Γράφει ο Μιχάλης Παπαϊωάννου

Μόλις πριν από λίγο, ολοκληρώθηκαν οι δεύτερες πρόβες των χωρών που απαρτίζουν τον Α’ ημιτελικό του διαγωνισμού της Eurovision. Από την Κυριακή έχουν ξεκινήσει, αλλά σήμερα θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα, αφού στις πρώτες πρόβες δεν επιτρέπεται κανένας μέσα και έχουμε ένα δείγμα 20 μοναχά δευτερολέπτων, από το όποιο δεν μπορείς να βγάλεις και πολλά συμπεράσματα. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τις 15 χώρες που έκαναν πρόβα σήμερα…

1. ΣΟΥΗΔΙΑ
Χωρίς πολλές διαφορές, όπως παρουσιάστηκε και στον εθνικό τελικός της χώρας, ο Robin Bengtsson εμφανίζεται από τα παρασκήνια, και συναντά τους 4 χορευτές που τον πλαισιώνουν, που βαδίζουν πάνω σε έναν διάδρομο γυμναστικής, όπου αποτελεί και το βασικό μέρος της σκηνικής τους παρουσίας. Το φόντο είναι κτίρια και γραμμές σε μπλε και μοβ αποχρώσεις. Φωνητικά είναι πολύ καλός, και βάζει την Σουηδία άνετα στον τελικό.

2. ΓΕΩΡΓΙΑ
Σειρά έχει η Tamara, σε ένα one woman show! Μόνη της πάνω στη σκηνή, φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα, σε κόκκινο και λευκό φόντο από πίσω, δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία, που πιστεύω ότι αν και χαμηλά στα στοιχήματα, θα μπει τελικό λόγω των επιτροπών. Σε κερδίζει η ερμηνεία της και σου τραβά την προσοχή να την παρακολουθήσεις. Στο τέλος, υπάρχουν φωτιές και πυροτεχνήματα.

3. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Είναι μία από τις πολλές συμμετοχές φέτος, όπου για φόντο θα βλέπουμε τον ερμηνευτή. Ο Isaiah, δε φτάνει που θα τον βλέπουμε μπροστά να φορά ένα γκρι μακρύ παλτό, λες και κάνει κρύο εκεί μέσα, θα το βλέπουμε και πίσω σε διάφορες εναλλαγές του εαυτού του, κυρίως σε μπλε και κόκκινους χρωματισμούς. Προσωπικά για εμένα, είναι βαρετός και ο ίδιος και το τραγούδι του.

4. ΑΛΒΑΝΙΑ
Η Lindita Halimi φορά ένα λευκό φόρεμα, κεντημένο μπροστά με ασημένια παγέτα και έχει και ένα λευκό πέπλο που το αφήνει στα μισά του κομματιού. Μαζί της επί σκηνής, τέσσερα άτομα στα φωνητικά αλλά αυτό που με εντυπωσίασε -αρνητικά πάντα- ήταν το φόντο, όπου σε κάποια φάση φαίνονται ιπτάμενα πλοία λες και βρίσκομαι στο Star Trek! Δύσκολος φέτος ο τελικός για την γειτονική μας χώρα.

5. ΒΕΛΓΙΟ
Ίσως είναι το πιο αντί-τηλεοπτικό πρόσωπο του φετινού διαγωνισμού. Στάσιμη λες και έχει πάθει αγκύλωση στο κέντρο της σκηνής, ανέκφραστη και άψυχη ερμηνεία του κομματιού, και πολύ φοβάμαι ότι παρόλο που η Blanche ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί, την βλέπω να μένει έκτος τελικού. Φωνητικά επίσης, δεν ήταν και ότι καλύτερο έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Λευκή τουαλέτα, με κάτι ανεκδιήγητες πεταλούδες πάνω, και φόντο γεωμετρικά σχήματα -σε λευκό και ασημί χρώμα- που θυμίζουν σπασμένα γυαλιά.

6. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Από την λιτότητα και την στασιμότητα, στην υπερβολή και στην …κοτσίδα! Ο Slavco Kalezic, στην αρχή φορά μια μπλε μακρυά φούστα(!), με ένα διαφανές(!) μπλουζάκι από πάνω,  και λίγο μετά αφαιρεί την φούστα για να μας δείξει το μαύρο παντελόνι του, που είναι κεντημένο όλο με stass! Με αλλά λόγια, έχουμε μια άκρως διακριτική παρουσία. Είναι μόνος στην σκηνή και κάνει κινήσεις με την κοτσίδα του, όπως και στο video clip. Το φόντο, δεν το παρακολούθησα, με κέρδισε εξαρχής το παντελόνι. Φωνητικά μέτριος, αλλά κάνει τόσα πάνω στη σκηνή, που πολύς κόσμος δεν θα το προσέξει.

7. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Και από τα αστεία, ξαφνικά θα σας πάω στα σοβαρά. Οι Norma John, δηλαδή η Leena και ο Lasse στο πιάνο, παρουσιάζονται όπως και στον εθνικό τελικό της χώρας. Ντυμένοι στα μαύρα , άψογη φωνητικά η Leena, στο πάτωμα και στο φόντο δίνες νερού σε μπλε και κόκκινες αποχρώσεις. Ένα τραγούδι που κάνεις δε το περιμένει, αλλά σίγουρα θα κάνει την έκπληξη. Θεωρώ ότι είναι από τις άρτιες εμφανίσεις του ημιτελικού.

8. ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
Από τις συμμετοχές, που αλλιώς φαίνεται στο video και αλλιώς θα την δούμε μέσα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Η Dihaj, περιτριγυρίζεται από μαύρους τοίχους, με μηνύματα γραμμένα με κιμωλία. Υπάρχει επιπλέον, ένας άνδρας με μάσκα αλόγου και άτομα στα φωνητικά, που στο τέλος ρίχνουν τους τοίχους. Ένα μαύρο παντελόνι, μια ασημί καμπαρντίνα, το ενδυματολογικό της Dihaj ενώ φωνητικά είναι πάρα πολύ καλή. Κόκκινα φώτα και καπνοί, ολοκληρώνουν την δυνατή εμφάνισή της.

9. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά, μιας που ο Salvador Sobral δεν έχει πάει ακόμη για λόγους υγείας στο Κίεβο, και στην θέση του εμφανίζεται η αδερφή του, η οποία έχει γράψει και το τραγούδι. Για το μόνο που μπορούμε να μιλήσουμε είναι το φόντο, το οποίο είναι ένα σκοτεινό δάσος ,με πυγολαμπίδες που αλλάζουν χρώμα, δίνοντας έτσι έναν παραμυθένιο τόνο στο τραγούδι. Αγαπημένο τραγούδι, και περιμένουμε να δούμε και τον ερμηνευτή.

10. ΕΛΛΑΔΑ
Εδώ θα κάνουμε μια μεγάλη στάση. Μπλε χρώμα, με σταγόνες βροχής, φόρεμα στο χρώμα του δέρματος, με κορμάκι αντίστοιχο από μέσα, και έντονο κόκκινο κραγιόν για την Demy! Ανεβασμένη σε μια κατασκευή που την σηκώνει, (στην πρώτη πρόβα έτρεχε νερό, στην δεύτερη όχι), όπου στην συνέχεια κατεβαίνει και συναντά τους 2 χορευτές, όπου αναπαριστούν κύκνους. Υπάρχει επίσης μια ”οθόνη προβολής”, η οποία θα δείχνει την Demy , σε κάποια φάση να ανυψώνεται ,λες και βρίσκεται μέσα σε νερό. Φωνητικά, υπήρχαν κάποια θέματα με τα back vocals, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα. Κατά την διάρκεια του ρεφρέν, τα χρώματα γίνονται κόκκινα και λευκά. Σε γενικές γραμμές, θα εντυπωσιάσουμε, απλά θα είναι άκρως τηλεοπτικό, πράγμα που το κάνει να χάνει κάποια από την αίγλη του στα video που παρακολουθούμε. Μια μικρή βελτίωση χρειάζεται μόνο στα φωνητικά. Είχαμε μια μικρή πτώση στα στοιχήματα, αδικαιολόγητη κατά την ταπεινή μου άποψη, αλλά θαρρώ πως μετά το βράδυ της Τρίτης θα ανέβουμε αρκετά ψηλά. Καλή μας επιτυχία!

