BOBYA COTTISHA
(σε …meeting με τον Φίλιππο Λαμπρινό)

Οι Bobya Cottisha είναι μια neo-soul/nu-funk μπάντα από την Θεσσαλονίκη, με φρέσκες ιδέες και ιδιαίτερες μουσικές επιρροές, η οποία ήρθε για να μείνει και να ξεχωρίσει. Ήρθαν στο προσκήνιο τον Δεκέμβριο του 2020 με το πρώτο τους album «For Breakfast», το οποίο έχει κυκλοφορήσει στο Youtube και το Spotify και έχουν ήδη καταστρώσει τα μελλοντικά τους σχέδια.

Η μπάντα αποτελείται από μία παρέα φοιτητών που ζουν και σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι γνωρίστηκαν στην μουσική σκηνή της πόλης. Δημιουργούν και παράγουν όλη τη μουσική τους στο δικό τους στούντιο, το οποίο αποτελεί και το σπίτι των αδελφών Παπαθανάση, δύο εκ των ιδρυτικών μελών της μπάντας.
Μιλήσαμε με τον μεγαλύτερο από τα δύο αδέρφια, τον Χρήστο, ο οποίος μας μίλησε για τη δημιουργία της μπάντας, για τη μουσική τους και φυσικά για τα μελλοντικά τους πλάνα. Πάμε όμως να γνωρίσουμε καλύτερα τους Bobya Cottisha…

Καλησπέρα Χρήστο. Θα ήθελα να μου πεις αρχικά κάποιες πληροφορίες για την μπάντα. Από πόσα άτομα αποτελείται και ποιός είναι ο ρόλος του καθενός;
Η μπάντα απαρτίζεται από έξι μουσικούς. Εγώ αποτελώ τον μπασίστα, ο μικρότερος αδερφός μου, Θωμάς, παίζει κιθάρα και πλήκτρα, ο Χρήστος Τζήκος βρίσκεται επίσης στην κιθάρα, ο Γιώργος Μαδίκας στα ντραμς, ο Ζήσης Μεζίλης στα πλήκτρα ενώ η φωνή της μπάντας είναι η Έλενα Τσιγάρα.  Γράφουμε τη μουσική και τους στίχους όλοι μαζί και συμμετέχουμε και όλοι στην επεξεργασία. Τη μουσική παραγωγή και το μιξάρισμα τα έχει αναλάβει ο Θωμάς ενώ όλα συμβαίνουν στο στούντιο μας που βρίσκεται στο …σπίτι μας!

Πώς προέκυψε η ιδέα για την δημιουργία της μπάντας;
Η ιδέα προέκυψε ένα βράδυ καθώς καθόμασταν στο σπίτι με τον αδερφό μου Θωμά, και μας ήρθε η ιδέα να γράψουμε το «Melody», το οποίο αποτέλεσε το δεύτερο κομμάτι του δίσκου που κυκλοφόρησε αργότερα «For Breakfast». Με τον Θωμά ασχολούμαστε από περίπου 5 ετών με τη μουσική και συνηθίζουμε από μικροί να παίζουμε και να γράφουμε παρέα. Αυτή τη φορά όμως δεν καταλάβαμε πώς ακριβώς συνέβη, αλλά γράψαμε το κομμάτι σε περίπου μία ώρα και καταενθουσιαστήκαμε. Την επόμενη μέρα τηλεφωνήσαμε στους φίλους μας Χρήστο Τζήκο και Έλενα Τσιγάρα και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τους Bobya Cottisha. Στην πορεία προστέθηκαν και τα επόμενα δύο μέλη της μπάντας, ο Γιώργος Μαδίκας και ο Ζήσης Μεζίλης.

Βobya Cottisha λοιπόν, ένα πολύ ιδιαίτερο όνομα. Τι σημαίνει;
Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας το αποκαλύψουμε γιατί ειναι ένα inside joke της παρέας. Πάντως στα Αγγλικά δεν σημαίνει κάτι.

Ο πρώτος σας δίσκος «For Breakfast» κυκλοφόρησε μόλις τον Δεκέμβριο και απ’ όσο γνωρίζω ηχογραφήθηκε στο δικό σας στούντιο που βρίσκεται στο σπίτι σας. Θα ήθελα να μου πεις δυο λόγια για τον δίσκο και αν τελικά είχατε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να βγάλετε το αποτέλεσμα που θέλατε;
Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη να γράφουμε τη μουσική  και στην πορεία συγκεντρώσαμε τα επτά κομμάτια, τα οποία αποτελούν τελικά τον δίσκο. Για τρεις μήνες αφοσιωθήκαμε στη δημιουργία αυτού του album και δεν ασχοληθήκαμε με κάτι άλλο. Βοήθησαν και οι συνθήκες με την καραντίνα σε αυτό, γιατί είχαμε την δυνατότητα να μαζευόμαστε στο σπίτι και να δουλεύουμε ατελείωτες ώρες αποκλειστικά πάνω σε αυτό. Μπορεί να μην έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό ενός επαγγελματικού στούντιο, αλλά είχαμε άπλετο χώρο και χρόνο να πειραματιστούμε και να προσθέσουμε ιδέες στα κομμάτια.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που ξεχωρίζετε από τον δίσκο;
Αν μπορούσαμε να διαλέξουμε το κομμάτι που ξεχωρίζουμε, αυτό θα ήταν το «Melody», το οποίο όπως είπαμε είναι το πρώτο κομμάτι του δίσκου που γράψαμε. Είναι αυτό με το οποίο ταυτιζόμαστε πιο πολύ μουσικά, γι’αυτό θέλαμε να του δώσουμε περισσότερη σημασία. Αν παρατηρήσετε στο outro του δίσκου κάνουμε μία ακόμα μουσική αναφορά στο «Melody».

