31/5/2013
www.musiccorner.gr

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ
(σε …meeting με την Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
)

Μπορεί να ζει μόνιμα στην Ιεράπετρα σε ρυθμούς επαρχίας, ωστόσο, έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας υπογράφοντας τη νέα δισκογραφική δουλειά του Σωκράτη Μάλαμα. Ο Νίκος Μαστοράκης είναι ένας νέος δημιουργός από την Κρήτη, που κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά στην πρώτη παραγωγή της εταιρείας Αρτύς.

13 τραγούδια αφιερωμένα στην κρητική μουσική που μπλέκουν τεχνηέντως την παράδοση με το έντεχνο, σε ένα άλμπουμ που βαφτίστηκε «Κύρβα». Το λαούτο και η λύρα κρατούν ρόλους πρωταγωνιστικούς, σε μια επιτυχημένη προσπάθεια να συνεπάρουν και να ταξιδέψουν τον ακροατή. Στο πλάι του Νίκου Μαστοράκη βρίσκονται ακόμη, συνοδοιπόροι, ο Ψαραντώνης και η Μαρίνα Δακανάλη, καθώς επίσης και πέντε ταλαντούχοι στιχουργοί. Εμείς ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδος, ένας δίσκος που δημιουργήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και πολύ μεράκι.

Προς το παρόν, σας συστήνουμε με χαρά το Νίκο Μαστοράκη…

mastorakis_2013_05_01

MusicCorner: Τι σημαίνει “Κύρβα”;
Νίκος Μαστοράκης: “Κύρβα” είναι η αρχαία ονομασία της Ιεράπετρας, την οποία εικάζεται ότι την πήρε από τους Κορύβαντες τους πρώτους κάτοικους πάνω στη γη. Η Ιεράπετρα στην αρχαιότητα ήταν τόπος λατρείας.

MusicCorner: Ποιος είναι ο δικός σας τόπος λατρείας;
Νίκος Μαστοράκης: Ο δικός μου τόπος λατρείας δεν είναι συγκεκριμένος. Μπορεί να είναι μια ωραία τοποθεσία, μία ωραία παρέα, μια εκκλησία, ανάλογα τη στιγμή και τη διάθεση.

MusicCorner: Ποιος είναι νονός του άλμπουμ;
Νίκος Μαστοράκης: Ο Μάλαμας παρατήρησε ότι οι περισσότεροι συντελεστές του δίσκου ήταν Ιεραπετρίτες (εγώ, οι στιχουργοί και κάποιοι μουσικοί). Έψαξε λίγο την ιστορία της πόλης, του άρεσε κι έτσι πρότεινε αυτόν τον τίτλο. Εγώ με τη σειρά μου συμφώνησα γιατί μου άρεσε για τίτλος. Να τιμήσουμε και την πόλη μας, σκέφτηκα.

MusicCorner: Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική; Ποιο ήταν το έναυσμα;
Νίκος Μαστοράκης: Στο γυμνάσιο όταν γράφτηκα στη μουσική σχολή της πόλης. Βέβαια και πολύ μικρός στην παιδική ηλικία όλο και κάποιο οργανάκι είχαμε και παίζαμε με τον αδερφό μου (φυσαρμόνικες, μελόντικες, κιθάρα, κλπ). Ίσως ήμουν επηρεασμένος από τον πατέρα μου που έπαιζε βιολί. Αλλά γενικά στο σπίτι ακούγαμε πολύ μουσική.

MusicCorner: Τι ρόλο έχει παίξει η γενέτειρα Κρήτη σε αυτό;
Νίκος Μαστοράκης: Μάλλον έπαιξε σημαντικό ρόλο. Στο σπίτι πάντως όταν ήμουν, δεν ακούγαμε πολύ κρητική μουσική πλην του Ξυλούρη. Η μητέρα μου και η γιαγιά μου ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, έτσι τα περισσότερα παραδοσιακά ακούσματα ήταν από εκεί στην παιδική μου ηλικία. Την κρητική μουσική την λάτρεψα όταν φοιτητής άκουσα μία κασέτα του Ψαραντώνη την οποία μου δάνεισε ο φίλος μου Κωστής Ανδρεαδάκης. Αυτό ήταν! Κόλλησα με τον Ψαραντώνη! Μετά έψαξα παλιούς και καινούργιους και ακόμα ψάχνω.

MusicCorner: Πώς ήταν η συνεργασία σας με τους ερμηνευτές του δίσκου;
Νίκος Μαστοράκης: Ήταν πάρα πολύ ευχάριστη, δημιουργική και εποικοδομητική. Είχα να κάνω με καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία λόγο του μακρόχρονου και πολύτιμου έργου τους όπως του Μάλαμα και του Ψαραντώνη, οι οποίοι βέβαια δεν στερούνται σε όρεξη και δημιουργικότητα από μένα και τη Μαρίνα που είμαστε νεώτεροι. Φαίνεται, έχω την αίσθηση, και στην ακρόαση του δίσκου πόσο δημιουργική διαδικασία ήταν για όλους μας!

mastorakis_2013_05_02

MusicCorner: Ποιος είναι, θεωρείτε, ο ρόλος της Τέχνης σήμερα, που διανύουμε μια μακρά περίοδο κοινωνικοοικονομικής κρίσης;
Νίκος Μαστοράκης: Η τέχνη σε περιόδους κρίσης πρέπει να αφυπνίζει, να παρηγορεί, να γεμίζει ελπίδες, να τονώνει και να τρέφει ψυχικά τον άνθρωπο. Επίσης πρέπει να θυμίζει σε κάθε λαό την ταυτότητά του και την ιστορία του. Είναι κρίμα να μην θυμόμαστε την ιστορία μας.

MusicCorner: Η δισκογραφία αποτελεί όντως παρελθόν πια; Κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση κινείται αυτός ο δίσκος; Τι θέλει να πει;
Νίκος Μαστοράκης: Όσο υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν και τραγουδούν, δισκογραφία θα υπάρχει… Ίσως αλλάξει ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης. Εννοώ ότι η υπόθεση της δισκογραφίας τείνει όλο και περισσότερο να κινείται δια μέσου του διαδικτύου. Αυτός ο δίσκος θέλει να πει πως ο βασικός παράγοντας για τη δημιουργία ενός μουσικού έργου είναι η έμπνευση. Οι μισές ηχογραφήσεις του ΚΥΡΒΑ έγιναν στο σαλόνι του σπιτιού μου με κάποια τυπική και σχετικά φτηνή υλικοτεχνική υποδομή. Όρεξη και αγάπη σε αυτό που κάνουμε χρειάζεται…

———————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here