Ένα καινούργιο ζεϊμπέκικο, ερμηνευμένο από τον Μανώλη Μητσιά σε μουσική του Ηρακλή Ζάκκα και στίχους του Σπύρου Φυλακτού.

Ο Μανώλης Μητσιάς, ερμηνευτής του τραγουδιού, αποτελεί αναμφισβήτητο κομμάτι του ελληνικού μουσικού πολιτισμού, τον οποίο υπηρετεί άοκνα πολλές δεκαετίες.

Η «Τετράς», είναι μία αναφορά στην πρώτη ρεμπέτικη κομπανία με βασικό όργανο το μπουζούκι. Η «Ξακουστή Τετράς του Πειραιώς» είχε ως μέλη τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Ανέστο Δελιά ή Αρτέμη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Γιώργο Μπάτη και σηματοδότησε μία ολόκληρη εποχή που αφορούσε το ρεμπέτικο και ευρύτερα το αστικό λαϊκό τραγούδι.

Η ορχήστρα που ηχογράφησε το τραγούδι, είναι η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή (Εν χορδαίς και οργάνοις) της Σύρου. Πρόεδρός της, ο μεγάλος Σταύρος Ξαρχάκος. Η Σχολή, συνεχίζει την ιστορία από εκεί που την άφησε ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης, με ένα εξαιρετικό φυτώριο νέων σολίστ του μπουζουκιού και με σημαντική προσφορά στα μουσικά μας δρώμενα.

Συντελεστές:
Αρίστος Βαμβακούσης: μπουζούκι, μπαγλαμάς, επιμέλεια ορχήστρας
Ηλίας Παπαμακάριος: μπουζούκι
Θανάσης Στάχτας: μπουζούκι
Μιχάλης Μπόνης: μπουζούκι
Ανδρέας Χατζής: μπουζούκι
Θεόφιλος Ζερβός: μπουζούκι
Δημήτρης Χατζηανδρέου: μπουζούκι
Νίκος Πρέκας: τζουρας
Μάνθος Μπόνης: κιθάρα
Ντίνος Χατζηιορδανου: ακορντεόν
Τάκης Φραγκου: κόντρα μπάσο

Ηχοληψία – Μίξη ήχου: Νίκος Πολιτης
Βοηθός ηχολήπτη: Νίκος Πρέκας

Κυκλοφορεί σε digital single από το Ogdoo Music Group

Αρίστος  Βαμβακούσης
«Ευχαριστώ τον φίλο και συνεργάτη Ηρακλή για την εμπιστοσύνη που έδειξε στα παιδιά – σπουδαστές τής Μεγάλης του Μάρκου Σχολής και για το βήμα που τους έδωσε ώστε να αποτυπώσουν άρτια την δική του σύνθεση, τραγουδισμένη μάλιστα από εναν τόσο αναγνωρισμένο καλλιτέχνη όπως ο Μανώλης Μητσιάς.
Επίσης τους μουσικούς, συνεργάτες και φίλους της σχολής, Τάκη Φράγκου και Ντίνο Χατζηιορδάνου για την πολύτιμη βοήθεια τους.
Ιδιαίτερη μνεία στον Νίκο Πολίτη, που με την υπομονή την επιμονή και την καθοδήγηση του, κατάφερε να μας συντονίσει να γράψει και να μιξάρει τόσα έγχορδα μαζί».

Ηρακλής Ζάκκας
«Ο φυσικός μουσικός χώρος αυτού του τραγουδιού δεν μπορούσε να ήταν άλλος από τη Μεγάλη του Μάρκου Σχολή στη Σύρο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους σπουδαστές της Σχολής καθώς και τον Αρίστο Βαμβακούση  για την συνεργασία του, τη διδασκαλία του τραγουδιού και την επιμέλεια της ηχογράφησης. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Ευχαριστούμε επίσης τον μεγάλο Μανώλη Μητσιά για την εξαιρετική ερμηνεία του.
Θερμές ευχαριστίες και στον Βασίλη Αρμένη για την προσφορά του στην άρτια ηχοληψία της φωνής του Μανώλη Μητσιά και το mastering».
Και  τέλος θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Σπύρο Φυλακτό για την συνεργασία του, για τους υπέροχους στίχους που μου εμπιστεύτηκε και την υπομονή του.

Σπύρος Φυλακτός
Η αγάπη μου για το ρεμπέτικο κατηύθυνε ένα βράδυ το μολύβι μου να γράψει ένα τραγούδι φόρο τιμής για την Ξακουστή τετράδα του Πειραιώς. Πάντα με εντυπωσίαζε πώς αυτός ο καινούργιος συρμάτινος ήχος του τότε περιθωρίου, άντεξε τόσο πολύ στο χρόνο. Θεωρώ πως ήταν η αυθεντικότητα και η ψυχή των πρωτεργατών που έβαλε την λυδία λίθο και των άξιων συνεχιστών τους. Η ιστορία του ρεμπέτικου ήξερα ότι άγγιζε βαθιά και τον φίλο μου τον Ηρακλή τον Ζάκκα, ο οποίος με ψυχή και μεγάλη μαεστρία κέντησε τη μουσική πάνω στους στίχους. Ο Μανώλης ο Μητσιάς όπως αυτός μόνο ξέρει ερμήνευσε υπέροχα το τραγούδι. Τους  ευχαριστώ και τους δύο που ζωντάνεψαν τόσο όμορφα τα λόγια μου.

Στου Πειραιά τις γειτονιές η Ξακουστή Τετράς
τα σύρματα ζωντάνευε και δίπλα ο λουλάς
αντάμωναν στα σκοτεινά αδέσποτες ψυχές
και λιτανεία ταπεινή γινόταν ο τεκές

Με το κορμί να καίγεται και την ψυχή να θέλει
η πένα μες στα δάχτυλα μιλούσε με το τέλι
κρυψώνες και υπόγεια με φως τώρα γεμίζουν
γι αυτούς που δέκα χάνουνε και μια φορά κερδίζουν.

Τα χρόνια πάνε, πέρασαν, γκρεμίστηκε ο τεκές
μα τ΄ άσματα δραπέτευσαν και μπήκαν στις καρδιές
η δύση κι η ανατολή βρεθήκαν στο λιμάνι
και γίναν τα παράπονα γλυκόπιοτο χαρμάνι.

Με αργιλέδες και ποτά και τσίλιες της γωνίας
σε στέκια για παράνομους βήτα κατηγορἰας
με το κορμί να καίγεται και την ψυχή να θέλει
η πένα μες στα δάχτυλα μιλούσε με το τέλι.

Κρυψώνες και υπόγεια με φως τώρα γεμίζουν
γι’ αυτούς που δέκα χάνουνε και μια φορά κερδίζουν.
με το κορμί να καίγεται και την ψυχή να θέλει
η πένα μες στα δάχτυλα μιλούσε με το τέλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here