19/10/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει ο Λευτέρης Κατσουλιέρης

I am the resurrection” τραγούδαγε με περίσσιο θράσος ο Ian Brown 22 χρόνια πριν αλλά μετά από χρόνια δημόσιων τσακωμών και φημών επανασύνδεσης, ήρθε η επιτέλους η ώρα της «ανάστασης» των θρυλικών Stone Roses!

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος, ο τραγουδιστής Ian Brown, o κιθαρίστας John Squire, ο μπασίστας Mani και ο ντράμερ Reni, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται να δώσουν δύο συναυλίες στη γενέτειρά τους, το Μάντσεστερ, τον Ιούνιο του 2012 καθώς και ότι δουλεύουν σε νέο υλικό το οποίο θα δοκιμάσουν ζωντανά (καινούρια; αλήθεια, μήπως θα έπρεπε να ακούσουν τη συμβουλή του κολλητού τους Noel Gallagher για αυτό?).

Η ανακοίνωση έρχεται 15 χρόνια μετά την οριστική διάλυση του γκρουπ το οποίο τάραξε όσο λίγα τη σκηνή της βρετανικής ποπ με ένα μίγμα από φωτεινές 60ς μελωδίες, σύγχρονους ρυθμούς και αυτοπεποίθησης στα όρια του κωλοπαιδισμού (που νομίζετε ότι έμοιασαν οι Oasis)! Με ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα όλων των εποχών και μια σειρά από κλασικά ποπ σινγκλάκια (Sally Cinnamon, Elephant Stone, She bangs the drums, Fool’s gold, One love, I wanna be adored, Waterfall, I am the resurrection), στο γύρισμα από τα 1980’ς στα 1990’ς,  οι Stone Roses αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της σκηνής του Madchester και προπομπό της brit pop έκρηξης των μέσων της δεκαετίας του 1990. Όταν ωστόσο αυτή η έκρηξη ήρθε, οι Stone Roses είχαν περάσει ήδη 4 χρόνια στην αδράνεια, εξαργυρώνοντας την προκαταβολή της Geffen για το 2ο δίσκο τους στις παμπ του Μάντσεστερ. Όταν ήρθε ο δεύτερος δίσκος το 1994, το “Second Coming”,  προκάλεσε μούδιασμα και απογοήτευση και η κατρακύλα ακολούθησε γρήγορα. Ο Reni και ο Squire αποχώρησαν το 1995 και η μπάντα διαλύθηκε οριστικά το 1996 μετά από μια καταστροφική εμφάνιση στο φεστιβάλ του Reading.

Έκτοτε, το χάσμα ανάμεσα στον Ian Brown και τον John Squire φαινόταν αγεφύρωτο αλλά η αίσθηση ότι οι Stone Roses είχαν αφήσει κάτι στη μέση, υπήρχε πάντα στον αέρα. Τώρα που θα πραγματοποιήσουν το “second coming” τους, θα δούμε αν μπορούν, έστω και καθυστερημένα, να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν τόσα χρόνια πριν με το ταλέντο τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here