Γράφει η Ειρήνη Χατζημαργαρίτη
Φωτογράφηση: Ιωάννα Μπρατσολιά

Και αυτή τη χρονιά ο Σταυρός του Νότου φιλοξενεί παλιούς και νέους καλλιτέχνες και σχήματα σε παραστάσεις που γεμίζουν την εβδομάδα μας με μουσικές και νέες προτάσεις. Εμείς, είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε σε έναν από αυτούς καλλιτέχνες. Τι και αν ήταν Δευτέρα βράδυ, τι και αν ακολουθούσε μια πολύ κουραστική εβδομάδα, η πρόκληση για να ακούσουμε τη Μαρία Παπαγεωργίου ζωντανά δε μπορούσε παρά να γίνει αποδεκτή.

papagewrgiou_live_2014_11_006

Ομολογώ, πως ενώ είχα ακούσει αρκετές φορές για την Μαρία Παπαγεωργίου και την ξεχωριστή φωνή της, ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να τη δω ζωντανά. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η αγωνία μεγάλη για να δω, αν τελικά αυτό το κορίτσι με την κόκκινη κιθάρα και την ξεχωριστή φωνή θα ικανοποιούσε τις προσδοκίες μου.

Βγαίνοντας στη σκηνή χωρίς καμία καθυστέρηση, ξεκίνησε να παίζει το πρώτο μέρος της παράστασης «Σαν να μην πέρασε μια μέρα», από τις περσινές της εμφανίσεις στον ίδιο χώρο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το πρώτο μέρος της παράστασης λοιπόν περιλάμβανε τραγούδια παλιά, τραγούδια καινούργια, τραγούδια που αρέσουν στην ίδια τη Μαρία και τους μουσικούς της, τραγούδια όχι τόσο γνωστά αλλά και καινούργια κομμάτια. Είχαμε επίσης την ευκαιρία, να ακούσουμε τα δύο από τα 3 καινούργια τραγούδια της Μαρίας Παπαγεωργίου, το ένα με αγγλικό στίχο, τα οποία σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε βινύλιο – αλλά ας μην προτρέχουμε, αυτά θα μας τα πει και η Μαρία σε λίγο.

papagewrgiou_live_2014_11_005

Το πρόγραμμα της βραδιάς, ήταν καλοστημένο και αρκετά δουλεμένο. Η ομάδα τους πάνω στη σκηνή, ήδη από τα πρώτα τραγούδια φάνηκε πόσο δεμένη είναι. Όλοι τους διασκέδαζαν μέχρι τέλους – ίσως υπερβολικά σε κάποια σημεία- και είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό. Παρατηρώντας τους κάποιος αποκλείεται να μην καταλάβαινε το συντονισμό μέσα από τα μάτια τους, τις πλάκες που έκαναν μεταξύ τους αλλά και το σεβασμό που θρέφει ο ένας για τον άλλον. Όταν μετά από ένα δυνατό κομμάτι η Μαρία Παπαγεωργίου πέρασε στο πίσω μέρος της σκηνής και τη θέση της στο τραγουδιστικό μέρος πήραν δύο από τους μουσικούς της, ο θαυμασμός της για τους συνεργάτες της ήταν προφανής!

papagewrgiou_live_2014_11_009

Έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα το δεύτερο μέρος της παράστασης ξεκίνησε με ένα τραγούδι πρωτο-ερμηνευμένο από τον Απόστολο Ρίζο. «Τι να θυμηθώ» λοιπόν και η συγκίνηση κατέκλυσε το χώρο, ενώ η ερμηνεία του τραγουδιού από την καλλιτέχνιδα παρέσυρε σε συναισθήματα και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Έπειτα, το κλίμα άλλαξε και όλοι ξεκινήσαμε τα ταξίδια στην Ελλάδα. Από τη Θράκη ως τα Γρεβενά, παραδοσιακά τραγούδια συνοδευμένα κατάλληλα από τα απαραίτητα μουσικά όργανα μας θύμησαν κάτι από τις ρίζες μας για να καταλήξουμε στη Μικρά Ασία. Με ένα «ζειμπέκικο απτάλικο για το κακό και το άδικο» λοιπόν, χόρεψε και εμάς η ψυχή μας και κάπου εκεί έγινε κατανοητό ότι το ταξίδι για τη βραδιά αυτή είχε αρχίσει να φτάνει στο τέλος του.

papagewrgiou_live_2014_11_018_pasxalidhs

Φυσικά, η Μαρία Παπαγεωργίου δε θα μπορούσε παρά να καλέσει στη σκηνή και το Μίλτο Πασχαλίδη, με τον οποίο αστειεύτηκαν και ερμήνευσαν 2 τραγούδια. Έπειτα, με μια αντιστροφή των ρόλων και αντί για φινάλε, είδαμε τον Μίλτο Πασχαλίδη να κάθεται σε μια γωνία της σκηνής, τη Μαρία Παπαγεωργίου να παίζει ντραμς και τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη να παίρνει τον πρώτο ρόλο στο τραγούδι.

