INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες
και ξενόγλωσσα ελληνικά groups!

—————————————-

 

B-SIDES

«Η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά θέλαμε να είναι ένα ολοκληρωμένο άκουσμα και όχι ένα άλμπουμ που θα τύλιγε 2-3 “hits”»

Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου
Music Corner – 4/11/2010

Τα …παιδιά από την Πάτρα είναι και πάλι της μόδας! Άλλωστε η Πάτρα τείνει να εξελιχθεί στο ελληνικό Μάντσεστερ. Μουσικά μιλώντας πάντα. Μας έχει χαρίσει πολλές καλές μπάντες. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι και οι B-Sides. Όνομα ενδιαφέρον. Διφορούμενο. Κυριολεκτικά η λέξη «besides» στα αγγλικά σημαίνει «εκτός». Και μας θυμίζει πως εκτός από τη μουσική showbiz υπάρχει και ουσιαστική μουσική. Πως μπάντες όπως οι B-Sides μπορούν να τα πάνε εξαιρετικά και εκτός Ελλάδος.

Χάρηκα πολύ όταν δέχθηκαν να μου δώσουν τη συνέντευξη. Ακόμα περισσότερο όταν ανακάλυψα πόσο απολαυστικό βγήκε το αποτέλεσμα. Άλλωστε όταν κάποιος σου αναλύει μουσικές συνεργασίες μέσω …φαγητών και μας αποκαλύπτουν ένα νέο είδος μουσικής, αυτό της …hard pop (!), το αποτέλεσμα δε μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από απολαυστικό!

 ——-

Music Corner: Πότε δημιουργήθηκαν οι b-sides?
B-Sides: Οι τρεις από τους πέντε του γκρουπ παίζαμε μαζί από το 1999 σε άλλο σχήμα και κάποια στιγμή το 2004 ξεκινήσαμε αυτό που οδήγησε στους b-sides. Κάπου το 2007 υιοθετήσαμε το όνομα b-sides και κάναμε την πρώτη “επίσημη” εμφάνιση σαν μπάντα. Στις αρχές του 2008 ηχογραφήσαμε τα πρώτα κομμάτια, κάποια από τα οποία παίζαμε καιρό ενώ άλλα προέκυψαν εκείνη την περίοδο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κάποια σαφής ημερομηνία δημιουργίας αλλά μια πορεία από την οποία προέκυψε το σημερινό αποτέλεσμα.

Music Corner: Πως προέκυψε το όνομα της μπάντας;
B-Sides: Είχαμε περάσει περίπου έξι μήνες στην διαδικασία επιλογής ονόματος και πάντα σε κάποιον δεν άρεσε κάποιο από τα προτεινόμενα ονόματα. Το b-sides ήταν το πρώτο στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι. Κάναμε μια έρευνα στο διαδίκτυο μήπως το χρησιμοποιούσε κάποια άλλη μπάντα χωρίς αποτελέσματα και έτσι το επιλέξαμε αμέσως. Τώρα που το διαδίκτυο είναι πιο “πλήρες” διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και άλλοι που το χρησιμοποιούν αλλά ευτυχώς δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα! Φυσικά το όνομα είναι αναφορά στα b-sides των σινγκλ βινυλίου, τα κομμάτια που πολλές φορές μπαίνανε απλά για να γεμίσουν την πίσω πλευρά του δίσκου αλλά μερικές φορές γίνονταν μεγαλύτερη επιτυχία από την πρώτη πλευρά που “έσπρωχναν” οι εταιρίες.

Music Corner: Τι είναι αυτό που σας παρακινεί και γράφετε μουσική;
B-Sides: Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό από τον οποίο ξεκινάμε. Είναι μια μορφή έκφρασης που μας προκύπτει αυτόματα σαν μέρος της διαδικασίας να βρισκόμαστε μαζί και να παίζουμε μουσική.

Music Corner: Πως θα περιγράφατε τη μουσική των B-Sides;
B-Sides: Το λέμε συχνά γελώντας πως περιγράφουμε την μουσική μας σαν hard …pop! Ουσιαστικά είναι κιθαριστική british pop με ίσως πιο σκληρό ήχο απ’ ότι φαντάζεται κάποιος όταν διαβάζει την περιγραφή. Πάντως δεν ξεκινάμε από την περιγραφή για να καταλήξουμε στη μουσική, το αντίθετο γίνεται και μετά ψάχνουμε να του βρούμε “όνομα” όταν μας ρωτάνε. Έχουμε μια περίεργη ισορροπία μεταξύ μας και με τα κομμάτια, πολλές φορές συνυπάρχουν εύθυμα, μελαγχολικά αλλά και οργισμένα συναισθήματα τα οποία παράγονται είτε από τους στίχους είτε από την μουσική και αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο ώστε να υπάρχει ισορροπία. Δεν μας αρέσουν οι ψεύτικες εξάρσεις και οι υπερβολές στην πραγματική μας ζωή και αυτό βγαίνει και στην μουσική.

