Γράφει η Μαριάνα Πουτακίδου
Φωτογραφίες: Σοφία Κοσμίδου

Παρόλο που ετούτος ο Ιούνης κάθε άλλο παρά μας θυμίζει καλοκαίρι, οι υπαίθριοι χώροι -θέατρα και κήποι- έχουν ήδη ανοίξει τις πύλες τους για να υποδεχτούν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που και φέτος θα μας κρατήσουν συντροφιά ανά την επικράτεια.

Έτσι και το Κηποθέατρο Παπάγου, που χρόνια τώρα κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στους συναυλιακούς χώρους, υποδέχτηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου τέσσερις εξαιρετικούς ερμηνευτές για μια συναυλία αφιέρωμα στο έργο του αείμνηστου Μάριου Τόκα. Η Γλυκερία, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Δώρος Δημοσθένους και η Ραλλία Χρηστίδου, ανήμερα των γενεθλίων του σπουδαίου συνθέτη, ένωσαν τις φωνές του για έναν καλό σκοπό, καθώς τα έσοδα από την εν λόγω συναυλία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ» να ενδυναμώσει το έργο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Α.μεΑ. «Το Εργαστήρι», για την κατασκευή κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης νέων με νοητική υστέρηση.

tokas_afierwma_live_2015_06_021

Λίγο μετά τις 21:00 η πρόεδρος του συλλόγου «ΑΓΑΠΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ», Νανά Κουμπλή καλωσόρισε τον κόσμο. Στον σύντομο λόγο της ανέφερε πως ο σύλλογος έγινε για να βοηθήσει «Το Εργαστήρι» προκειμένου τα παιδιά να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή και πως τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο 4ο σπίτι του συλλόγου που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο.

Στη συνέχεια και μετά από κάποια σύντομα βιογραφικά στοιχεία για τον Μάριο Τόκα, τον λόγο πήρε η σύζυγος του συνθέτη Αμαλία Πετσοπούλου. «Τέτοιες δράσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς όπως αυτή του Συλλόγου, όταν εκφράζονται μέσα από μουσικές που έχουν γραφτεί με συναίσθημα και ψυχή έχουν επιτυχία. Θα γίνουμε μία παρέα και θα τραγουδήσουμε. Αυτό είναι που ήθελε και ο Μάριος».

Και φυσικά σειρά είχαν τα τραγούδια. Μέσα από γνώριμες νότες η Γλυκερία μας τραγούδησε «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη». «Χαίρομαι πολύ που είμαι απόψε εδώ σε αυτό το πολύ ωραίο θέατρο τιμώντας τη μνήμη του Μάριου Τόκα ενός συνθέτη που άφησε παρακαταθήκη σπουδαία τραγούδια, για να συμβάλλω στον σκοπό του συλλόγου που φροντίζει για τα παιδιά με νοητική υστέρηση». Και ύστερα κι άλλα αγαπημένα τραγούδια. «Η αγάπη ήρθε από μακριά» και «Εξαρτάται» από τη Γλυκερία, «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί» και «Φωνάζουν οι γειτόνοι» από τον Δώρο Δημοσθένους, «Ξεχασμένη αποσκευή» και «Ανεπίδοτο» από τη Ραλλία Χρηστίδου, «Η εθνική μας μοναξιά» και «Θάλασσες» από τον Δημήτρη Μπάση.


Διαχρονικά τραγούδια ερμηνευμένα μοναδικά από εξαιρετικούς καλλιτέχνες που ο καθένας είχε κάτι να πει τόσο για τον συνθέτη, όσο και για τις προσπάθειες του Συλλόγου. «Είμαι κι εγώ από την Κύπρο. Τον γνώρισα τον Μάριο και ξέρω ότι ήταν ένας άνθρωπος της προσφοράς και της παρέας. Συγχαρητήρια και σε εσάς που προσφέρετε στα παιδιά αυτά που προσφέρετε», δήλωσε ο Δώρος Δημοσθένους για να έρθει η Ραλλία να προσθέσει πως η συναυλία αυτή «δεν είναι απλώς μια κίνηση αστικής φιλανθρωπίας αλλά πραγματικά μια κίνηση αλληλεγγύης». Ο Δημήτρης Μπάσης τέλος, έδωσε συγχαρητήρια στον Σύλλογο γιατί όπως είπε «το να έρθουμε εμείς να παίξουμε είναι το πιο εύκολο, το να οργανώσει όμως κάποιος μια συναυλία για έναν ιερό σκοπό είναι το πιο δύσκολο και τα συγχαρητήρια ανήκουν σε αυτούς».

Η συνέχεια φυσικά ήταν γεμάτη μουσική. «Μια βροχή», «Αν δε γεννηθείς αστέρι», «Σ΄ αγαπώ», «Μια στάση εδώ», « Έλα κρυφά έλα λαθραία», «Σαν τρελό φορτηγό», «Το σημάδι» και άλλα πολλά τραγούδια, κληρονομιά ενός συνθέτη που άφησε το προσωπικό του στίγμα στην ελληνική μουσική σκηνή.


Σε μια συναυλία κατά την οποία οι όμορφες ερμηνείες διαδέχονταν η μία την άλλη, αυτό που σίγουρα πρέπει να αναφερθεί είναι η στιγμή που η Γλυκερία ερμήνευσε το «Η δική μου η πατρίδα» ένα φορτισμένο συναισθηματικά τραγούδι που ο Μάριος Τόκας συνήθιζε να τραγουδά ο ίδιος στις ζωντανές του εμφανίσεις.


Λίγο πριν κλείσει μουσικά η βραδιά και καθώς οι φωνές ερμηνευτών και κόσμου είχαν γίνει ένα τραγουδώντας την «Αννούλα του Χιονιά», η Χριστιάννα ένα από τα πολλά παιδιά για τα οποία μεριμνά ο Σύλλογος «Το Εργαστήρι», ανέβηκε στη σκηνή για να προσφέρει στους τέσσερις καλλιτέχνες …κουλουράκια φτιαγμένα από τα παιδιά, ως δώρο για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους, κίνηση που συγκίνησε όλους όσους βρίσκονταν στον χώρο.


Τι μένει λοιπόν από αυτή τη βραδιά; Το να κρίνει κανείς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα θα ήταν άσκοπο αφενός γιατί μιλάμε για καλλιτέχνες που έχουν δώσει το στίγμα τους στα ελληνικά μουσικά πράγματα, αφετέρου γιατί ο σκοπός και μόνο αυτής της συναυλίας καθιστά την οποιαδήποτε κριτική ασήμαντη. Άρα ποια είναι η ουσία; Τέσσερις σεμνοί αλλά σπουδαίοι καλλιτέχνες τραγούδησαν τιμώντας με τη φωνή τους την προσωπικότητα και το μουσικό έργο ενός άλλου σεμνού και εξίσου σπουδαίου καλλιτέχνη και όλα αυτά για έναν ιερό σκοπό. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς! Δε θα μπορούσε να είναι καλύτερα!

—————–

Δείτε περισσότερες αποκλειστικές φωτογραφίες του MusicCorner από τη συναυλία

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here