23/9/2010
www.musiccorner.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΛΙΤΗΣ
(σε …meeting με τον Νίκο Παπανικολάου)

Ο Κώστας Γαλίτης είναι από τους καλλιτέχνες που κινούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κινείται με γνώμονα το τραγούδι, τη μουσική, τη φωνή. Με αξίες που στο σημερινό star system δυστυχώς είναι δευτερεύουσες. Στο χώρο της μουσικής από παιδί, έχοντας συμμετάσχει σε τέσσερα συγκροτήματα, με μεγάλες συνεργασίες όπως με το Χάρη και τον Πάνο Κατσιμήχα, τον Φίλιππο Πλιάτσικα, τον Γιάννη Κούτρα αλλά και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας συνεχίζει στο δρόμο που πρωτοβάδισε, με την ίδια συνέπεια, την ίδια επιμονή και την ίδια θέληση. Θέλει να πετύχει γι’ αυτό που είναι. Ένας αξιόλογος τραγουδιστής…

Music Corner: Θα ξεκινήσω από παλιά. “Dreamers Of The Night”, “Vips”, “Ακρίτες”, “Ρεβάνς”. Ήταν πιο απλά τα πράγματα, τότε, στην ελληνική μουσική;
Κώστας Γαλίτης: Τότε τα πράγματα ήταν απλά. Η μουσική για εμάς ήταν το παιχνίδι μας και όταν ξεκινάς τόσο μικρός το μόνο που σε νοιάζει είναι να ψάξεις και να βρεις ήχους, τρόπους, τέτοια πράγματα.

Music Corner: Γιατί η ελληνική μουσική έχει “κατηφορίσει” τόσο τελευταία;
Κώστας Γαλίτης: Νομίζω γιατί απλά το ξεφτυλίσαμε. Κάναμε μπουζουκοrock, τσιφτετελοpop και διάφορα τέτοια μπερδεμένα. Με αποτέλεσμα να ακούμε ταυτόχρονα όλα αυτά που δεν ξέραμε από που και πως προέκυψαν. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι σταθερή και νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Music Corner: Έχεις κάνει αρκετά μεγάλες συνεργασίες. Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Γιάννης Κούτρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Ποιά ήταν η πιο ξεχωριστή;
Κώστας Γαλίτης: Ο κάθε ένας από αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ, έχει τη μοναδικότητα του.
Οι “Χάρης και Πάνος” ας πούμε, αποτέλεσαν τη πρώτη μεγάλη μου συνεργασία στο χώρο.
Ο Φίλιππος στη συνέχεια είναι ουσιαστικά η πρώτη μου δισκογραφημένη συνεργασία συν ότι είναι ο πρώτος μεγάλος καλλιτέχνης που τραγουδάει δικό μου τραγούδι και γράφει μαζί μου.
Ο Γιάννης είναι μια από τις φωνές που με μεγάλωσαν και με μάθανε.
Ο πρώτος ελληνικός δίσκος που αγόρασα ήταν του Βασίλη.
Κατ’ επέκταση ο καθένας από αυτούς, έχει τη μοναδικότητα του για μένα και θέλω μέσα από το Music Corner να τους ευχαριστήσω όλους που με εμπιστεύτηκαν
!

Music Corner: Πως ένιωσες όταν έπαιξες με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου πριν από τη συναυλία των Scorpions;
Κώστας Γαλίτης: Ένα θα σας πω… Απλά μεγαλείο… Παναγιά μου! 40.000 άτομα στο Καραϊσκάκη! ….Ήμαρτον…. (Θεέ μου ευχαριστώ)
Νομίζω σας κάλυψα!

 Music Corner: Σόλο ή με μπάντα;
Κώστας Γαλίτης: Δυο σχεδόν ίδια αλλά και εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η ελευθερία του να εκφράζεις ακριβώς αυτό και όπως το θες είναι μοναδική όμως πολλές φορές δεν μπορείς να ζεις μόνος εντελώς. Άσε που και σόλο, πάντα ήμουν και θα είμαι δημοκρατικότατος.

Music Corner: Πες μας λίγα πράγματα για τον δίσκο σου, τις “Δέκα Νύχτες”.
Κώστας Γαλίτης: Οι “Δέκα Νύχτες” είναι η μουσική μου εφηβεία. Σ’ αυτή την πρώτη δισκογραφική μου προσπάθεια θα ακούσεις ότι με επηρέασε, με ταξίδεψε, με σημάδεψε και γενικά ότι με έφτασε μέχρι εδώ. Μια προσπάθεια που είχε όλα τα φώτα σπουδαίων ανθρώπων ξεκινώντας από τον Πάνο (Κατσιμίχα) που είναι ο νονός της γνωριμίας μας με τον Δημήτρη Τσακαλιά, στιχουργό και παραγωγό και καταλήγοντας στις συνεργασιες των: Φ.Πλιάτσικα, Γ.Κούτρα και Δημήτρη Ζμπέκου.
“Δέκα Νύχτες” που γεννήθηκαν, όταν εγώ ήμουν αμούστακο ακόμα παιδί.
Πρώτα μέσα μου και μετά σαν τραγούδι, τότε που πληγώθηκα από έναν νεανικό και πιθανά αγνό έρωτα…

Music Corner: Σταυρός του Νότου Club. Γιατί αξίζει κανείς να έρθει;
Κώστας Γαλίτης: Γιατί εμείς πρώτοι εδώ έχουμε προτάσεις και τραγούδια προκλήσεις. Γιατί 15 χρόνια πια ξέρουμε να κάνουμε το καλύτερο γι’ αυτούς που μας τιμούν με την παρουσία τους. Στην τελική γιατί εμείς είμαστε το καλύτερο στέκι της Αθήνας…! χαχα!

 Music Corner: Soul, Funk, Blues, Rock. Ποιο αγαπάς περισσότερο;
Κώστας Γαλίτης: Πάντα μα πάντα αγαπούσα από παιδί το καλό τραγούδι. Αυτό που μιλάει στη ψυχή μου.

Music Corner: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ξένος τραγουδιστής ή μπάντα και γιατί;
Κώστας Γαλίτης: Eric burdon. Αυτή ήταν η πρώτη φωνή από τους ξένους δίσκους του μπαμπά που πρωτοάκουσα και με σημάδεψε βαθειά. Αυτή τη φωνή πρωτοακολούθησα και αναγνώρισα.

Music Corner: Από τους νέους ερμηνευτές ποιον ξεχωρίζεις καί γιατί;
Κώστας Γαλίτης: Όταν λέω την άποψη μου για έναν καλλιτέχνη, δεν μου αρέσει αυτή η άποψη να έχει δείγμα κρίσης. Ποτέ δεν μ’ αρέσει να κρίνω.
Αν λοιπόν κάτι ή κάποιος μ’ αρέσει τότε λέω «θα ήθελα να παίξω ή να συνεργαστώ μαζί του». Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν το όνομα που περιμένετε από έμενα να ακούσετε είναι : Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Γιατί αυτή η καλλιτέχνιδα είναι πολύ γνησία και μεγάλη σε όλα της παρά τα λίγα χρόνια της στο χώρο. Και λέγοντας μεγάλη εννοώ σε φωνή, ψυχή, ταλέντο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here