Music Corner: Μιλήστε μου λίγο για το “story without end”.
B-Sides: Το “Story without end” είναι το ντεμπούτο άλμπουμ μας που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι. Μετά από δύο κυκλοφορίες σε βινύλιο (επτάιντσα singles) και την επιτυχία που είχαν και τα δύο (έχουν πια εξαντληθεί) αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να μπούμε στο στούντιο για το άλμπουμ. Η διαδικασία μας προέκυψε πιο μακρυά και σύνθετη απ’ ότι είχαμε υπολογίσει γιατί θέλαμε από την αρχή ένα ολοκληρωμένο άκουσμα και όχι ένα άλμπουμ που θα τύλιγε 2-3 “hits”. Μας πήρε περίπου ένα χρόνο από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο στούντιο μέχρι να κυκλοφορήσει και αν και η πορεία ήταν κάποιες φορές κουραστική χαιρόμαστε που μπορέσαμε να υποστηρίξουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούσαμε και να κρατάμε αυτό το δισκάκι στο χέρι μας.

Music Corner: Σημαντικότερη στιγμή της μπάντας;
B-Sides: Δεν έχουμε να επιλέξουμε κάτι συγκεκριμένο σαν σημαντικότερο γιατί έχουμε πολλά μικρά και μεγάλα πράγματα που τα θεωρούμε σημαντικά. Σίγουρα η κυκλοφορία του δίσκου και τα support ξένων συγκροτημάτων (Veils, Frank ‘n’ Walters, Expatriate) είναι μέσα σε αυτά αλλά και τα ταξίδια μέρος των mini tour που κάναμε είναι εξίσου σημαντικά για εμάς.

Music Corner: Αγαπημένα κομμάτια γενικά;
B-Sides: Ακούμε πολύ διαφορετική μουσική μεταξύ μας οπότε ο καθένας έχει τα δικά του αγαπημένα. Σε συγκροτήματα μπορεί να είναι από Morissey, Belle and Sebastian, Radiohead ως Muse ή Metallica ανάλογα ποιον ρωτάς αλλά και πάλι δεν είμαστε απόλυτοι ούτε σε αυτό καθώς δεν έχουμε ένα αγαπημένο συγκρότημα ο καθένας.

Music Corner: Μία συνεργασία που ονειρεύεστε;
B-Sides: Δεν ονειρευόμαστε καμία γιατί ξέρουμε πια πως αν βάλεις 2-3 μουσικούς που θεωρείς κορυφαίους ή χαρισματικούς σε ένα στούντιο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα προκύψει κάτι καλό. Αν οι ίδιοι οι μουσικοί επιλέξουν να συνεργαστούν τότε μπορεί να προκύψει κάτι. Κατά αναλογία αν βάζαμε στο ίδιο τραπέζι πίτσα, μακαρονάδα, ψητά, παστίτσιο μάλλον μπέρδεμα θα προέκυπτε και όχι καλό αποτέλεσμα παρόλο που επιμέρους κάθε φαγητό είναι καλό!

Music Corner: Αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε τα ονόματα ενός μουσικού φεστιβάλ, ποια θα ήταν αυτά;
B-Sides: Νίκο δεν θα απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση γιατί δεν ξέρουμε τι να επιλέξουμε 😉

Music Corner: Ίντερνετ. Βοηθάει ή όχι;
B-Sides: Δεν το συζητάμε ότι βοηθάει. Σε λίγα χρόνια νομίζω πως θα φαίνεται αστείο ότι σήμερα συζητάμε τέτοια πράγματα, όπως το 1920-1930 συζητούσαν αν το “ραδιόφωνο βοηθάει”. Ήδη πολύ περισσότερα πράγματα γίνονται μέσω του ίντερνετ και σήμερα ζούμε την μεταβατική περίοδο όπου τα παραδοσιακά μέσα χάνονται. Στο μέλλον το ίντερνετ θα είναι το ίδιο ουσιαστικό όσο το ηλεκτρικό ρεύμα. Εμάς μας βοήθησε στο να “πάει” την μουσική μας σε κόσμο που δεν θα είχε ποτέ την δυνατότητα να μας ακούσει αλλιώς. Ακόμα και μέσω των “πειρατικών” download που τόσο έχουν στοχοποιηθεί, μας έχουν ακούσει, προτείνει αλλά και μιλήσει άτομα από όλο τον κόσμο.

Οι B-sides στο Internet

Official Site : www.b-sides.gr
Myspace : http://www.myspace.com/bsidesband
Youtube :
http://www.youtube.com/bsidesband
Facebook Page:
http://facebook.com/bsidesband

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here