6/6/2014
www.musiccorner.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
(σε …meeting με την Ελένη Λαμπράκη)

Με το Χρήστο Κωνσταντόπουλο γνωριστήκαμε το Δεκέμβρη του ’12 στο διάλειμμα της παράστασης που είχε παρουσιάσει τότε στο θέατρο Eliart. Μέχρι στιγμής έχει διανύσει μία πορεία που ξεκινάει από τις μουσικές σκηνές της Πάτρας, συνεχίζει με σεμινάρια φωνητικής δίπλα στον Παναγιώτη Μάργαρη, την Ελένη Πέτα κ.α., ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με το Νότη Μαυρουδή και μετά από τόση περιπλάνηση καταλήγει σ’ έναν  δισκογραφικό «Προορισμό», τον οποίο μας παρουσίασε το Σάββατο 24/5 στον Ιανό.

Την προηγούμενη φορά κλείνοντας τη συνέντευξή μας μου είχε πει σχετικά με το εκ των πραγμάτων δυσοίωνο δισκογραφικό μέλλον ότι αυτός που αγαπάει πραγματικά τη μουσική είναι αυτός που θα μείνει και θα προσπαθήσει και με πείσμα θα τα καταφέρει όλα. Επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω και εδώ είμαστε πάλι να συνεχίσουμε την κουβέντα απ’ το ίδιο σημείο που την είχαμε αφήσει…

konstantopoulos_xristos_meetingpoint_2014_06_05_001

MusicCorner: «Προορισμός», ο τίτλος της δισκογραφικής σου δουλειάς που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Θα ήθελες να μας πεις με λίγα λόγια την ιστορία που κρύβεται από πίσω;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Η ιδέα του δίσκου γεννήθηκε από κάποια ποιήματα της Νίκης Κωνσταντοπούλου που πήρα στα χέρια μου πριν ένα χρόνο περίπου. Θεώρησα ότι είναι ποιήματα που αφορούν την εποχή μας, τους προβληματισμούς και την ανησυχία της γενιάς μου για μια εντελώς καινούργια τάξη πραγμάτων που έχει έρθει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Π.χ. Το ποίημα ‘’Προορισμός’’ πιστεύω ότι ξυπνάει συνειδήσεις και αφυπνίζει τα όνειρα και τη δύναμη όλων μας. Μελοποίησα 3 ποιήματα της Νίκης. Στην πορεία βρέθηκα με το συνθέτη και πιανίστα Γιώργο Δίπλα όπου θεωρώ ότι κοιτάμε την μουσική με το ίδιο βλέμμα, μελοποιήσαμε και στίχους  κάποιων σημαντικών στιχουργών της παλιάς και της νέας γενιάς και ολοκληρώθηκε ο ‘’Προορισμός’’ δουλεύοντάς τον 8 μήνες περίπου.

MusicCorner: Η επίσημη πρώτη έγινε το Σάββατο 24/5 στον Ιανό. Σκέψεις και συναισθήματα για τη συγκεκριμένη βραδιά;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του δίσκου έγινε στον Ιανό στις 24 Μαΐου η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες μου καθώς ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ήμουν πολύ συγκινημένος γιατί εκπλήρωσα και απόλαυσα ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου. Μίλησαν για μένα δύο σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης, ο κιθαριστής και συνθέτης Νότης Μαυρουδής και ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αντώνης Μποσκοϊτης. Ο Γιώργος Δίπλας έπαιξε στο πιάνο κι εγώ ερμήνευσα κάποια από τα τραγούδια του δίσκου. Τα σχόλια του κόσμου ήταν άκρως θετικά για τα τραγούδια. Ένιωσα ικανοποιημένος γιατί ο δίσκος αυτός είναι 100% εγώ και ο κόσμος αυτό το εισέπραξε.

