30/10/2013
www.musiccorner.gr

ΕΚΜΕΚ
(σε… meeting με την Πέννυ Γέρου)

Τους ΕΚΜΕΚ τους άκουσα πρώτη φορά στη «Μπαλάντα της λογικής», ένα κομμάτι που κατακεραυνώνει τη λογική, τη βλέπει σα μια κακάσχημη γεροντοκόρη και η χαρά, η τρέλα και η διασκέδαση είναι η μόνη αντίσταση.

Από την πρώτη στιγμή μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Διασκεδαστικοί, με χιούμορ, ρυθμό, ένταση και με κάθε πρόθεση να αποτάξουν τη μιζέρια! Η μπάντα από τη Θεσσαλονίκη μπήκε το 2011 στις ζωές μας με το «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει» και μέχρι σήμερα τους ακούμε και χορεύουμε μαζί τους, μέχρι το τελευταίο single «Άγγελος Ξένος».

Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου οι Θεσσαλονικείς θα εμφανίζονται στο KooKoo, στο Γκάζι, σε μια βραδιά με τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη. Ο Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα) και ο Άλκης Κανίδης (φωνή, ακουστική κιθάρα) απαντούν λοιπόν ερωτήσεις για την επόμενη δουλειά τους, το live τους στην Αθήνα και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την επικαιρότητα και τα δεδομένα του σήμερα. Λιτοί, περιεκτικοί και συνειδητοποιημένοι… οι απολαυστικοί ΕΚΜΕΚ!

ekmek_meeting_point_2013_10_002

MusicCorner: Το 2011 είχαμε το πρώτο release από τη LYRA με το δίσκο «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει». Το 2013 έχουμε επιτέλους ένα νέο single, «Άγγελος Ξένος». Τι πέρασαν οι ΕΚΜΕΚ αυτά τα δυο σχεδόν χρόνια;
Γιώργος:
Δισκογραφικά έχουμε κάνει άλλα δύο singles. Ένα με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, «Δε σε συγχώρησα ούτε λίγο» και το «Μια στον ουρανό και μια στο χώμα».

MusicCorner: Το single αυτό είναι πρόδρομος κάποιου νέου album; Ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη ολοκληρωμένη δουλειά σας;
Aλκης: Ναι, ετοιμάζουμε όντως νέο άλμπουμ. Απο τα πρώτα δείγματα φαίνεται πως μουσικά το ύφος πλησιάζει αρκετά το Spanish και το Latin. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει σχέδιο. Εξάλλου συνήθως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα προγραμματίζουμε αλλά όπως εκείνα θέλουν.

MusicCorner: Πιστεύετε ότι οι διασκευές παλιών κομματιών είναι ασφαλής δρόμος για μια μπάντα ή έχει τους δικούς του κινδύνους;
Γιώργος:
Αν η διασκευή γίνει με σεβασμό στο original κομμάτι και είναι πετυχημένη, ναι είναι κάτι ασφαλές και αρέσει πολύ στον κόσμο.
Αλκης: Συμφωνώ κι εγώ πως είναι ένας πιο σίγουρος τρόπος να συστηθείς στο κοινό. Νομίζω όμως οτι αν απο εκεί και πέρα δεν έχεις κάτι δικό σου να πεις, τότε θα είναι μια πολύ σύντομη γνωριμία.

MusicCorner: Από το καλοκαίρι είστε ιδιαίτερα δραστήριοι, πήρατε μέρος σε festival και είχατε και προσωπικές σας εμφανίσεις. Ποια θεωρείτε ότι ήταν η καλύτερη στιγμή αυτής της περιόδου;
Γιώργος:
Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια. Σε όλες μας τις εμφανίσεις περνάμε όμορφα, και κάθε συναυλία είναι μοναδική για εμάς.

