Γράφει η Πέννυ Γέρου
www.musiccorner.gr
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Αναμνήσεις μιας Γκέισας 

Θυμήσου, Chiyo, οι geisha δεν είμαστε πόρνες. Και δεν είμαστε σύζυγοι. Πουλάμε τις δεξιότητές μας, όχι τα σώματά μας. Δημιουργούμε έναν άλλο μυστικό κόσμο, ένα μέρος μόνο ομορφιάς. Η λέξη geisha ακριβώς σημαίνει καλλιτέχνης, και το να είσαι geisha είναι να κρίνεσαι ως ένα κινούμενο έργο τέχνης…”

movies_corner_2013_05_geisha_01

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που άκουσε η Chiyo (Suzuka Ohgo), όταν άρχισε να εκπαιδεύεται επίσημα πλέον για να γίνει μια αξιοπρεπής… geisha. Ο κόσμος μιας geisha δεν είναι για να τον διηγείται κάποιος. Είναι ένας κόσμος μυστήριος και γοητευτικός, ακριβώς επειδή δε μπορεί να μάθει κανείς τα μυστικά του. Αφού όμως την προηγούμενη βδομάδα μπήκαμε με έναν διαφορετικό τρόπο στα μονοπάτια της “Ιαπωνίας”, είδαμε το “Memoirs of a Geisha” (2005) του Rob Marshall, για να περπατήσουμε μέσα σ’ αυτό τον κόσμο μέσα από τα μάτια των σκηνοθετών, των σεναριογράφων και των εξαιρετικών ηθοποιών που τον αναβιώνουν. 

Μια geisha εκπαιδεύεται πολύ σκληρά για να γίνει αυτό το “έργο τέχνης” που θαυμάζουμε όλοι. Μέσα από ακραίες συμπεριφορές και μεγάλες δόσεις αγένειας να της αντιστέκονται καθημερινά, μαθαίνει να γίνει εγκρατής και ευγενική. Θαυμάζει κανείς την ομορφιά, τη δεξιότητα, τη λεπτότητα. Αλλά σπάνια φαντάζεται πως πίσω από αυτό το πρόσωπο κρύβεται πόνος, πειθαρχία, εξαιρετική αντοχή και δύναμη.

movies_corner_2013_05_geisha_02

Μια γυναίκα δε γίνεται geisha για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της. Για την ακρίβεια, απαγορεύεται να έχει δικές της επιθυμίες. Θάβει ακόμα και τον πιο μεγάλο της πόθο. Σκοπός της είναι να διατηρήσει την αγνότητα του σώματος και των ματιών της. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κερδίσει ένα άντρα με ένα και μοναδικό βλέμμα. Ένα βλέμμα ταπεινό και τόσο ερωτικό ταυτόχρονα. Μόνο έτσι θα κερδίσει τον προσωπικό της danna, έναν άντρα στον οποίο θα χαρίσει ό,τι πιο πολύτιμο έχει μια γυναίκα, “mizuage” όπως το λένε… Κι αυτός με τη σειρά του θα της χαρίσει την αφοσίωση και την προστασία του, μια ζωή σίγουρη και αξιοπρεπή. 

Για την αγνότητα της ψυχής δε μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Μια geisha έχει βιώσει μέσα της μεγάλη πάλη για να είναι αυτό που είναι. Είναι αυτό που είναι επειδή έχει καταπιέσει κι έχει θάψει κάποια άλλα στοιχεία της, στοιχεία όχι απαραίτητα αρνητικά, αλλά κατακριτέα για τον κόσμο του οίκου της.

movies_corner_2013_05_geisha_03

Βάφει το πρόσωπό της για να κρύψει το πρόσωπό της…

Μπορεί να κάνει έναν άντρα να λυγίσει. Για κάποιους μεγάλους άντρες της εποχής, το να ερωτευτούν μια geisha ήταν αδυναμία, δείγμα απειθαρχίας προς τον εαυτό τους. Κι όμως, μια άξια geisha μπορεί να παραπλανήσει έναν τόσο δυνατό άντρα, να τον κάνει να τυφλωθεί από το πάθος του για εκείνη και να θυσιάσει αξίες αλλά και υλικό πλούτο.

movies_corner_2013_05_geisha_04

Take it by your silence
That I’m free to walk out the door
By the look in your eyes I can tell
You don’t think I’ll be back for more

Η λεπτή κίνηση είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά, ο χορός, το κούνημα της βεντάλιας, ακόμα και το κάθισμά πρέπει να είναι τόσο αναλάφρα, όσο το πέταγμα ενός άνθους sakura στον άνεμο. Όλος της ο κόσμος είναι ένας χορός. Έτσι έχει μάθει να ζει, κι έτσι μεταφράζει τα πάντα γύρω της. Η πολιτική είναι ένα είδος χορού ανάμεσα στους πολιτικούς των κομμάτων, η επιχειρηματικότητα είναι ένας χορός μεταξύ πετυχημένων επιχειρηματιών, που ο καθένας προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, όπως οι εκπαιδευόμενες maiko.

movies_corner_2013_05_geisha_05

Απώτερος σκοπός στον κόσμο αυτό είναι να γίνεις η πιο περιζήτητη geisha, η πιο ζηλευτή κι αξιοθαύμαστη. Αν δεν πετύχεις σε αυτό, τότε δε μπορείς να χαρακτηριστείς παρά άχρηστη. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ατίμωση για μια εκπαιδευόμενη geisha. Κι αν δεν παραδοθείς στα χέρια του danna έχοντας προστατέψει και εξασφαλίσει το mizuage ως την ύστατη στιγμή, μεταφράζεσαι σε μια κοινή πόρνη…

Τι γίνεται όμως όταν μια geisha ερωτεύεται; Για τον οίκο της, δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Δε μπορεί να αγαπήσει ή να ερωτευτεί όποιον θέλει εκείνη. Αυτά είναι συναισθήματα που πρέπει η ίδια να αναπτύξει με τον καιρό πλάι στο danna της. Δεν υπάρχει ελευθερία για να αγαπήσει… Και χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει φυσικά αγάπη. Κι αν δεν υπάρχει αγάπη, δε νοείται ελευθερία σκέψης, πράξης, ζωής. Αυτά τα δύο στοιχεία, σπάνια, έως ποτέ, συναντώνται στο μονοπάτι μιας geisha…

Standing here in silence
The world in front of me
Holding you in my hand
And seeing as you’d see

No love without freedom
No love without freedom
No love without freedom
No freedom without love
No freedom without love

Αυτός είναι ο κόσμος μιας geisha. Αυτές είναι οι αναμνήσεις όπως τις ακούμε από τη φωνή της Nitta Sayuri, της πιο πολυσυζητημένης geisha της εποχής εκείνης. Ιστορίες που κανονικά δε θα έπρεπε να διηγούνται… Μα κάποιες ιστορίες πρέπει να έρχονται στο φως. Για να δει κανείς πως ο κόσμος μιας geisha δεν είναι πάντα γεμάτος πανέμορφα και χρωματιστά άνθη sakura της Ανατολής…

movies_corner_2013_05_geisha_06

—————-

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here