Γράφει η Τζίνα Παπαμιχαήλ

Σε λιγότερο από δυο εβδομάδες το αγαπημένο συγκρότημα από το Halifax της Αγγλίας, θα εμφανιστεί για ακόμη μια φορά στη χώρα μας, στη σκηνή του Piraeus 117 Academy παρουσιάζοντας κομμάτια από την τριακονταετή πορεία τους στο μουσικό στερέωμα της Ηeavy metal, αλλά και από τον τελευταίo δίσκο τους που κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου του 2017, με τον τιτλο Medusa”.


Οι τόσο διαφορετικοί και πρωτοπόροι Paradise Lost, ξεκίνησαν το 1998, κυκλοφορώντας τον πρώτο δίσκο τους το 1990 με τίτλο Lost Paradise και ένα χρόνο αργότερα το Gothic (1991) καθιερώνοντας το είδος του death/doom metal, μαζί με άλλες μπάντες της εποχής όπως οι Anathema ή οι My Dying Bride. Φλερτάροντας με τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό ενίοτε ήχο, με gothic καταβολές και μπόλικη ροκ διάθεση, κάθε δίσκος αποτελεί και μια διαφορετική εμπειρία, με πειραματισμούς που διευρύνουν τη μουσική κουλτούρα της μπάντας και δεν την αφήνουν σε καμία περίπτωση στάσιμη στον χρόνο.

Στη σύνθεση της μπάντας σταθερά είναι τα εξής μέλη: Ο τραγουδιστής Nick Holmes, oι κιθαρίστες Greg Mackintosh και Aaron Aedy και ο μπασίστας Steve Edmondson. Αξίζει να σημειωθεί πως Holmes και Mackintosh είναι τα βασικά μέλη του συγκροτήματος, που έχουν συνθέσει και τα περισσότερα κομμάτια, ενώ κατά περιόδους γίνονταν αλλαγές στους ντράμερ.

Οι 4 πρώτοι δίσκοι της μπάντας που χαρακτηρίζονταν περισσότερο από τον doom ήχο τους, άρχισαν να αλλάζουν κατεύθυνση περισσότερο προς το gothic στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, με δίσκους που άφησαν εποχή, όπως τα Icon, Draconian Times, One Second. Ποιος φανατικός του είδους δεν είχε σιγοψυθιρίσει το Say Just Words,Mercy ή το ομώνυμο One Second που είχε γνωρίσει τεράστια επιτυχία φτάνοντας στο top ten των charts πολλών χωρών της Βόρειας Ευρώπης;

Την εποχή εκείνη η μπάντα ίσως θύμιζε κάτι σε Depeche Mode, όμως σταδιακά ο ήχος τους άρχισε και πάλι να αλλάζει με δίσκους –μεταβάσεις όπως το “Host και το “Believe in Nothing (2001), μπαίνοντας πια στη δεκαετία του 2000, με μια σειρά από παραγωγές δίσκων ανά δυο με τρία χρόνια, και φτάνοντας πλέον στο 2015, με το περίφημο Plague Within, έναν εξαιρετικό δίσκο που γύρισε την μπάντα ξανά στις ρίζες των death/doom καταβολών της.

Paradise Lost λοιπόν επιστρέφουν στην χώρα μας ξανά ώστε να μας ξεδιπλώσουν τις μουσικές από τον πιο doom, σκοτεινό αλλά και πιο δυνατά heavy δίσκο τους όπως οι ίδιο αναφέρουν, με τον τίτλο “Medusa”, όπου χαρακτηριστικά ο Nick Holmes αναφέρει σχετικά, μπορεί η επιλογή του τίτλου για το δίσκο αυτό να ήταν τυχαία, όμως η αποστροφή του βλέμματος απέναντι στο μυθικό αυτό τέρας, καταδεικνύει την φαινομενικά καταθλιπτική πραγματικότητα ότι το σύμπαν δεν έχει νόημα.

Ας μην χάσουμε λοιπόν αυτό το live, λίγο πριν τις παραμονές των Χριστουγέννων, Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, στο Piraeus 117 Academy

paradise_lost_afisa_2018_11_001

 —————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here