MusicCorner: Ακούγονται πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα και το αν είναι κάτι εύκολο, δύσκολο ή ακόμα και μάταιο. Η δική σου εμπειρία, έξω από την ομπρέλα ενός μεγάλου label, ποια είναι
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλους πια. Ακόμα και για τους ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες. Είναι η εποχή που ο καλλιτέχνης αν θέλει να κάνει κάποια δισκογραφικά βήματα πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του. Για να γίνω πιο κατανοητός στον απλό κόσμο που δεν έχει ιδέα για το πώς κινούνται τα πράγματα στο χώρο μου, για να κάνει κάποιος σήμερα επιτυχία στο ευρύ κοινό θα πρέπει να διαθέσει πολλά χρήματα και όλα από την τσέπη του. Εγώ μένω στο γεγονός ότι η εταιρία μου πίστεψε στην δουλειά μου και σε μένα τον ίδιο σαν καλλιτέχνη, μου έδειξαν σεβασμό και εκτίμηση και στο πρώτο μου αυτό βήμα, αυτό είχα ανάγκη. Πάντως, για όσους έχουν διαλέξει τον δύσκολο δρόμο όπως εγώ, έχω να πω μόνο, κουράγιο!

konstantopoulos_xristos_meeting_point_2014_06_05_002

MusicCorner: Έχεις συμμετάσχει στο παρελθόν σαν ερμηνευτής σε θεατρικές παραστάσεις, εξ΄ου και η θεατρικότητα δε λείπει ποτέ από την ερμηνεία σου. Θα ήθελες να μας πεις πως έχει εξελιχθεί μέσα σου αυτό το κομμάτι και πως έχει επηρεάσει τον τρόπο που δουλεύεις;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Δεν το καταλάβαινα πιο μικρός αυτό το χαρακτηριστικό μου. Όλοι μου έλεγαν ‘’είσαι πολύ θεατρικός’’ πάνω στη σκηνή και στον τρόπο που ερμηνεύεις τα τραγούδια. Πια, είναι δεδομένο πως θα μου το πουν μετά από κάθε μου εμφάνιση.  Δεν είναι απαραίτητα καλό αυτό, έχω χάσει δουλειές λόγω της θεατρικότητάς μου. Δεν με ανησυχεί όμως γιατί πάντα καταθέτω την αλήθεια μου σαν καλλιτέχνης. Μου αρέσει πολύ το θέατρο γι’ αυτό και αντιμετωπίζω κάθε τι που ερμηνεύω σαν μία θεατρική πράξη. Ζω την εκάστοτε ιστορία ενός τραγουδιού σαν να είναι προσωπική μου. Δεν θα μπορούσα όμως να είμαι ηθοποιός γιατί το θέατρο έχει άμεσο λόγο. Το τραγούδι εκλογικεύει λιγότερο το συναίσθημα απ’ ότι το θέατρο. Το τραγούδι μέσα του έχει ποίηση, έμμεσο λόγο ενίοτε, και οδηγεί τον ακροατή εκεί που θέλει αυτός. Έχει δηλαδή μια ελευθερία και δημιουργεί ατμόσφαιρες. Δεν θέλω να εκμαιεύω συναισθήματα από τους ακροατές. Θέλω να επικοινωνούμε περισσότερο ενεργειακά.

MusicCorner: Έχεις βρεθεί δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους, παρακολουθώντας π.χ. τα σεμινάρια του Παναγιώτη Μάργαρη ή γυρνώντας την Ελλάδα με το Νότη Μαυρουδή και με πολλούς ακόμα. Τι είναι αυτό που κρατάς από αυτές τις συνεργασίες;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Μέσα από τη συνεργασία μου με το Νότη Μαυρουδή έγινα επαγγελματίας τραγουδιστής. Αυτός ο άνθρωπος είναι γεννημένος δάσκαλος. Το κύρος και η αρχοντιά του καθώς και οι γνώσεις του περί τέχνης και πολιτισμού σε καθηλώνουν. Ένιωσα πολύ τυχερός όταν μου πρότεινε να συνεργαστούμε γιατί πάντα ονειρευόμουν να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που έχουν ήθος, υψηλή αισθητική και ταλέντο. Σπάνιος συνδυασμός! Και από τις υπόλοιπες συνεργασίες μου κάτι κρατάω. Πάντα κάτι έχεις να πάρεις από τον καθένα είτε ταιριάζεις είτε όχι με τον άλλο. Έκανα από μικρός συνεργασίες με πολύ μεγάλα ονόματα και μπήκα κατευθείαν στα βαθιά. Κατάλαβα πώς κινείται το σύστημα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ωρίμασα απότομα. Πάντως ο δρόμος του καλλιτέχνη είναι εντελώς μοναχικός.

