“Όνειρο + Έρωτας + Επιτυχία = Δύναμη + Ευτυχία!!!”

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην Εβίτα Μπουρμά
Φωτογράφηση:  Θαλίνα Καρπούζη

Την γνωρίσα πριν λίγους μήνες στον Σταυρό του Νότου, να παίζει πιάνο και ακορντεόν, να τραγουδά και να φωτίζει τη σκηνή. Στο τέλος της βραδιάς, περάσαμε λίγο χρόνο μαζί, μας είπε δυο λόγια. Από τότε, συναντηθήκαμε ξανά σε σκηνές, σε θέατρα, σε κήπους, σε live, δικά της ή όχι.  Έφτασε η στιγμή να την γνωρίσουμε καλύτερα και να επιβεβαιώσουμε όλα όσα μας κέρδισαν εκείνα τα λίγα λεπτά στο μικρό καμαρίνι.

Η Μιρέλα Πάχου γεννήθηκε στη Ρόδο. Παρά τη μικρή ηλικία της, είναι άξια θαυμασμού όσα έχει πετύχει, τόσο στο χώρο της μουσικής, έχοντας στο ενεργητικό της κορυφαίες συνεργασίες αλλά και εξαιρετικό επίπεδο ως μουσικός, όσο και στον χώρο της επιστήμης, αφού είναι υποψήφια διδάκτωρ στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

mirela_paxou_2014_10_3

Τον Σεπτέμβριο, έγινε και η πολυαναμενόμενη (κρίνοντας από την αποδοχή του κοινού στις ζωντανές εμφανίσεις της) “είσοδος” της στην δισκογραφία, με τον δίσκο “Μιρέλα”! Στο δημιουργικό κομμάτι, την συντροφεύουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Βασίλης Καζούλης, ο Θάνος Παπανικολάου, ο Θοδωρής Παυλάκος και φυσικά ο Σπύρος Γραμμένος, με το ομότιτλο τραγούδι, “ΜΙ ΡΕ ΛΑ”.

Την συναντήσαμε ένα μεσημέρι καθημερινής, ανάμεσα σε μαθήματα και πρόβες, στο Life Café στο Χαλάνδρι. Ο χώρος που έγινε η συνέντευξη, ήρεμος και παιχνιδιάρικος, ταίριαζε τόσο στην ίδια. Έφτασε με το μεγάλο χαμόγελο της και όλα κύλησαν με μια διάθεση που θύμιζε περισσότερο παρέα.
Όμως ήδη είπα αρκετά, ας γνωρίσουμε τη Μιρέλα!

Music Corner: Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική;
Μιρέλα Πάχου:  Ξεκίνησε στα 5 μου, από ένα παιδικό πιανάκι που μου έκαναν δώρο για τα γενέθλιά μου.  Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε ένα αρμόνιο και έπειτα το κλασικό πιάνο. Το ακορντεόν ήρθε πολύ αργότερα, μετά το πτυχίο μου στο πιάνο.

mirela_paxou_2014_10_9

Music Corner: Το οικογενειακό σου περιβάλλον σε παρότρυνε να ασχοληθείς με τη μουσική;
Μιρέλα Πάχου: Η οικογένειά μου και ειδικά ο πατέρας μου, με παρότρυνε και με ενθάρρυνε σε όλη τη μέχρι τώρα διαδρομή μου. Οι μουσικές στο σπίτι ήταν βασικά ερεθίσματα για να αγαπήσω αλλά και για να μάθω μουσική.

Music Corner: Πέρα από τη μουσική, η άλλη μεγάλη σου αγάπη είναι η νομική, υπάρχουν στιγμές που αναγκάζεσαι να βάλεις για λίγο στην άκρη την ενασχόληση σου με τη μία γιατί το απαιτούν οι υποχρεώσεις σου στην άλλη;
Μιρέλα Πάχου: Σαφώς και υπάρχουν! Οι απαιτήσεις και των δύο χώρων είναι ιδιαίτερα μεγάλες και δυστυχώς ο χρόνος περιορισμένος. Επειδή όμως τόσο η νομική όσο και η μουσική είναι σημαντικά κομμάτια της ζωής μου, προσπαθώ να μην «αδικώ» κανένα από τα δύο!

