5/6/2013
www.musiccorner.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ
(σε …meeting με την Ελένη Λαμπράκη
)

Αν έχεις βρεθεί αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Club του Σταυρού του Νότου, σίγουρα τον έχεις προσέξει. Στα αριστερά της σκηνής, άλλοτε παίζει κιθάρα και άλλοτε πιάνει το μικρόφωνο για να τραγουδήσει από Αγγελάκα μέχρι Red Hot Chilli Peppers! Είναι ο Γιάννης Βενιαμίν, ο οποίος μας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, με αποσκευές μια κιθάρα, μουσικές και στιχάκια.

Καθώς εμείς εδώ στο MusicCorner είμαστε “λαγωνικά” είχαμε λάβει την πληροφορία αρκετό καιρό πριν (www.musiccorner.gr/?p=35723), οπότε μόλις ακούσαμε για παρουσίαση δίσκου, η οποία έγινε λίγες μέρες πριν, σπεύσαμε να τον βομβαρδίσουμε με τις ερωτήσεις μας! Ευγενέστατος καθώς είναι, μας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη και εγώ το μόνο που έχω να προσθέσω, αφού άκουσα το δίσκο του “Υπέροχοι και μόνοι”, είναι ότι τον περιγράφει επακριβώς η πρώτη λέξη του τίτλου του!

veniamin_2013_06_01
φωτο: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

MusicCorner: “Υπέροχοι και μόνοι”, τίτλος πρώτης δισκογραφικής δουλειάς. Θα ήθελες να μας πεις δυο λόγια γι’ αυτό;
Γιάννης Βενιαμίν: Τον τίτλο του δίσκου έδωσε ο Ζακ Στεφάνου, με τον οποίο είμαστε φίλοι από το 2006, έχουμε παίξει πολλές φορές μαζί και υπάρχει και ένα ντουέτο μας σ’ αυτό το δισκάκι.

MusicCorner: Στις 21/5 έγινε η παρουσίαση του δίσκου στο Σταυρό του Νότου. Τι είχατε ετοιμάσει γι’ αυτή τη βραδιά;
Γιάννης Βενιαμίν:
Στην παρουσίαση παίξαμε τα δέκα τραγούδια του άλμπουμ αλλά και δύο καινούργια κομμάτια που δουλεύουμε με το “trio” τους τελευταίους μήνες. Είχαμε τη χαρά σε μια τόσο σημαντική μέρα για εμάς να έχουμε μαζί μας τον Κύριο Κ., ο οποίος ξεκίνησε τη βραδιά, παίζοντας κομμάτια με τη μπάντα του από τον καινούργιο του δίσκο και όχι μόνο. Καλεσμένος φυσικά ήταν και ο Ζακ Στεφάνου επί σκηνής.

MusicCorner: Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν για σένα η διαδικασία να βγάλεις έναν πρώτο δίσκο, σε μία περίοδο μάλιστα που η δισκογραφία έχει σχεδόν «παγώσει»;
Γιάννης Βενιαμίν:
Ο βασικός συνεργάτης σ’ αυτή τη δουλειά ήταν  ο Λεωνίδας Κουγιουμτζόγλου. Ήταν ένα πολύ δύσκολο project γιατί το κάναμε για πρώτη φορά και χωρίς την απαραίτητη καθοδήγηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι  να φτάσει αυτός ο δίσκος στα χέρια του κόσμου και να θέλει να έρθει στα live μας. Η δισκογραφία είναι κάτι που δεν σκεφτόμασταν όταν γράφαμε αυτά τα κομμάτια, γιατί ο στόχος τότε ήταν διαφορετικός. Τώρα, όμως, που έχουμε τη δουλειά έτοιμη και συγκεντρωμένη, θα κάνουμε κάποιες κινήσεις και θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε παρακάτω.

MusicCorner: Tα τελευταία χρόνια σε βλέπουμε σταθερά στη House Band του Σταυρού του Νότου. Τι ακριβώς γίνεται εκεί τα Παρασκευοσάββατα;
Γιάννης Βενιαμίν:
Είμαι στη Ηouseband του Σταυρού του Νότου από το 2008! Εκεί παίζουμε covers, αγαπημένα τραγούδια ελληνικά και ξένα. Το σχήμα αποτελείται από πέντε με έξι τραγουδιστές και το πρόγραμμα με διάφορες εναλλαγές διαρκεί μέχρι το πρωί. Η σκηνή  αυτή (ΣτΝ) είναι ένα πολύ καλό πέρασμα για έναν νέο μουσικό και ένα πολύ καλό σχολείο για εμένα.

MusicCorner: Η ενασχόληση με τη μουσική ή το τραγούδι μπορεί να αποτελέσει βιοποριστικό επάγγελμα για έναν νέο καλλιτέχνη;;
Γιάννης Βενιαμίν: 
Υπάρχουν περίοδοι που κλείνονται δουλειές και γίνονται live, όπως και άλλα πράγματα σχετικά με τη μουσική, και άλλες περίοδοι που αυτά μειώνονται σημαντικά. Γενικά, το βιοποριστικό μέρος της δουλειάς του μουσικού έχει μια αβεβαιότητα και γι’ αυτό κατά καιρούς έχω κάνει διάφορες δουλειές.

MusicCorner: Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;
Γιάννης Βενιαμίν:
Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, Μωρά στη Φωτιά, Σιδηρόπουλο, Διάφανα Κρίνα, αυτά από την ελληνική μουσική.Ξένες επιρροές από: Nirvana, Smashing Pumpkins, The Cure, Joy Division, Pink Floyd, Velvet Underground, R.T.C.P., Black Sabbath, Led Zeppelin, Hendrix, Bob Marley,  The Doors, Tim Buckley,  Jeff  Buckley.

veniamin_2013_06_03
φωτο: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

MusicCorner: Έχεις σκεφτεί ποτέ να ασχοληθείς με κάτι άλλο πέραν της μουσικής;
Γιάννης Βενιαμίν:
Κάνω διάφορες άλλες δουλειές όταν τα πράγματα και οι επιλογές μου πάνω στη μουσική περιορίζονται, αλλά πάντα με στόχο να υποστηρίζω και να ακολουθώ το αρχικό μου πλάνο και όνειρο ώστε να το φτάσω.

MusicCorner: Για να επιστρέψουμε και πάλι στο δίσκο, από που θα μπορεί κάποιος να τον προμηθευτεί;
Γιάννης Βενιαμίν: 
Σύντομα θα κοινοποιήσουμε έναν κωδικό μέσα από το fanpage Yiannis Veniamin στο Facebook, όπου θα μπορεί όποιος θέλει να κατεβάζει το cd δωρεάν.

MusicCorner: Μετά από το live στο Σταυρό του Νότου ποια είναι τα επόμενά σου βήματα;
Γιάννης Βενιαμίν: Μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεων στον ΣΤΝ, το πρόγραμμα έχει λίγη ξεκούραση και μετά θα κάνω κάποια live σε διάφορα μέρη της Ελλάδας…

MusicCorner: Και για το τέλος γιατί «Υπέροχοι και μόνοι»; Δεν είναι λίγο μελαγχολικός για τίτλος;
Γιάννης Βενιαμίν:
Είναι απόσπασμα στίχων απο το τραγούδι «ΜΑΖΙ ΣΟΥ» 
«…υπέροχη και μόνη, μέσα μου κατοικείς…», μελαγχολικό? ….όπως το πάρει κανείς!

veniamin_2013_06_02
φωτο: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

———————–

*** Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Παπακωνσταντίνου για την άδεια χρήσης των φωτογραφιών του Γιάννη Βενιαμίν…
*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here