Ζωή” είναι το πρώτο τραγούδι από το άλμπουμ της Klaudia Delmer με τον τίτλο “Σκλάβοι στον Παράδεισο”. Οι στίχοι του Πάνου Σταθόγιαννη φέραν τη φράση “σιγανά και ταπεινά” στο επίκεντρο ενός καινούργιου στοχασμού με πολλαπλές ουσιαστικές και συγκλονιστικές αναφορές και οι συνδημιουργοί στην μελοποίηση, η Klaudia Delmer και ο Ilias Katelanos, προσπάθησαν να φτιάξουν ένα ηχητικό περιβάλλον που θα ερχόταν σαν ζεστός μεσογειακός άνεμος, φέρνοντας όλα αυτά τα νοήματα με διεισδυτικό, ευγενικό και αισθαντικό τρόπο. Για τους δημιουργούς, το γνωστό αγαπημένο μουσικό μοτίβο που ακούγεται στο ρεφρέν και κουβαλάει τόσες μνήμες, δεν έπρεπε να ανταγωνίζεται με καμία άλλη έντονη μουσική γραμμή και να εμφανιστεί σαν ένα πολύτιμο στέμμα στο τραγούδι.

Το τραγούδι αυτό κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο και εγκαινιάζει την καινούργια δισκογραφική δουλειά της Klaudia Delmer “Σκλάβοι στον Παράδεισο” όπου μουσικά μοτίβα από διαφορετικές χώρες και εποχές συσπειρώνονται στο τώρα και στο εδώ, όπου ο αληθινός πλούτος του τόπου συγκρούεται καθημερινά με την πλασματική πραγματικότητα και την κοινωνική ανισότητα της εποχής, στοιχεία που εντείνονται ακόμη περισσότερο στους περίεργους αυτούς καιρούς της πανδημίας, κάνοντάς μας, τι άλλο… Σκλάβους στον Παράδεισο.

Οι ήχοι είναι οι δικοί μας, οι ήχοι της Μεσογείου, εκεί που οι άνθρωποι αναζητούν ακόμα ο ένας τη συντροφιά του άλλου και η μόνη σωτηρία μας είναι …να έρθουμε πάλι κοντά.

Το ρεφρέν είναι βασισμένο στο παραδοσιακό τραγούδι “Τζιβαέρι

Ζωή ειν’ εκείνο που σου κρύβουν οι βιτρίνες
μπες σ’ ένα πλοίο κι ας μη φτάσεις πουθενά
πες το δικό σου το τραγούδι στις σειρήνες
κι ύστερα δέσου στο κατάρτι ταπεινά
σιγανά και ταπεινά…

Πιες απ’ την κούπα της αγάπης κι ας μεθύσεις
κλέψε τη νύφη απ’ το γάμο της Κανά
κι αν σου ζητήσουν σε γεφύρι να τη χτίσεις
χτίσε μαζί της την καρδιά σου ταπεινά
σιγανά και ταπεινά…

Ζωή είναι μόνο η αλήθεια που θα σώσεις
όταν το ψέμα στήνει μπλόκα στα στενά
πάλεψε μέσα σου το δράκο να σκοτώσεις
κι ύστερα βγες απ’ τη σπηλιά του ταπεινά
σιγανά και ταπεινά…

Αν πιείς νερό από της νύχτας τα πηγάδια
και συναντήσεις τον Χριστό στα σκοτεινά
ζήτα να δεις της σταύρωσής του τα σημάδια
κι ύστερα δείξ’ του τα δικά σου ταπεινά
σιγανά και ταπεινά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here