2/11/2011
www.musiccorner.gr
Γράφει η Αριάδνη Κυπριάδη

Πρωτοτυπούν φέτος τα MTV Europe Music Awards. Παρ’ ότι, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, επικεντρώνονται συνήθως στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τηλεθεατών, φέτος κάνει την πρώτη της εμφάνιση και η κατηγoρία Καλύτερου Παγκόσμιου Καλλιτέχνη (Best Worldwide Act). Στην κατηγορία αυτή τοποθετούνται οι νικητές των κατηγοριών Καλύτερου Καλλιτέχνη από Αφρική/Μέση Ανατολή/Ινδία, Καλύτερου Καλλιτέχνη από την Ασία και τον Ειρηνικό, Καλύτερου Βορειοαμερικάνου Καλλιτέχνη, Καλύτερου Ευρωπαίου Καλλιτέχνη και Καλύτερου Νοτιαμερικανού Καλλιτέχνη. Στην κατηγορία καλύτερου Ευρωπαίου καλλιτέχνη διαγωνίστηκαν οι νικητές όλων των τοπικών Ευρωπαϊκών καναλιών του MTV, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων νικητών Mark Angelo και Shaya.

Οι υποψήφιοι στην κατηγορία, λοιπόν, είναι o Abdelfattah Grini από το Μαρόκο, οι BIGBANG από τη Νότιο Κορέα, η Britney Spears από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Lena από τη Γερμανία και οι Restart από τη Βραζιλία.

Ο Μαροκινής καταγωγής Abdelfattah Grini, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αίγυπτο, μπορεί να προτιμά το δυτικού τύπου ντύσιμο, υπηρετεί ωστόσο τον κλασικό Μεσανατολικό ήχο. Η καριέρα του ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στο σόου νέων ταλέντων Album Program, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει με τρεις δίσκους στο ενεργητικό του να επιτύχει πωλήσεις ύψους 30.000 αντιτύπων, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στούντιο ετοιμάζοντας τον επόμενο δίσκο του.

Οι BIGBANG, νικητές στην κατηγορία Καλύτερου Καλλιτέχνη από την Ασία και τον Ειρηνικό, είναι το πιο καυτό συγκρότημα K-pop (Κορεατικής Pop) στη χώρα χάρη στο συνδυασμό urban μουσικής, rap φωνητικών, μοντέρνας pop αισθητικής και σέξι εμφανίσεων. Έχουν καταφέρει να γίνoυν διάσημοι και στη γειτονική Ιαπωνία, κερδίζοντας βραβεία και τη λατρεία του κοινού. Το EP τους “Tonight” μπήκε τον περασμένο Μάρτιο στα charts του Αμερικανού Billboard, καθιστώντας τους το πρώτο συγκρότημα K-pop που κατόρθωσε κάτι τέτοιο.

Η Britney Spears δεν χρειάζεται συστάσεις. Από το 1999 και την τεράστια επιτυχία του κομματιού “Hit Baby One More Time”, το κοινό παρακολούθησε από κοντά την άνοδο της, τη μεταμόρφωση σε πριγκίπισσα της Pop, την ψυχολογικής της κατάρρευση και την επάνοδό της. Μπορεί να μην είναι γεμάτη με την ενέργεια που είχε στα 17 και να μην εκτελεί περίπλοκες χορογραφίες ή να τραγουδάει ζωντανά κατά τη διάρκεια ολόκληρων των σόου της, ωστόσο παραμένει ένα πρόσωπο που λατρεύεται από εκατομμύρια θαυμαστές.

Για τους φίλους της Eurovision η Lena δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι η κοπέλα που χάρη στη μινιμαλιστική σκηνική παρουσία και την ιδιαίτερη φωνή κέρδισε με το τραγούδι “Satellite” το διαγωνισμό και έφερε το θεσμό στη Γερμανία. Την επιτυχία αυτή όμως δεν κατάφερε να επαναλάβει την επόμενη χρονιά με το τραγούδι “Taken by a Stranger”, κατακτώντας τελικά τη δέκατη θέση. Φέτος κυκλοφόρησε το δεύτερο δίσκο της με τίτλο “Good News”, φτάνοντας στην κορυφή των charts στην πατρίδα της.

Οι Βραζιλιάνοι Restart είναι νεανικό συγκρότημα με pop/punk επιρροές. Στην πατρίδα τους έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους και έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία χάρη και στη συνδρομή του MySpace. Έχουν ηχογραφήσει τραγούδια και στα ισπανικά, σε μια προσπάθεια να κατακτήσουν την ισπανόφωνη αγορά. Στα άμεσα σχέδιά τους περιλαμβάνεται μια ταινία με θέμα την ιστορία του συγκροτήματος, γυρισμένη μάλιστα σε 3D, καθώς και η κυκλοφορία ενός βιβλίου.

Η συγκεκριμένη κατηγορία διαθέτει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν και μοιάζει λίγο άδικο να συγκρίνονται συγκροτήματα ή καλλιτέχνες τοπικής εμβέλειας με ένα όνομα αναγνωρίσιμο παγκοσμίως. Στις περισσότερες χώρες οι τηλεθεατές θα αναγνωρίσουν μονάχα ένα, το πολύ δύο ονόματα – με την Britney Spears να είναι σίγουρα το ένα από αυτά. Επίσης οι κατηγορίες Μέσης Ανατολής/Αφρικής/Ινδίας και Ασίας/Ειρηνικού καλύπτουν ένα τεράστιο γεωγραφικό χώρο και  μοιάζουν να κάπως ασύνδετες μεταξύ τους. Ωστόσο, το βραβείο αυτό αποτελεί μια καινοτόμο απόφαση του MTV και μένει να δούμε αν τελικά διατηρηθεί στις επόμενες τελετές με την ίδια ή διαφορετική μορφή. Ποιος ξέρει, μπορεί οι διοργανωτές να θέλουν να μας προετοιμάσουν για τα παγκόσμια μουσικά βραβεία.

Για την ώρα, αφού πήρατε μια γεύση από τους υποψήφιους, μπορείτε να ψηφίσετε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Η τελετή θα λάβει χώρα στις 6 Νοεμβρίου στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας με παρουσιαστές το πιο ταιριαστό εφηβικό ζευγαράκι της Αμερικανικής σόου μπιζ, Justin Bieber και Selena Gomez. Λέτε τελικά ο νικητής αυτής της κατηγορίας να αποτελέσει την έκπληξη της βραδιάς;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here