INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες
και ξενόγλωσσα ελληνικά groups!

—————————————-

 

STOMP

Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου
Music Corner – 1/12/2010

Για να πω την αλήθεια δεν τους έχω δει ποτέ. Αν και πάντα τους ήθελα, όλο κάτι συνέβαινε και δεν πήγαινα. Και πάντα το μετάνιωνα και ήλπιζα να ξαναρθούν. Αυτά τα παιδιά που βγάζουν μουσική και ρυθμό από το τίποτα! Οι Stomp…!

Χρησιμοποιούν παλιά, άχρηστα αντικείμενα, μπουκάλια, τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα, και παλιοσίδερα ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς! Αυτό που δε μπορεί κανείς να φανταστεί είναι πως γίνεται να δημιουργείται κάτι τόσο όμορφο μέσα από κάτι τόσο ανούσιο και φαινομενικά άχρηστο. Οπότε μάζεψα όλες μου τις απορίες και τις εξέφρασα στον Nigel Clarke, μέλος αυτής της παρέας που μας έκανε να δούμε τα σκουπίδια με άλλο μάτι…!

——-

Music Corner: Τι είδους παράσταση είναι αυτή των Stomp;
Stomp: Δημιουργούμε μουσική με καθημερινά αντικείμενα και βρίσκουμε ρυθμό στα συνηθισμένα. Μπλέκουμε όλο αυτό με τη μουσική και τη κωμωδία για να δημιουργήσουμε την εμπειρία των Stomp. Όσοι έρθουν να δουν την παράσταση, θα επιστρέψουν σπίτι και θα δουν διαφορετικά τα αντικείμενα που έχουν.

Music Corner: Είναι δύσκολο να συνεργαστούν αρμονικά τόσοι άνθρωποι;
Stomp: Σε κάθε μέρος της παράστασης έχουμε, το πολύ, οχτώ ανθρώπους επί σκηνής, ενώ παρότι σε κάποια σημεία της παράστασης μπορεί να φαίνεται πως κάνουμε τα δικά μας, στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα οργανωμένο χάος, αυτό είναι οι Stomp. Όλοι δουλεύουμε μαζί και είμαστε σε επικοινωνία μεταξύ μας. Αυτό είναι κάτι που το δουλεύουμε συνεχώς προκειμένου να κρατήσουμε την αρμονία.

Music Corner: Πως επιλέγετε τους ανθρώπους που θα απαρτίσουν τους Stomp;
Stomp: Το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι για να γίνεις Stomper είναι να είσαι ικανός να μάθεις τον ρυθμό και να επιβάλλεις τη δική σου προσωπικότητα. Είχαμε όλων των ειδών τους ανθρώπους. Χορευτές, ντράμερς, σεφ, λογιστές, μεσίτες, δε μας απασχολούσε αυτό. Οποιοσδήποτε προσπαθήσει να μπει στους Stomp βάζει τον εαυτό του σε μία κατάσταση συνεργασίας και εμείς υπολογίζουμε πόσο καλά μπορεί να αφομοιώσουν την παράσταση.

Music Corner: Πως εμπνευστήκατε την ιδέα της δημιουργίας των Stomp;
Stomp: Η έμπνευση της ιδέας ήρθε από την ανάγκη να κάνουμε μουσικη αν και δεν είχαμε χρήματα για όργανα ώστε να το κάνουμε. Συνεπώς, οι δημιουργοί χρησιμοποιούσαν οτιδήποτε μπορούσε να αντικαταστήσει τα όργανα και έτσι γεννήθηκαν οι Stomp.

Music Corner: Ποιο είναι το πιο παράξενο αντικείμενο που έχετε χρησιμοποιήσει;
Stomp: Κάνουμε αυτό το πράγμα τόσο καιρό που τίποτα πλέον δε μας φαίνεται παράξενο. Χρησιμοποιούμε τεράστιους ελαστικούς αεροθάλαμους, κάτι που πολλοί άνθρωποι θεωρούν περίεργο.

Music Corner: Σύμφωνα με την παράσταση των Stomp, μπορούμε να παράγουμε μουσική από οτιδήποτε.
Stomp: Σωστά! Οτιδήποτε παράγει ήχο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μουσική. Έλα να δεις την παράσταση και θα στο αποδείξουμε!

Music Corner: Πείτε μου ένα αστείο περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια παράστασης.
Stomp: Αστεία περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια στις παραστάσεις. Υπάρχει το στοιχείο της κωμωδίας στην παράσταση και υπάρχει περιθώριο αυτοσχεδιασμού, οπότε ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς μπορεί να κάνει ο καθένας.

Music Corner: Γιατί είναι τόσο αγαπητοί στο κοινό οι Stomp;
Stomp: Νομίζω πως ο λόγος είναι πως ο ρυθμός είναι μία διεθνής γλώσσα που ο καθένας καταλαβαίνει και αγαπάει. Η μουσική, δεν έχει σημασία τι είδους, είναι φτιαγμένη από ρυθμούς, και οι Stomp παίρνουν την βασικότερη συνιστώσα της μουσικής ώστε να σου ανοίξουν τα μάτια για να τη βλέπεις παντού. Σε όλους χτυπάει η καρδιά, κάτι που είναι ο ρυθμός της ζωής μας και η παράσταση ζει από αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here