Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσακαλάκης
Φωτογραφίες: Αθηνά Γκούμα

Έχοντας στην ψυχή ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με τίτλο «Έλα», προάγγελο μίας ανατρεπτικής συνεργασίας, σε σύνθεση του καταξιωμένου Γιώργου Θεοφάνους και ερμηνεία του μοναδικού μίμου Τάκη Ζαχαράτου, πλήθος κόσμου «αποδέχτηκε» αυτή την πρόσκληση – πρόκληση, γεμίζοντας ασφυκτικά έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς χώρους νυχτερινής διασκέδασης στην Αθήνα, το Baraonda Music Hall. Οι συντελεστές επιστράτευσαν το ιδιαίτερο ταλέντο τους, άνοιξαν τις αποσκευές τους και ανασκάλεψαν τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, δημιουργώντας ένα πολύπτυχο απολαυστικό μουσικοχορευτικό θέαμα με άρτια και άκρως ενδιαφέρουσα ροή και ποικιλία, που έχει αδιαμφισβήτητα όλα τα εχέγγυα της επιτυχίας!

zacharatos_theofanous_live_2017_10_034

Ο Γιώργος Θεοφάνους συγκαταλέγεται δικαίως στους πιο δημοφιλείς και επιτυχημένους σύγχρονους συνθέτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ελληνικού μουσικού στερεώματος. Πολυπράγμων, πολυγραφότατος, δημιουργικός, αεικίνητος και οξυδερκής έχει αφήσει αναντίρρητα τα ανεξίτηλα αποτυπώματά του στη μουσική βιομηχανία, δημιουργώντας για τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ονόματα του χώρου διαχρονικές συνθέσεις, που έχουν επί τόσα χρόνια «φωλιάσει» εντός μας συντροφεύοντας τις πιο συναισθηματικές –ίσως– φάσεις της ζωής μας! Σφυγμομετρώντας πάντοτε τον παλμό της εποχής του, δημιουργεί δίχως εκπτώσεις και συγκινεί βαθιά ένα πολύ μεγάλο φάσμα ακροατών, που τον διατηρούν επί δεκαετίες ακλόνητο στο βάθρο των επιτυχιών!

Ο Τάκης Ζαχαράτος, ο showman με τα χίλια πρόσωπα, είναι ίσως ο αυθεντικότερος και χαρισματικότερος μίμος της γενιάς του με πηγαίο ταλέντο, αστείρευτη έμπνευση και εξαιρετική ερμηνευτική και υποκριτική δεινότητα, που κυριολεκτικά καθηλώνει τους θεατές σε κάθε του εμφάνιση. Διαπνεόμενος από ένα συνονθύλευμα καλλιτεχνικών αρετών και έχοντας στο «οπλοστάσιό» του τη δύναμη της εφευρετικότητας, εξελίσσεται εμπλουτίζοντας διαρκώς τις παραστάσεις του, ορμώμενος πάντα από τα ερεθίσματα και τις «επιταγές» της επικαιρότητας!


Οι δύο αυτοί μοναδικοί στο είδος τους καλλιτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους «χτίζοντας» ένα πράγματι πολυποίκιλο, ευφάνταστο και διασκεδαστικό πρόγραμμα. Οι δύο καλλιτέχνες, καταχειροκροτούμενοι, εμφανίστηκαν στη σκηνή, παρουσιάζοντας ένα δρώμενο σαν ταινία παλιού βουβού κινηματογράφου, σατιρίζοντας τη μεταξύ τους σχέση μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας τους. Ύστερα, ο συνθέτης πήρε τη θέση του στο πιάνο και συνόδεψε τον Τάκη Ζαχαράτο, ο οποίος ερμήνευσε το νέο του τραγούδι που φέρει τον τίτλο «Έλα», σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους και σε στίχους του Θάνου Παπανικολάου.

