό, ανόθευτα ερωτικό και, για αυτό, αληθινά λαϊκό.

Η πορεία του λωτοφάγου Έλληνα, που χάνει τη μνήμη καθώς αφήνει τα πέτρινα χρόνια και οδεύει στον θρίαμβο, και από εκεί στην πτώση. Του καπετάνιου και λαθρεπιβάτη Έλληνα, του Ρομπέν των Θαλασσών. Του ανθρώπου που ζει με φόβους – περίστροφα, σαν αμαρτωλός άγγελος στον χορό των κολασμένων. Που σαλπάρει με το σαντορινιό φεγγάρι στην πλώρη και μ’ ένα δάκρυ κιμωλία, στα πανιά. Που ξυπνάει μια μεθυσμένη ανατολή, όμηρος μαζί κι απαγωγέας. Που ξεψυχά και αναγεννιέται σαν ρόδο αλεξανδρινό πριν χτυπήσει το τρίτο κουδούνι και, τελικά, χάνεται φορτωμένος του χθες τις βαλίτσες.

dimitris papadimitriouΟι δημιουργοί είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να συμπορευτούν με επτά κορυφαίους καλλιτέχνες. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Βιτάλη, η Φωτεινή Δάρρα, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αφήνουν το αποτύπωμα μιας εποχής, μιας χώρας και ενός ολόκληρου κόσμου, που μπορεί να συμβιβάστηκε και να ξιπάστηκε, αλλά ξέρει ακόμη να αγωνίζεται, να ερωτεύεται και να δημιουργεί…

Tο album “Οι Λωτοφάγοι” θα παρουσιάσουν οι δύο δημιουργοί την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο Public Café στο Σύνταγμα στον 5ο όροφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here