INTERVIEWS
Το Music Corner συναντά ξένους καλλιτέχνες
και ξενόγλωσσα ελληνικά groups!

—————————————-

 

GAD

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς σε καλλιτεχνικό και ηθικό επίπεδο…»

Συνέντευξη στον Νίκο Παπανικολάου
Music Corner – 27/10/2010

Αγαπούν τους Editors, τους Depeche Mode, τους New Order. Ο ήχος τους ιδιαίτερος, ξεχωριστός, ζεστός. Αγαπημένος με μία λέξη. Είναι τα πέντε παιδιά που ήρθαν πριν από τρία χρόνια και με γέμισαν χαμόγελα. Με τον ήχο τους, τις φωνές τους, το ταξίδι που με πήγαν μέχρι το τέλος του δρόμου. Ο Κώστας, ο Αντώνης, ο Σπύρος, ο Μιχάλης και ο Ηρακλής. Αυτοί είναι οι G.A.D.! Και όσο κι αν δεν το πιστεύετε ακούγοντας τους στα ραδιόφωνα, είναι Έλληνες! Και αν και κάνουν κανονικές δουλειές στην καθημερινή τους ζωή, είναι επαγγελματίες μουσικοί. Γιατί ο επαγγελματισμός στη μουσική δεν έχει να κάνει με το πόσο συχνά εμφανίζεσαι, πόσους δίσκους έχεις βγάλει ή πόσα λεφτά. Έχει να κάνει με το πόσο σέβεσαι τον εαυτό σου, τη μουσική σου και κυρίως το κοινό σου…

——-

Music Corner: Σχεδόν σε όλα σας τα βίντεο στο Youtube, διαβάζω από κάτω το σχόλιο: «Μα καλά, αυτοί είναι Έλληνες;». Πόσο δύσκολο είναι να βγει στην ελληνική μουσική επιφάνεια μία μπάντα με ξένο στίχο;
G.A.D.: Πλέον είναι πιο εύκολο συγκριτικά τουλάχιστον με την εποχή που ξεκινούσαμε. Μάλιστα σήμερα έχουμε την αίσθηση ότι ο αγγλικός στίχος είναι πιο ευπρόσδεκτος από τον ελληνικό στην alternative σκηνή.

Music Corner: Πείτε μου λίγα λόγια για το πώς δημιουργήθηκαν οι G.A.D.
G.A.D.: Ο Κώστας και ο Ηρακλής είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν ένα electro project με αφορμή την κυκλοφορία μίας συλλογής. Από εκείνη την στιγμή δεν σταμάτησαν να φτιάχνουν τραγούδια, ενώ σταδιακά και με την προσθήκη και του Μιχάλη, του Αντώνη και του Σπύρου διαμόρφωσαν τον σημερινό τους ήχο, ο οποίος είναι πολύ πιο κιθαριστικός από το ξεκίνημα τους.

Music Corner: Πως προέκυψε το όνομα G.A.D;
G.A.D.: Generalised Anxiety Disorder… Μια ασθένεια η οποία λίγο ή πολύ ταλαιπώρησε κάποια μέλη του σχήματος…

Music Corner: Είχα διαβάσει παλιότερα πως παράλληλα με τη μπάντα κάνατε και κανονικές δουλειές. Ο Κώστας είναι τοπογράφος, ο Μιχάλης ιδιωτικός υπάλληλος, ο Ηρακλής λογιστής και ο Αντώνης …γιατρός! Ήταν δύσκολο να τα συνδυάσετε όλα αυτά;
G.A.D.: Είναι γενικώς δύσκολο να είμαστε απολύτως συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις μας και αναμφίβολα μερικές φορές αυτό μας έχει στοιχίσει. Όμως στην Ελλάδα το να είσαι επαγγελματίας μουσικός προϋποθέτει πολλούς συμβιβασμούς και παραχωρήσεις σε καλλιτεχνικό και ηθικό επίπεδο, που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.

Music Corner: Εξεπλάγην όταν είχα διαβάσει, επίσης, την εξής σας δήλωση: «Το σίγουρο είναι πως λεφτά δεν πρόκειται να κερδίσουμε. Για την ακρίβεια δεν θα ρεφάρουμε καν τα χρήματα που δώσαμε για το mastering του δίσκου». Γιατί είναι τόσο τραγικά τα πράγματα στην ελληνική μουσική;
G.A.D.: Για τους λόγους που προαναφέραμε. Εμείς δεν κάνουμε καμιά έκπτωση στην ποιότητα των συναυλιών και των δίσκων μας γι’ αυτό και επενδύουμε σ’ αυτό χωρίς δεύτερη σκέψη. Τραγικά δεν είναι τα πράγματα, απλά χρειάζεται να ξέρεις τι ακριβώς ζητάς από την μουσική και γιατί ασχολείσαι.

Music Corner: Ποιοι καλλιτέχνες / μπάντες σας έχουν επηρεάσει και γιατί.
G.A.D.: Αμέτρητοι… Joy Division, Interpol, She Wants Revenge, Στέρεο Νόβα, Royksopp είναι μόνο λίγα από τα ονόματα που μας στιγμάτισαν όλα αυτά τα χρόνια. Το γιατί βρίσκεται στην ποιότητα της γραφής τους η οποία δεν θα πάψει ποτέ να είναι μοντέρνα…

Music Corner: Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;
G.A.D.: Με τον Μιχάλη Δέλτα, την Joanna Drigo, τον Νίκο Πατρελάκη, τους Transistor από την εγχώρια σκηνή και με τους She Wants Revenge από το εξωτερικό. Υπάρχούν πολλοί άλλοι, αλλά αυτοί είναι οι πρώτοι που μας ήρθαν στο μυαλό…

Music Corner: Γιατί τα ελληνικά ραδιόφωνα είναι τόσο «μαζεμένα» όσον αφορά ελληνικά συγκροτήματα με ξένο στίχο;
G.A.D.: Το ελληνικό ραδιόφωνο σήμερα παίζει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει μια μπάντα μέσα στην λογική των playlists και των charts.

Music Corner: Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ένα κύμα από ελληνικά συγκροτήματα με ξένο στίχο. Τελικά ο κόσμος ήθελε να ακούσει κάτι διαφορετικό πέρα από τα τσιφτετέλια;
G.A.D.: Δεν νομίζουμε ότι άλλαξε το κοινό. Απλά πολλαπλασιάστηκαν τα groups που παίζουν καλή αγγλόφωνη μουσική. Είναι δυσανάλογη η προσφορά συγκριτικά με τη ζήτηση.

Music Corner: Το ίντερνετ βοηθάει τελικά ή όχι;
G.A.D.: Πάρα πολύ. Σε φέρνει σε άμεση επαφή με τον ακροατή και αντιστρόφως, χωρίς μεσάζοντες και λογοκρισία. Στο μέλλον αυτό θα γίνει ακόμα πιο εμφανές.

Music Corner: Κλείνοντας, και πριν σας ευχαριστήσω για την κουβέντα, να σας πω πως όταν σας άκουσα στο ραδιόφωνο ήμουν πεπεισμένος πως ήσασταν ξένη μπάντα. Και όταν έμαθα πως είστε Έλληνες ενθουσιάστηκα που υπάρχουν τέτοιες μπάντες. Να ευχηθώ καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνετε και να το κάνετε πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό!
G.A.D.: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα και ευχόμαστε πάντα να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here