Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Ο Νίκος Καζαντζάκης (Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) γεννιέται στην Κρήτη και αρχίζει να πορεύεται στη ζωή αναζητώντας διαρκώς κάτι περισσότερο από το νόημά της. Η συνάντησή του με την Ελένη Σαμίου (Μαρίνα Καλογήρου), η οποία θα γίνει σύντροφός του, θα σταθεί καθοριστική για τον ίδιο, όσο η μοναδική γραφή του τον αναδεικνύει ως έναν από τους σπουδαιότερους συγγραφείς και διανοητές της ανθρωπότητας…

kazantzakis_afisa_2017_11

Ο Γιάννης Σμαραγδής καταπιάνεται για ακόμη μία φορά με το αγαπημένο του είδος, τη βιογραφία, και βασισμένος στο αυτοβιογραφικό έργο του κρητικού συγγραφέα «Αναφορά στον Γκρέκο», γράφει και σκηνοθετεί την ταινία «Καζαντζάκης». Η παραγωγή είναι άρτια, με τη διεύθυνση φωτογραφίας του Άρι Σταύρου, τα σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και τη μουσική του Μίνωα Μάτσα να ξεχωρίζουν. Προφανής είναι η βαθιά αγάπη και εκτίμηση του Σμαραγδή για τον Καζαντζάκη και το έργο του, ωστόσο ίσως είναι ακριβώς αυτός ο θαυμασμός του που, κατά τη γνώμη μου, τον παρασύρει σε αστοχίες. Προσπαθώντας να χωρέσει μέσα σε δύο ώρες ολόκληρο το σύμπαν του Καζαντζάκη, ο σκηνοθέτης μάς χαρίζει μεν κάποιες δυνατές σκηνές –όπως αυτή με τον προσφάτως εκλιπόντα Στάθη Ψάλτη, στην τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση–, αλλά η πληθώρα στοιχείων και πληροφοριών του σεναρίου δεν του επιτρέπει να εμβαθύνει πραγματικά στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Καζαντζάκη. Όποτε όμως αφήνει τον λόγο του συγγραφέα να ακουστεί, επιτυγχάνει να μας φέρει άμεσα σε επαφή με τον ίδιο και με όσα διαρκώς πάλευαν μέσα του, με τα σκοτάδια και το φως του.

kazantzakis_2017_11_001

Στην εξαιρετική διανομή, πάντως, ο σκηνοθέτης έχει πετύχει απόλυτα τον στόχο του. Αναθέτοντας τον ρόλο του συγγραφέα στον σπουδαίο Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο –η υπέροχη ερμηνεία του αποτελεί από μόνη της λόγο να δει κάποιος την ταινία–, έχει κάνει κίνηση ματ. Τον Καζαντζάκη σε ώριμη ηλικία υποδύεται ο Στέφανος Ληναίος, ο οποίος στις δυο του σκηνές με τη λιτότητα της εμπειρίας του συμπληρώνει άψογα το πορτρέτο του κεντρικού ήρωα. Εξαιρετική και η επιλογή της Μαρίνας Καλογήρου –είναι θαυμάσια η χημεία της με τον Παπασπηλιόπουλο– και επιβλητική η ερμηνεία του Νίκου Καρδώνη στον ρόλο του επιστήθιου φίλου του Καζαντζάκη, Άγγελου Σικελιανού, με τον θαυμάσιο αυτόν, κατ’ εξοχήν θεατρικό, ηθοποιό να κλέβει στιγμές-στιγμές την παράσταση…

kazantzakis_2017_11_002

Κρίμα μόνο που, πέρα από την εξαίσια διανομή –στην οποία συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι Θοδωρής Αθερίδης, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Σκουλά, Ζέτα Δούκα, Όλγα Δαμάνη και Έρση Μαλικέντζου– και την αξιόλογη παραγωγή, δεν υπάρχουν και πολλά να πάρεις μαζί σου βγαίνοντας από την αίθουσα. Ίσως, όμως, η ταινία τούτη να σταθεί αφορμή κάποιοι να (ξανα)διαβάσουν Καζαντζάκη –και μακάρι να γίνει έτσι.

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από τις Audiovisual Entertainment και Odeon, από την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here