Το video επάνω, είναι από το επίσημο site της Eurovision, για αυτό και είναι μικρό.
Σ’ αυτό που ακολουθεί είναι ολόκληρη η εμφάνιση μας.

11. ΠΟΛΩΝΙΑ
Μακρύ και συνάμα αποκαλυπτικό λευκό φόρεμα για την Kasia Mos. Στη σκηνή την πλαισιώνει ένας βιολιστής, απομεινάρια από τον Alexander Rybak είναι αυτά, ενώ στο φόντο υπάρχουν μπλε και άσπρες κουκκίδες , σχηματίζουν την λέξη ”freedom”, σε διάφορες γλώσσες. Πολύ δυνατή ερμηνεία.

12. ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Χωρίς μεγάλες αποκλείσεις, από τον εθνικό τους τελικό, εμφανίστηκαν οι Sunstroke Project επί σκηνής. Οι κοπέλες στα φωνητικά, είναι ένα βήμα πριν από το γάμο, αφού είναι ντυμένες σαν νύφες. Ασπρόμαυρο φόντο, χωρίς εντυπωσιασμούς και φωνητικά όπως τους ξέρουμε …αδιάφοροι!

13. ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Ο κότσος φέτος έχει την τιμητική του! Μετά το Μαυροβούνιο, και η Svala από την Ισλανδία, έχει μια αυτοκρατορική κοτσίδα, που την συνδυάζει με μια λευκή κάπα, λευκό μπλουζάκι και λευκό παντελόνι. Σαν να λέμε η βασίλισσα του χιονιού!
Ανεμιστήρες, μπλε και πράσινα λέιζερ, συνθέτουν το φόντο της συμμετοχής, σε μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία.

14.ΤΣΕΧΙΑ
Η Martina Barta, ξεκινά την ερμηνεία της, καθισμένη στα σκαλάκια της σκηνής.
Μπλε και μοβ εναλλαγές χρωμάτων, σε φόντο ημίγυμνοι άντρες και γυναίκες, όπως και στο video clip της χώρας, και ένα λιτό λαμέ -από την κορυφή ως τα νύχια- σύνολο για την ερμηνεύτρια. Το ζηλέψατε ήδη, το ξέρω…

15. ΚΥΠΡΟΣ
Τις πρόβες σήμερα έκλεισε η Κύπρος με τον Hovig. Θυμίζει αρκετά η παρουσίαση του κομματιού, το Βέλγιο του 2015. Ρομποτικές κινήσεις και δυο χορευτές δίπλα στον Hovig, που φωνητικά ήταν αρκετά καλός. Ντυμένοι στα μαύρα όλοι, για να κάνει αντίθεση με τα πολλά λευκά σχέδια και φώτα της σκηνής. Προς το τέλος ξαπλώνει στο δάπεδο, έτσι για να θυμίσει και λίγο Ρωσία το 2009!

Δείτε και ολόκληρη τη Κυπριακή πρόβα…

Οι πρόβες συνεχίζονται αύριο, με τις άλλες 3 χώρες που απαρτίζουν τον πρώτο ημιτελικό, καθώς και τις πρόβες των Big 5 και της Ουκρανίας.

Να θυμίσουμε ότι ο α’ ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 9 Μαΐου

Μείνετε συντονισμένοι στο MusicCorner.gr…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here