Music Corner: Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε από την Όγδοο η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά, ξέρουμε από παλαιότερη συνάντηση μας ότι προετοιμαζόσουν καιρό γι’ αυτό, θέλεις να μας πεις μερικά λόγια για το “Μιρέλα”;
Μιρέλα Πάχου: Κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες και είναι μια δουλειά που προετοιμάζεται εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Μουσική έχουν γράψει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Βασίλης Καζούλλης, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Θοδωρής Παυλάκος (το «Σαν τραγουδάκι» σε επανεκτέλεση), ο Θάνος Παπανικολάου κι εγώ. Οι στίχοι είναι των παραπάνω και δικοί μου σε πέντε τραγούδια. Τραγουδούν ο Γιώργος Παντελιάς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Χρήστος Θηβαίος και ο μπαμπάς μου, Αγαπητός Πάχος. Στο «Κι εμείς καλύτερα» τραγουδούν επίσης ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Κώστας Παρίσης, στο στούντιο του οποίου έγιναν και οι ηχογραφήσεις. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Ηλία Μπενέτου και παραγωγός είναι ο Μίλτος Πασχαλίδης.

mirela_paxou_2014_10_2

Music Corner: Στο άλμπουμ σου συμμετέχουν πολλοί συντελεστές, δείχνει αυτό γενικά μια επιθυμία να πειραματίζεσαι με τον ήχο σου;
Μιρέλα Πάχου: Έτσι κι αλλιώς, τα τραγούδια που γράφω δεν ακολουθούν μία συγκεκριμένη μουσική φόρμα. Τώρα ως προς τους συντελεστές, ο καθένας έδωσε το δικό του μουσικό «στίγμα». Έτσι δημιουργήθηκε ένα μωσαϊκό ήχων, από swing μέχρι μπαλάντες!

Music Corner: Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεσαι με τον Μίλτο Πασχαλίδη, παλαιότερα είχες συνεργαστεί με τον Βασίλη Καζούλη, πόσο βαρύ είναι για σένα το να σταθείς επάξια  δίπλα  σε καλλιτέχνες με τόσο σημαντική πορεία στο χώρο και πόσο δύσκολο το να αφήσεις το δικό σου «σημάδι» σε κάθε εμφάνιση;
Μιρέλα Πάχου: Μακάρι να ισχύει αυτό και να στέκομαι επάξια δίπλα τους! Το ελπίζω και το εύχομαι. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά και χρόνος για να μπορέσει ένας νέος μουσικός να αφήσει το δικό του «σημάδι»  πλάι σε τόσο καταξιωμένους καλλιτέχνες. Το μέλλον θα δείξει!

Music Corner: Υπάρχει κάποια στιγμή από τις συνεργασίες σου της οποίας η ανάμνηση να σε φορτίζει ιδιαίτερα συναισθηματικά;
Μιρέλα Πάχου: Είναι πάρα πολλές! Αν πρέπει να ξεχωρίσω μία, θα έλεγα τη μεγάλη συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Καλλιμάρμαρο, με τους 50.000 θεατές, όπου βρέθηκα επί σκηνής με τον Adamo και τον Christophe, τον Branduardi και τον Carotone, το Σαββόπουλο και τη Φαραντούρη, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τα Κίτρινα Ποδήλατα, το Μίλτο Πασχαλίδη και το Φίλιππο Πλιάτσικα!

mirela_paxou_2014_10_8

Music Corner: Ποιες είναι οι αναμνήσεις από τις πρώτες σου εμφανίσεις; Τα συναισθήματα σου πριν ανέβεις στην σκηνή έχουν αλλάξει  με τον χρόνο;
Μιρέλα Πάχου: Το άγχος είναι λίγο λιγότερο, η συγκίνηση ίδια και η χαρά ολοένα και μεγαλύτερη. Όπως βλέπεις, οι διαφορές είναι μονάχα ποσοτικές και όχι ποιοτικές! (γέλια)

Music Corner: Ποιος θεωρείς πως έχει την ευθύνη για το στάδιο που έχει φτάσει η δισκογραφία και τα δισκοπωλεία στη χώρα μας;
Μιρέλα Πάχου: Δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει με τα δισκοπωλεία. Είναι όμως μάλλον αναπόφευκτο, λόγω της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο χώρος της μουσικής βιομηχανίας διανύει μία μεταβατική φάση και υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να λυθούν: νομικά, οικονομικά, κοινωνικά. Ας ελπίσουμε πως οι νέες ισορροπίες που σίγουρα θα επικρατήσουν, θα είναι προς όφελος όλων.