Μαθαίνω ότι μόλις κυκλοφορήσατε ένα ακόμα single με την ονομασία “Sofa”. Θα μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για αυτό;
Πράγματι κυκλοφόρησε στις 18 του μηνός το νέο μας single στο Spotify και στις 19 ανέβηκε στο Youtube, μαζί με το πρώτο μας video clip.
Όντας κλεισμένοι σε ένα σπίτι από τον Οκτώβρη, η καθημερινότητα μας ήταν άπειρες ώρες στον καναπέ μας, διαβάζοντας, βλέποντας ταινίες και σαφώς παίζοντας μουσική. Ο καναπές μας λοιπόν, όπως και ο καναπές όλων μας, είναι πλέον η «θέση» στην νέα και περίεργη αυτή πραγματικότητα. Oι Bobya Cottisha όμως καθισμένοι στην θέση αυτή ταξιδεύουμε με τη σκέψη μας. Το «Sofa» λοιπόν είναι ένα κομμάτι το οποίο αναφέρεται σε ένα απλό άτομο, το οποίο σπαταλάει τις ώρες της καραντίνας ταξιδεύοντας όπου θέλει, με μοναδικό μεταφορικό μέσο τον καναπέ του. Μουσικά κυμαινεται κυριως σε 80’s vibes, αναμειγνύοντας indie, nu funk αλλα και pop στοιχεία.

Το είδος της μουσικής σας θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα ιδιαίτερο μουσικό μείγμα που αποτελείται  κυρίως από  neo-soul/nu-funk  στοιχεία αλλά περιέχει και άλλα μουσικά είδη. Πιστεύετε οτι η μουσική σας μπορεί εύκολα να περάσει στο ελληνικό κοινό;
Δίχως να θέλουμε να φανούμε υπερβολικά φιλόδοξοι, πιστεύουμε ότι τα είδη τα οποία παίζουμε μπορούν να ακουστούν εύκολα στο ευρύ μουσικό κοινό, για το λόγο ότι είναι κομμάτια μελωδικά, «ευκολοάκουστα», χορευτικά αλλά και αρκετά διαφορετικά από ό,τι έχει ακουστεί στην Ελλάδα. Αν αναζητήσει κάποιος τις μουσικές τάσεις του εξωτερικού, θα ανακαλύψει πως είδη όπως η neo soul και η indie  ειναι μουσικά είδη τα οποία ακμάζουν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ποιες είναι οι δικές σας μουσικές επιρροές που σας οδήγησαν να γράψετε αυτού του είδους τη μουσική;
Είναι αλήθεια ότι ακούμε πολλά διαφορετικά μουσικά είδη και έχουμε πάρει πολλές επιρροές για να γράψουμε τη μουσική μας. Κομμάτια «σταθμοί» για εμάς θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το «Money» του Michael Kiwanuka, το «Casio» των Jungle και το «Nightrider» του Tom Misch. Πάντως σκοπεύουμε να πειραματιστούμε και με άλλα μουσικά είδη αλλά οι βάσεις μας θα παραμείνουν οι neo-soul/nu-funk.

Τέλος, ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Bobya Cottisha;
Αυτήν την περίοδο όπως καταλαβαίνετε όλα έχουν παγώσει. Βρισκόμαστε στην αναμονή για να ανοίξουν κάποια στιγμή  οι μουσικές σκηνές, ώστε να ξεκινήσουν οι ζωντανές εμφανίσεις μας. Δεν θα πάψουμε ωστόσο να γράφουμε μουσική. Σκοπεύουμε ανά σύντομα χρονικά διαστήματα να κυκλοφορούμε νέα singles, μέχρι να φτάσουμε στην κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου, ο οποίος δεν θα αργήσει πάρα πολύ. Θα θέλαμε πολύ να μπορέσουμε να παίξουμε ζωντανά σε όλη την Ελλάδα ενώ το μεγάλο μας όνειρο είναι να καταφέρουμε να εμφανιστούμε στο εξωτερικό και να κάνουμε συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες.

———————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του MusicCorner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here