26/4/2013
www.musiccorner.gr

ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΡΜΠΑΣ
(σε …meeting με τον Σοφιανό Καβακόπουλο
)

Όταν έπεσε στα χέρια μου το CD του Πάνου, οι πρώτες μου σκέψεις ήταν πως θα ακούσω κάτι ακόμη συνηθισμένο… Με το που άκουσα το πρώτο τραγούδι εντυπωσιασμένος ξανακοίταξα το εξώφυλλο να σιγουρευτώ πως είναι Ελληνική παραγωγή…!

birbas_2013_04_03

MusicCorner: Πως και πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική;
Πάνος Μπίρμπας: Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με τι μουσική από πολύ μικρός, γύρω στην ηλικία των δέκα, όταν άρχισα δειλά να παίζω κιθάρα στο σπίτι. Στην συνέχεια στα 11 ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα και πιάνο «επίσημα», αν και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου σε αυτή την ηλικία, πάντα προσπαθούσα να το σκάσω από αυτό και να επιστρέψω στο σπίτι παίζοντας ότι εγώ προτιμούσα και όχι αυτά που οι δάσκαλοι μου ζητούσαν να παίξω…

MusicCorner: Στα τραγούδια σου βρίσκω λίγο Nick Cave, βρίσκω λίγο Johnny Cash. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιρροές σου;
Πάνος Μπίρμπας: Αναφέρεις δύο τεράστιες προσωπικότητες που με τη μουσική τους, αλλά και με ολόκληρη την στάση τους, καθόρισαν και δημιούργησαν ολόκληρες μουσικές σκηνές! Ναι, υπάρχουν σαφείς καταβολές από αυτούς τους δύο και όχι μόνο από αυτούς. Αν αναλύσουμε τον δίσκο θα ανακαλύψουμε πολλές ακόμα που κι εγώ ο ίδιος αντιλαμβάνομαι σταδιακά, καθώς όταν γράφω δεν μπορώ άμεσα να αντιληφθώ. Ο Leonard Cohen, ο Tom Waits, o Κurt Weill, o Βοnnie “Prince” Billy, oι Portishead, οι Sixteen Horse Power, καθώς και ένα μείγμα Ελληνικής μουσικής όπως αυτές του Χατζιδάκι, έχουν αποτελέσει κατά καιρούς τις επιρροές μου.

MusicCorner: Μίλησε μου λίγο για το “Mournful” και πως γεννήθηκε αυτός ο δίσκος…
Πάνος Μπίρμπας: O δίσκος “mournful” γεννήθηκε στο μυαλό μου γύρω στα 2 χρόνια νωρίτερα από την κυκλοφορία του. Βασικά γεννήθηκε όταν άφησα όλα όσα μέχρι τότε έκανα σε σχέση με τη μουσική και έμεινα πραγματικά μόνος σε αυτό το κομμάτι. Πάντα ο σκοπός μου ήταν να γράφω και να παίζω τα δικά μου τραγούδια και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν η κατάλληλη για να ξεθάψω παλιές συνθέσεις αλλά να γράψω και πολλές νέες. Όταν όλα συνδέθηκαν και σχημάτισαν μια ολοκληρωμένη για τα δικά μου δεδομένα εικόνα, συναφή και ξεκάθαρη πείστηκα πως ο δίσκος έπρεπε να προχωρήσει.

MusicCorner: Όλοι έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο να τους βγουν οι στίχοι στο χαρτί. Άλλοι είναι αυτοβιογραφικοί, άλλοι ιντριγκάρονται από μια εικόνα. Εσύ με τι ερεθίσματα γράφεις;
Πάνος Μπίρμπας: Η θεματολογία του δίσκου, θίγει τα ζητήματα του έρωτα, της αγάπης, του θανάτου, της φυγής, της ελευθερίας… Συνήθως δεν εμπνέομαι από πολύ ευχάριστα θέματα και μεταξύ του αυτοβιογραφικού στοιχείου και της εικόνας επιλέγω και τα δύο, σαφώς γιατί δεν θα μπορούσα αυτοβιογραφικά και μόνο να θίγω αυτά τα θέματα. Επιπλέον είμαι λάτρης της εικόνας, με την έννοια ότι πολλές φορές μου αρέσει να είμαι ενεργός παρατηρητής της δραστηριότητας τριγύρω μου. Παρακολουθώ και δημιουργώ ιστορίες με βάση τις εικόνες και τα συναισθήματα που συλλέγω…

MusicCorner: Γιατί Αγγλικός στίχος;
Πάνος Μπίρμπας: Ο αγγλικός στίχος δεν ήταν επιλογή αλλά έκφραση του συγκεκριμένου project. Η αγγλική γλώσσα εξυπηρετούσε απόλυτα την θεματολογία αλλά και τις μουσικές του “mournful”. Έχει να κάνει αφενός με τα ακούσματα μου τα οποία είναι κυρίως από την αγγλόφωνη μουσική και αφετέρου με την αδυναμία μου να γράψω ελληνικό στίχο, τον οποίον θεωρώ πολύ πιο δύσκολο. Θαυμάζω πάρα πολύ τους δημιουργούς που γράφουν αξιόλογο ελληνικό στίχο καθώς και πολλούς Έλληνες ποιητές.

birbas_2013_04_05

MusicCorner: Έχεις κάποιες συνεργασίες που θα θυμάσαι για πάντα;
Πάνος Μπίρμπας: Η συνεργασία με τον Lolek φυσικά, o οποίος ήταν ο μόνος άνθρωπος που έδωσε τόσο χρόνο και κατάφερε να μπει τόσο βαθιά και ουσιαστικά στα τραγούδια. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να μεταφράσει όλες τις ιδέες μου και να τις αποτυπώσει με τον ιδιαίτερο αυτόν ήχο. Χάρισε στον δίσκο τον μοναδικό χαρακτήρα και την ιδιαίτερη του αισθητική.
Επιπλέον ο καλύτερος συνεργάτης μου είναι η μπάντα μου. Τα παιδιά που παίζουν μαζί μου σε όλα τα live και χαρίζουν αυτά τα παιξίματα στα τραγούδια μου αλλά και σε εκείνα που επιλέγουμε να διασκευάσουμε. Ο Παναγιώτης Παπαπορφυρίου στις κιθάρες, ο Ίωνας Νικολάου στο μπάσο, ο Γιάννης Μαρίνης στα πλήκτρα και σε άλλα μικρο-οργανάκια που χρειαζόμαστε και ο Δημήτρης Γρηγοριάδης στα τύμπανα.

MusicCorner: Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον και τι εμφανίσεις έχετε προγραμματισμένες;
Πάνος Μπίρμπας: Το τελευταίο μας live πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στον εξαιρετικό χώρο του Faust. Με αυτό το live είπαμε να αποχαιρετίσουμε αυτό το χειμώνα και να σχεδιάσουμε τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις…

———————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here