Music Corner: Τι άλλο , εκτός μουσικής, σου αρέσει;
Μιρέλα Πάχου: Να παίζω PRO με τα αδέρφια μου! (γέλια)

mirela_paxou_2014_10_10

Music Corner: Θεωρείς πως οι καταστάσεις που ζούμε όλοι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα θα έχουν θετική επιρροή, ως κίνητρο, για τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν;
Μιρέλα Πάχου: Θετική δεν πιστεύω πως μπορούν να έχουν. Μάλλον το αντίθετο. Όμως η Τέχνη έχει τη δύναμη να επιβιώνει ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς. Ας είμαστε αισιόδοξοι!

Music Corner: Έχεις αντιληφθεί, πέρα από την οικονομική, κάποια κρίση ηθικής τα τελευταία χρόνια;
Μιρέλα Πάχου: Δεν αντιλαμβάνομαι κρίση ηθικής στον κοινωνικό μου περίγυρο, αλλά σαφώς η οικονομική κρίση φέρνει και κρίση αξιών.

Music Corner: Ο χώρος της μουσικής θεωρείται σκληρός για τις ανθρώπινες σχέσεις. Κατά τη γνώμη σου, μπορούν να δημιουργηθούν ουσιαστικές σχέσεις σε αυτό το χώρο;
Μιρέλα Πάχου: Γιατί θεωρείται σκληρός; Φοβάμαι πως δε θα συμφωνήσω. Όλοι οι εργασιακοί χώροι έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά ευτυχώς, από τη μέχρι τώρα διαδρομή μου, μόνο θετικές εμπειρίες έχω αποκομίσει. Και βέβαια έχω δημιουργήσει πολύτιμες φιλίες μέσα από τις συνεργασίες μου.

mirela_paxou_2014_10_17

Music Corner: Σχεδόν κάθε σεζόν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική τηλεόραση κάνει την εμφάνιση του ένα talent show. Πιστεύεις ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά ένα νέο στο χώρο ή τελικά η προβολή που προσφέρουν βοηθά μόνο όσο διαρκεί το τηλεοπτικό πρόγραμμα;
Μιρέλα Πάχου: Νομίζω πως δεν μπορούμε να γενικεύσουμε. Έχουμε παραδείγματα και για τις δύο περιπτώσεις!

Music Corner: Να παίξουμε με λέξεις; Πώς αντιλαμβάνεσαι κάθε λέξη, τι ορισμό θα της έδινες;  Επιτυχία, Ευτυχία, Έρωτας, Όνειρο, Δύναμη..
Μιρέλα Πάχου: Εγώ λέω, αντί να δώσουμε ορισμούς, να το μαθηματικοποιήσουμε!
Όνειρο+ Έρωτας+ Επιτυχία= Δύναμη+ Ευτυχία!!!

Music Corner: Έχεις κάποια σχέδια που μπορείς να ανακοινώσεις για την συνέχεια;
Μιρέλα Πάχου: Φέτος το χειμώνα θα συμμετέχω στις παραστάσεις του Μίλτου Πασχαλίδη στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάπου ανάμεσα θα γίνει η παρουσίαση του δίσκου μου στην Αθήνα. Θα σε ενημερώσω μόλις οριστικοποιηθεί ο χώρος και ο χρόνος. Μέχρι τότε, καλή αντάμωση!

 

——————-

*** Ευχαριστούμε το cocktail bar «Life» (Ιφικράτους 1-3 , Πεζόδρομος Χαλανδρίου / 210.6896292) για τη φιλοξενία! www.facebook.com/profile.php?id=100002115581288
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here