Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Αγαπημένοι Γιουροβιζιονίτες και Γιουροβιζιονιτισσές, (ας με συγχωρήσει ο κύριος Μπαμπινιώτης που γίνομαι λεξιπλάστης) έχουμε ήδη αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για τον 61ο διαγωνισμό της Eurovision, που θα γίνει στο Erisccon Globe στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, στις 10, 12 και 14 Μαΐου.

eurovision_2016_logo

Παρουσιαστές θα είναι ο περσινός νικητής Mans Zelmerlow και η μοναδική Petra Mede, δοκιμασμένη ήδη δις, αφού έχει παρουσιάσει και την επετειακή εκπομπή των 60 χρόνων του θεσμού καθώς και τις βραδιές της διοργάνωσης του 2013, που έγινε στο Μάλμε.

eurovision_2016_zelmerlow_mede

43 στον αριθμό ανέρχονται οι χώρες που θα συμμετέχουν φέτος, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ του 2008 και του 2011. Όμως αν πιστέψατε ότι θα σας αφήσω να δείτε έτσι τους ημιτελικούς, χωρίς να έχετε μια ιδέα για το γίνεται, είστε γελασμένοι οικτρά!

Να υπενθυμίσουμε ότι Ελλάδα και Κύπρος διαγωνίζονται στον Α’ ημιτελικό. Η σειρά εμφάνισης, δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά γνωρίζουμε ποιες χώρες θα εμφανιστούν στο πρώτο μισό και ποιες στο δεύτερο μισό του ημιτελικού. Αξίζει να σας τονίσω, ότι φέτος θα παίξει μεγάλο ρόλο το πώς θα παρουσιαστούν επί σκηνής τα κομμάτια, αφού ο διαγωνισμός, κυμαίνεται σε πολύ μέτρια επίπεδα και θα ξεχωρίσει αυτός που θα προσφέρει κάτι παραπάνω on stage. Ας ξεκινήσουμε…

ΑΡΜΕΝΙΑ
Η πανέμορφη Iveta Mukuchuyan, θα μας ερμηνεύσει το  ”Lovewave”. Περίεργο κομμάτι θα έλεγα, προς μπαλάντα πάει, δε με παίρνει και ο ύπνος όμως, με την φωνή της Iveta να είναι εξαιρετική. Ένα μειονέκτημα είναι λίγο η προφορά της στα αγγλικά, αλλά δεν παύει να είναι ένα αρκετά ατμοσφαιρικό κομμάτι, με ένα πολύ προσεγμένο video clip, και φυσικά την Αρμενία να κάνει περίπατο, αφού θα περάσει άνετα στον τελικό. Σας είπα ότι η Iveta είναι πάρα πολύ όμορφη; Μπράβο στην χώρα που βγάζει τέτοια κορίτσια!

 

ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
Ο Τούρκος Serhat θα είναι ο ερμηνευτής του ”I didn’t know”, για το μικρό κρατίδιο που βρίσκεται χαμένο κάπου μέσα στην Ιταλία. Λοιπόν, εγώ τρέφω μια συμπάθεια και μια συμπόνια για αυτή τη χώρα. Συμπάθεια,γιατί μας έχει στηρίξει ουκ ολίγες φορές στο διαγωνισμό, συμπόνια γιατί – και αυτοί σαν και εμάς- δεν είχαν τι να στείλουν και έστειλαν …ότι βρήκαν μπροστά τους. Αν αυτό το τραγούδι, λάμβανε μέρος στην Eurovision του 1970, θα νικούσε και δε χωρά αμφιβολία. Τώρα που έχουμε 2016, τι να σας πω… Ποτέ δε ξέρεις τι γίνεται βέβαια σε αυτόν τον θεσμό. Είναι σε disco version το κομμάτι, του οποίου τους στίχους υπογράφει ο Νεκτάριος Τυράκης, με έναν διάχυτο ερωτισμό από τον ερμηνευτή και μια discoμπάλα να υποψιάζομαι ότι θα κρέμεται πάνω από το κεφάλι του επί σκηνής. Δείτε το video και θα καταλάβετε.

 

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η Sandhja με το ”Sing it away”, θα προσπαθήσει να φέρει έναν αέρα 90s στη σκηνή της Στοκχόλμης. Μετά το περσινό βατερλό της χώρας, η Φινλανδία κάνει ότι μπορεί για να περάσει στο τελικό. Αρκετά ευχάριστο αλλά ελαφρώς παλιομοδίτικο στο άκουσμα του και ίσως φωνητικά η Sandhja να είναι ανώτερη του κομματιού. Ευτυχώς χωρίς καμία ροκ επιρροή το τραγούδι, που μας έχει συνηθίσει η χώρα τα τελευταία έτη, και η τύχη του να αγνοείται σε έναν πολύ δυνατό πρώτο ημιτελικό, που υπάρχει έλλειψη σκανδιναβικών συμμάχων για να την στηρίξει. Στοιχηματίζω από τώρα ότι θα φοράει …”διακριτικά” σκουλαρίκια η κοπέλα!

 

ΚΡΟΑΤΙΑ
Η νικήτρια του Voice της Κροατίας Nina Kraljic θα ‘ναι η εκπρόσωπος της χώρας με απευθείας ανάθεση με το  ”Lighthouse”. Κάνει come back, που λέει και μια ψυχή, και μάλιστα κάνει πολύ δυνατό come back η χώρα, μετά από 2 χρόνια απουσίας από τον διαγωνισμό. Μπαλάντα, με μια εξαιρετική ενορχήστρωση, με μια πολύ ενδιαφέρουσα φωνή η Nina και αν στηθεί έξυπνα το κομμάτι, δηλαδή έχει ένα πολύ δυνατό background στη σκηνή, η Κροατία χτυπάει άνετα θέση στην 5αδα, και γιατί όχι ακόμα υψηλότερα. Δε θα παραξενευόμουν αν βρισκόμαστε στο Ζάγκρεμπ του χρόνου. Για έμενα, η καλύτερη συμμετοχή που έχει στείλει ever η χώρα.

 

 

(έρχεται και δεύτερο μέρος σύντομα… δεν τελειώσαμε φυσικά! )

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here