Αμέσως μετά, τα ηνία της παράστασης ανέλαβε ο μοναδικός μίμος, συνοδευόμενος από το εξαμελές μπαλέτο του (Μαρία Γεροδήμου, Ζωή Βατίστα, Εύα Σταμάτη, Φένια Ζαχαρίου, Αλεξάνδρα Σπύρου, Μαριάννα Μαυριανού), με το οποίο παρουσίασε ένα πολύ ιδιαίτερο cabaret show σαν μικρή προθέρμανση για όλα όσα θα επακολουθούσαν. Ύστερα, ως γνήσιος κωμικός άδραξε θέματα της επικαιρότητας, σχολιάζοντάς τα με το υπολανθάνον καυστικό χιούμορ του, άλλοτε ως Άννα Παναγιωτοπούλου, άλλοτε ως Φωτεινή Πιπιλή, άλλοτε ως Δέσποινα Μοιραράκη και άλλοτε ως Ζωζώ Σαπουντζάκη! Έπειτα, αφιέρωσε σε χαρακτηριστικές πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας μας τραγούδια γνωστά αλλά διασκευασμένα έτσι που να σατιρίζουν ένα ορισμένο χαρακτηριστικό των προσώπων αυτών, προσφέροντας αβίαστο και σπαρταριστό γέλιο στους θεατές, οι οποίοι συμμετείχαν κατενθουσιασμένοι. Κατόπιν, θέλοντας να τιμήσει τη θρυλική ερμηνεύτρια Μαρινέλλα, παρουσίασε ντουέτα της με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Τόλη Βοσκόπουλο και τον Κώστα Χατζή, υποδυόμενος, παράλληλα, και τους δύο καλλιτέχνες κάθε φορά με αφοπλιστικές φωνητικές αλλαγές!


Το επόμενο μέρος του προγράμματος ανέλαβε ο Γιώργος Θεοφάνους, παρουσιάζοντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες προσωπικές του επιτυχίες που ερμήνευσαν οι ανερχόμενοι, ταλαντούχοι καλλιτέχνες, Παναγιώτης Ραφαηλίδης, Ασπασία ΘεοφίλουΑφροδίτη Χατζημηνά, Ολγα Βενετσιάνου και Παναγιώτης Τσαφαράς, οι οποίοι στάθηκαν επάξια απέναντι σε όσα τραγούδια ερμήνευσαν εναλλάξ ο καθένας, σαγηνεύοντας, ταξιδεύοντας και αγγίζοντας την ψυχή και τη θύμηση όλων! Στο πρόγραμμα περιλήφθηκαν τραγούδια που είχε ερμηνεύσει ο Αντώνης Ρέμος («Δεν τελειώσαμε», «Εγώ είμαι εδώ», «Θα ‘πρεπε», «Που να ‘σαι»), η Νατάσα Θεοδωρίδου («Απέναντι», «Δύσκολες στιγμές», «Για κανέναν»), ο Νίκος Βέρτης («Πώς τολμάς;»), η Πέγκυ Ζήνα («Σου τ’ ορκίζομαι»), το ντουέτο Μακεδόνα – Γλυκερία («Αντικριστά – Σ’ αγαπώ πολύ»), η Πάολα («Δε σε φοβάμαι ουρανέ»), η Στέλλα Καλλή («Όλα μου τα σ’ αγαπώ»), η Χάρις Αλεξίου («Το κύμα»), ο Πασχάλης Τερζής («Παλιόκαιρος», «Δε μιλάμε») και πολλοί άλλοι ξεχωριστοί καλλιτέχνες.