MusicCorner: Έχετε θελήσει ποτέ να ήσασταν μια αθηναϊκή μπάντα ή δεν αλλάζετε τον Λευκό Πύργο με τίποτα; Βρίσκετε σημεία υπεροχής σε κάποια από τις δύο πόλεις;
Αλκης:
Σίγουρα η Αθήνα είναι το κέντρο των πραγμάτων. Γι’ αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως εμείς ζούμε και υπάρχουμε στην Θεσσαλονίκη κατ’ επιλογή. Η Θεσσαλονίκη έχει τους ρυθμούς που μας ταιριάζουν. Επίσης οι άνθρωποι που αγαπάμε είναι όλοι εδώ.

MusicCorner: Ένα κομμάτι «κατά της λογικής» είναι από τα πιο γνωστά σας. Θέλει τρέλα η ζωή τελικά;
Αλκης:
Νομίζω χωρίς τρέλα δεν δένει το γλυκό. Δεν μπορείς να επιβιώσεις. Δεν είναι η ύπαρξη και ο κόσμος φτιαγμένα έτσι που να μπορούμε να τα ελέγξουμε ή έστω και να τα καταλάβουμε μόνο με την λογική. Χρειάζεται και κάτι άλλο. Το υπερβατικό, το ένστικτο, την τρέλα.

ekmek_meeting_point_2013_10_003

MusicCorner: Το μουσικό σας ύφος είναι αρκετά οικείο στο ευρωπαϊκό και βαλκανικό κοινό. Θεωρείτε ότι η μουσική σας μπορεί να μιλήσει τη δική της γλώσσα και να αγκαλιαστεί, ακόμα κι αν πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει το στίχο σας;
Γιώργος:
Η μουσική έχει τη δική της παγκόσμια γλώσσα. Έχει τύχει να έρθουν πολλοί ξένοι στα live μας και διασκέδασαν.

MusicCorner: Τον Σεπτέμβρη εμφανιστήκατε και στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στην πολιτική, τα κόμματα και τις νεολαίες ως μουσικό σχήμα;
Αλκης:
Είμαστε μαζί με οποιονδήποτε αντιστέκεται σε δυνάμεις που τον καταπιέζουν ή του αφαιρούν τα βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς οι περιπτώσεις σήμερα είναι πολλές και όσο πάνε αυξάνονται.

MusicCorner: Ποιος είναι ο στόχος σας σε κάθε live εμφάνιση;
Αλκης:
Να αισθανθούμε πως περάσαμε καλά κι εμείς και αυτοί που ήρθαν να μας δούνε. Επίσης πως επικοινωνήσαμε οι μεν με τους δε και όλοι μεταξύ μας τελικά. Τότε λες πως άξιζε τον κόπο.

MusicCorner: 1η Νοέμβριου θα σας δούμε στο KooKoo με συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρκαντώνη. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας; Τι θα δούμε σε αυτό το live;
Αλκης:
Με τον Βαγγέλη γνωριστήκαμε μέσα απο την δουλειά μας. Είμαστε και οι δύο τρόπον τινά φανς ο ένας της δουλειάς του άλλου, οπότε όταν ήρθε η ιδέα να κάνουμε κάτι μαζί, μας φάνηκε εξαιρετική. Πιστεύω πως θα είναι πολύ ιδιαίτερη βραδιά η Παρασκευή.

MusicCorner: Αν είχατε μια ευχή για να αλλάξετε κάτι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σχετικά με το χώρο της μουσικής, τι θα ήταν αυτό;
Γιώργος:
Η μουσική παιδεία.
Αλκης: Δεν ξέρω αν θα ήθελα να αναλάβω τέτοια ευθύνη. Τα πράγματα φτάσαν εδώ για κάποιο λόγο και το σέβομαι αυτό. Το μόνο που μπορεί να κάνει καθένας είναι να καταθέτει στο τραπέζι την δική του πρόταση.

ekmek_meeting_point_2013_10_001

Οι ΕΚΜΕΚ είναι οι:
Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα)
Σάκης Ραπτόπουλος (ακορντεόν, πλήκτρα, φωνητικά)
Στέργιος Γιάννος (μπάσο)
Αργύρης “spirulin” Κρομμύδας (ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά)
Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα)
Αλκης Κανίδης (φωνή, ακουστική κιθάρα)

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here