Τα τελευταία τραγούδια καθορίστηκαν από το κοινό και η Μαρία Παπαγεωργίου έκλεισε τελικά την εμφάνιση της με «Ένα χειμωνιάτικο πρωί» στο οποίο «έδωσε» τη θέση της το κοινό, που τραγουδούσε μαζί της κάθε στίχο από το τραγούδι.

papagewrgiou_live_2014_11_001

Αν μου ζητούσαν να δώσω τη γενική εικόνα της βραδιάς μέσα σε λίγες μόνο φράσεις, θα έλεγα πως το κλίμα ανάμεσα στους μουσικούς έδωσε θετική αύρα στο χώρο ήδη από την αρχή. Η Μαρία Παπαγεωργίου, δίνοντας μας τον ρυθμό άλλοτε με τη φωνή, άλλοτε με παλαμάκια και άλλοτε με απλά λόγια, απέδειξε πως ο πραγματικός καλλιτέχνης μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα τα είδη της μουσικής, με απόλυτη φυσικότητα. Η φωνή της, κρυστάλλινη με μεγάλη έκταση, ιδιαίτερο χρώμα και μοναδική χροιά –σαν μαγική- προσαρμόστηκε σε όλα τα τραγούδια ένα προς ένα και τα πήγε ένα επίπεδο υψηλότερα.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, οι προσδοκίες μου για τη βραδιά, όχι μόνο ικανοποιήθηκαν αλλά ξεπεράστηκαν με ευκολία! Για αυτό, η πρόταση μου, είναι να περάσετε μια Δευτέρα από το club του Σταυρού του Νότου. Εκεί μέσα συμβαίνουν πολύ όμορφα πράγματα και μόνο αν διαβείτε τις πόρτες του θα μπορέσετε να τα δείτε.

papagewrgiou_live_2014_11_025

Νομίζω όμως, ότι ήρθε η ώρα να μας πει και η Μαρία Παπαγεωργίου μερικά πράγματα για τη βραδιά αλλά και τα καινούργια σχέδια της.

Music Corner: Δεύτερη συνεχή χρονιά με εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου. Πως νιώθεις;
Μαρία Παπαγεωργίου: Νιώθω σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα. Δεν κατάλαβα ότι έχουν περάσει έξι μήνες.

Music Corner: Άγχος είχες;
Μαρία Παπαγεωργίου: Πολύ! Κάθε φορά θέλω να δίνω το κάτι παραπάνω και κάθε φορά ανησυχώ αν θα το πιάσω.

Music Corner: Θεωρείς ότι δίνεις αυτό το κάτι παραπάνω τελικά;
Μαρία Παπαγεωργίου: Πριν ανέβω όχι. Κάποιες φορές όταν ανεβαίνω και βλέπω τον κόσμο να τραγουδάει και βλέπω τα χαμόγελα τους, είμαι καλά!

Music Corner: Πάνω στη σκηνή, όπως σας παρατηρούσα, διέκρινα ένα πολύ ωραίο κλίμα με τους μουσικούς. Αυτό είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ή είναι κάτι που σας βγαίνει φυσικά;
Μαρία Παπαγεωργίου: Είναι φυσικά αποτέλεσμα δουλειάς, αλλά δουλεύουμε πολύ πάνω στη χημεία μας, πράγμα πολύ σημαντικό. Μέσα σε τόσες ώρες προβών, προσπαθούμε να γνωριστούμε μεταξύ μας, να αγαπήσουμε το ελάττωμα και το προτέρημα του καθενός.

papagewrgiou_live_2014_11_016

Music Corner: Από ότι μας είπες και κατά τη διάρκεια της παράστασης, είσαι έτοιμη να κυκλοφορήσεις κάποια νέα τραγούδια; Πότε να τα περιμένουμε;
Μαρία Παπαγεωργίου: Τα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν περίπου στα μέσα Δεκέμβρη, σε μορφή βινυλίου, το οποίο θα είναι συλλεκτικό. Το εξώφυλλο θα είναι χειροποίητο, για κάθε βινύλιο που θα κυκλοφορήσει, θα το ζωγραφίσει αφιλοκερδώς η Φαίδρα Χάδρα, και μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο MDA, ένα ίδρυμα για παιδιά με μυϊκή δυσπλασία.

Music Corner: Για πόσες παραστάσεις θα είστε ακόμη στο Σταυρό του Νότου;
Μαρία Παπαγεωργίου: Για όσο σας αρέσει!

Music Corner: Έχει προγραμματιστεί κάτι, αφού τελειώσουν οι παραστάσεις εδώ;
Μαρία Παπαγεωργίου: Μετά θα αφουγκραστούμε τι συνέβη στο Σταυρό του Νότου, και θα προγραμματιστούμε κατάλληλα. Επίσης, με τον Σταύρο Ρουμελιώτη, που είναι κιθαρίστας και μέλος των Usurum, επιλέγουμε κάποια μαγαζιά στην Ελλάδα που είναι καλαίσθητα, μας αγαπούν και τους αρέσει αυτό που κάνουμε, πηγαίνουμε και προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε αυτό όσο μπορούμε.

Περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από το live

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here