Τη σκυτάλη, ακολούθως, πήραν ο Γιώργος Θεοφάνους με τον Τάκη Ζαχαράτο, ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή υποδυόμενος την Πάολα και ερμηνεύοντας το τραγούδι «Θυμός». Έπειτα, ισχυριζόμενος ότι πολλοί καλλιτέχνες «έχουν θυμό» επειδή δεν τραγούδησαν δημιουργίες του συνθέτη, ο πολυτάλαντος μίμος έντυσε –με τη συνοδεία της ορχήστρας– πασίγνωστες επιτυχίες με τις φωνές διαφορετικών καλλιτεχνών από αυτούς που πρώτοι τα εκτέλεσαν, προσφέροντας στο κοινό άπλετο γέλιο! Χαρακτηριστικότερες ήταν οι ερμηνείες του ως Νάνα Μούσχουρη στο «Νόημα» της Πέγκυ Ζήνα, ως Μάκη Χριστοδουλόπουλου στο «Θα ‘πρεπε» του Αντώνη Ρέμου, ως Αλέξια στο «Το μόνο που θυμάμαι» της Ευρυδίκης, ως Βίκυ Μοσχολιού στην «Κόκκινη γραμμή» της Νατάσας Θεοδωρίδου και πολλές άλλες απρόσμενες και ανεπανάληπτες ερμηνευτικές παρεμβάσεις!

Στη συνέχεια στο πολυσυλλεκτικό αυτό πρόγραμμα, τα σκήπτρα πήρε πάλι ο Τάκης Ζαχαράτος με το μπαλέτο του, παρουσιάζοντας μαζί αγαπημένα τραγούδια από τα sixties (“Hully Gully”, «Σε περιμένω τ’ άλλο καλοκαίρι», «Το κορίτσι του Μάη», «Γιάνκα» κ.ά.). Μετά από λίγο, ανέβηκε και πήρε τη θέση του στο πιάνο ο Γιώργος Θεοφάνους, «διώχνοντας» τον Τάκη Ζαχαράτο και φέρνοντας μαζί του τους νέους τραγουδιστές του σχήματος, οι οποίοι τραγούδησαν ακόμη περισσότερες διαχρονικές επιτυχίες του συνθέτη («Ποια νομίζεις πως είσαι;», «Ο δικός μου ο δρόμος», «Τι σου ‘χω κάνει;», «Στόμα με στόμα», «Δώσε μου μια ευκαιρία ακόμα», «Δίπλα σ’ εσένα», «Έλα που φοβάμαι», «Παιδί γενναίο» κ.ά.) Τέλος, επανήλθε στη σκηνή ο Τάκης Ζαχαράτος ερμηνεύοντας αξέχαστα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου («Θα πιω απόψε τα φεγγάρι», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Έχω στενάχωρη καρδιά» κ.ά.)


Η βραδιά έκλεισε με το σχήμα του κύκλου, όπως ακριβώς, δηλαδή, ξεκίνησε με το κομμάτι «Έλα», ένα τραγούδι ορόσημο της συνεργασίας του Γιώργου Θεοφάνους με τον Τάκη Ζαχαράτο. Αποτιμώντας, λοιπόν, ολιστικά την παράσταση, πρόκειται για ένα πλήρες, απολαυστικό πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις και διαρκείς μουσικές εναλλαγές, που κρατά αμείωτο τον ρυθμό διασκέδασης και το ενδιαφέρον ώς την τελευταία στιγμή. Οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν μία μοναδική μουσική πρόταση γεμάτη γέλιο και show με «υλικά σπάνια» στη σκηνή του Baraonda Music Hall, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Δημήτρη Παπάζογλου στη σκηνοθεσία, του Πάνου Έξαρχου στην επιμέλεια των κειμένων που υπογράφει ο Τάκης Ζαχαράτος και του Γιώργου Ζαχαρίου στις ενορχηστρώσεις.

Η πρόσκληση των συντελεστών ισχύει για κάθε Παρασκευή και Σάββατο:
«Έλα… γιατί τα τραγούδια ταξιδεύουν!
Έλα… γιατί η διασκέδαση έχει ποιότητα!
Έλα… γιατί το ταλέντο περισσεύει!
Έλα… να γίνουμε αγκαλιά, να δραπετεύσουμε στο φως!»

 

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή οπτικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here