MusicCorner: Κρίνοντας από τα τραγούδια που αγαπάς να λες στα liveσου και την αισθητική σου, διακρίνω ένα πολύ έντονο ρομαντικό στοιχείο. Θεωρείς ότι αυτό λείπει από την εποχή μας σήμερα;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Δυστυχώς λείπει. Καταλαβαίνω πως οι εποχές αλλάζουν και δεν γίνεται να βγαίνουν καλλιτέχνες με τον ρομαντισμό της δεκαετίας του ’60 και του ’70 όμως οι αξίες και οι σταθερές ενός ανθρώπου πόσο μάλλον ενός καλλιτέχνη που γίνεται πρότυπο για τους νέους, πρέπει να παραμένουν ίδιες. Με ενοχλεί το χύμα, το πρόχειρο, το ευτελές, το επιφανειακό. Παλιά γελάγαμε με κάποιες cultπερσόνες, μη σου πω ότι διασκεδάζαμε κιόλας. Ακόμα και στα σκυλάδικα πέρναγες καλά. Τα τελευταία χρόνια έχουν αγριέψει πολύ τα πράγματα. Κι εγώ όπως και κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες μοιάζει να πληρώνουμε με πολύ ακριβό τίμημα το ρομαντισμό μας.

MusicCorner: Έχεις μεγαλώσει στην Πάτρα όμως τα τελευταία χρόνια ζεις μόνιμα στην Αθήνα. Μιας και βιώνουμε ημέρες «προεκλογικού πυρετού» με έργα και υποσχέσεις, ποιο θεωρείς πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αθήνα αυτή τη στιγμή που καλείται να επιλύσει ο νέος δήμαρχος;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Πιστεύω ότι είναι η κοινωνική κατάσταση της πόλης. Δεν μπορεί καν να περπατήσει κάποιος ιδιαίτερα το βράδυ στο κέντρο και τις γύρω περιοχές του οι οποίες μοιάζουν τριτοκοσμικές και σίγουρα δεν παρέχουν ασφάλεια σε κανένα επίπεδο. Αλλά μπορείς να βγάλεις έξω την ανεργία; Ή το πρόβλημα της μετανάστευσης; Ας καταφέρει τουλάχιστον να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες αρμονικής συμβίωσης με τους Έλληνες.

MusicCorner: Και σε καλλιτεχνικό επίπεδο;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Να γίνει αξιοποίηση των δημόσιων χώρων ώστε να γίνουν μικρές εστίες καλλιτεχνικών δρώμενων. Τόσοι χώροι είναι ανεκμετάλλευτοι και είναι κρίμα. Έχουμε πήξει στις απρόσωπες καφετέριες και τα κλισέ club. Αν δεν δώσεις έναυσμα στον πολίτη πώς θα του αφυπνίσεις την πολιτισμική του συνείδηση; Για τον πολιτισμό γιατί αδιαφορεί; Υπάρχουν δεκάδες χώροι στην Αθήνα που θα μπορούσαν να μετατραπούν εύκολα και φθηνά σε χώρους πολιτισμού. Όλα όμως είναι θέμα παιδείας και προτεραιοτήτων.

konstantopoulos_xristos_2014_06_05_003

MusicCorner: Τελικά ποιος είναι ο «Προορισμός» του Χρήστου Κωνσταντόπουλου;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Η εξέλιξη του ίδιου μου του εαυτού. Προσπαθώ να με μάθω. Να με ανακαλύψω στο έπακρο, να σκοτώσω τις ανασφάλειες και τις φοβίες μου. Για να μπορέσω να αποδεχτώ αυτό που είμαι ώστε να γίνω καλύτερος άνθρωπος.  Έτσι μόνο θα μπορέσω να βοηθήσω κάποιον που μπορεί να με έχει ανάγκη ή να νιώσω απόλυτη αγάπη. Να είμαι πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος.

MusicCorner: Τα μελλοντικά σου σχέδια και όνειρα, ποια είναι;
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Θα αφιερωθώ στον δίσκο μου γιατί τον πιστεύω πολύ. Έχω σκοπό να κάνω πολλές liveεμφανίσεις με άξονα το δίσκο ‘’Προορισμός’’ ερμηνεύοντας  παράλληλα τραγούδια που όλοι μας αγαπάμε και μας λείπουν. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούει καλά και αληθινά τραγούδια. Όπως κι εγώ.

MusicCorner: Ευχαριστούμε πολύ!
Χρήστος Κωνσταντόπουλος: Σας ευχαριστώ κι εγώ και εύχομαι καλά μουσικά ταξίδια!

————–

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here