ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δισκογραφική Εταιρεία : Legend (2/2010)

O Hλίας Παντελιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών αρμονία,  ανώτερα θεωρητικά και κιθάρα. Από το 2007 είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Paris 8 στο τμήμα της τζαζ  και στο τμήμα τζαζ-πιάνο του Conservatoire Jean Wiener στο Bobigny, στο βόριο προάστιο του Παρισιού, όπου διαμένει τα τρία τελευταία χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει διάφορα gigs σε Αθήνα και  Παρίσι. Πρόσφατα έλαβε μέρος στο Going Youth Festival στο Γκάζι.

 Το «Ντύσου τα χάδια μου» είναι το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ και κυκλοφορεί τώρα από τη Legend. Το CD περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια σε acoustic rock, blues & jazz.

Συνθέτης, ενορχηστρωτής, ερμηνευτής και εκτελεστής των συνθέσεων του ο Ηλίας Παντελιάς ηχογράφησε όλα τα τραγούδια στο home studio του στο Παρίσι. Τους στίχους έγραψε η Δήμητρα Νεοφύτου. Στο «Μαραμένο φύλλο» οι στίχοι είναι του Δημήτρη Φάββα και στο «Μη μου θυμώνεις» του Παναγιώτη Βλάχου. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER
Γράφει η Κατερίνα Χαμηλοθώρη – kat_chamilothori@musiccorner.gr

Πόσες και πόσες φορές έχουμε ακούσει στις ειδήσεις διάφορα ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για «παιδιά θαύματα», που από πολλή μικρή ηλικία φανερώνουν κάποιο ταλέντο σε οποιοδήποτε τομέα… Δεν είναι και λίγες…! Παιδιά που είτε έχουν το χάρισμα στον καλλιτεχνικό τομέα (μουσική, τραγούδι, θέατρο κλπ ) είτε αλλού… Εμείς αυτή τη φορά , θα μιλήσουμε για έναν ακόμα καινούριο καλλιτέχνη, τον Ηλία Παντελιά, που μας παρουσιάζει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Ντύσου τα χάδια μου» και μας προσκαλεί να τον ακούσουμε…

Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τον Ηλία ως «παιδί θαύμα» , αλλά αν αναλογιστούμε ότι είναι μόλις 21 ετών και ήδη στην πρώτη του δουλειά είναι ο ίδιος συνθέτης, ενορχηστρωτής, ερμηνευτής, αλλά και εκτελεστής των τραγουδιών του, φαντάζομαι ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα του προσάψουν τον χαρακτηρισμό αυτό.

Το cd του περιέχει 11 τραγούδια (το τελευταίο είναι ένα ολιγόλεπτο Outro – μόνο μουσική) και όλα κινούνται σε acoustic rock, blues και jazz ρυθμούς, που είναι άλλωστε και το αντικείμενο των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Παρισιού, όπου βρίσκεται τα τελευταία 3 χρόνια. Συνεπώς, είναι γνώστης αυτών των ακουσμάτων και μας το αποδεικνύει σ’ αυτόν το δίσκο. Τη μόνη «δουλειά» που έχει αναθέσει σε άλλους είναι οι στίχοι. Στα περισσότερα κομμάτια, τους στίχους έχει γράψει η Δήμητρα Νεοφύτου, με εξαιρέσεις τα «Μαραμένο φύλλο» και «Μη μου θυμώνεις» που έχουν γράψει οι Δημήτρης Φάββας και Παναγιώτης Βλάχος αντίστοιχα.

Θα μπορούσα να πω ότι η μουσική των τραγουδιών, σε συνδυασμό και με τη γλυκιά φωνή του Ηλία, δημιουργούν ένα ατμοσφαιρικό ύφος καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης του cd, αλλά παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να «κουράσει» κατά κάποιο τρόπο τελικά τον ακροατή. Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι τα πιο πολλά απ’ τα τραγούδια, περιγράφουν μόνο καταστάσεις χωρισμού, ανεκπλήρωτου έρωτα και γενικότερα «περίπλοκες καταστάσεις», ενώ θα περίμενα από έναν τόσο νέο καλλιτέχνη ν’ ακούσω και κάτι πιο χαρούμενο και αισιόδοξο. Ξεχωρίζω το «Ντύσου τα χάδια μου» (το ομώνυμο με τον τίτλο του cd) και το «Μαραμένο φύλλο» ως προς τους στίχους και τη μουσική τους.

Ο Ηλίας, αν και είναι ακόμα μικρός και σε ηλικία, αλλά και σε εμπειρία πάνω στο μουσικό στερέωμα, έχει τις βάσεις και τα εφόδια για να προχωρήσει και να κάνει αίσθηση. Με λίγα …«χάδια» παραπάνω, με την όρεξη και τη διάθεση για δουλειά που έχει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προοδεύσει!

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ CD

01. Ντύσου τα χάδια μου
02. Αν μπορούσα
03. Κάπου μακριά
04. Μαραμένο φύλλο
05. Μη μου θυμώνεις
06. Μακριά να μείνεις
07.Δεν ξεχνώ την αγκαλιά σου
08. Κάτι να πονάει
09. Κι αν δε σε ξαναδώ
10. Σβήνει η αγάπη
11. Outro

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γνώρισα τον Ηλία πριν χρόνια, όταν μου ζήτησε να μελοποιήσει τους στίχους μου, “το μαραμένο φύλλο” και μου έκανε εντύπωση, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο σοβαρός και υπεύθυνος χαρακτήρας του.
    Παρ’όλο ότι δεν έχω σχέση με τη μουσική και το τραγούδι σε σημείο που να μπορώ να κάνω κριτική, πιστεύω πως έχει τα προσόντα να πετύχει (αν δεν έχει στο μεταξύ συμβεί) τους στόχους του.
    Η γυναίκα μου είναι υπερ-ενθουσιασμένη με τους σίχους “από νησί εξωτικό” που μελοποίησε για μας.
    Καλή συνέχεια Ηλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here