Γράφει η Πέννυ Γέρου
www.musiccorner.gr
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Μια ημέρα

Μια ημέρα” (2011)… Επί 18 χρόνια παρακολουθούμε μια ημέρα από τη ζωή της Emma (Anne Hathaway) και του Dexter (Jim Sturgess)…

Άλλοτε τους βλέπουμε μαζί, άλλοτε χώρια. Η μέρα παραμένει η ίδια: 15 Ιουλίου. Από το 1988, τη μέρα της αποφοίτησής τους από το πανεπιστήμιο, ως το 2006, βλέπουμε πώς η ιστορία των δύο αυτών ανθρώπων γεννιέται και εξελίσσεται, πώς μεταμορφώνεται αλλά και πώς, εν τέλει, καταλήγει.

Το 1988 τους βρίσκει ένα μεθυσμένο βράδυ, με την επιτυχία της αποφοίτησης ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Ενώ όλα οδηγούν στο να περάσουν τη νύχτα μαζί, τίποτα απολύτως δε συμβαίνει. Το πρωί τους βρίσκει αγκαλιά, με κανόνες να έχουν δημιουργηθεί ανάμεσά τους. Η Emma και ο Dexter είναι μόνο φίλοι και τίποτα δεν πρέπει να το χαλάσει αυτό, κανένας πειρασμός και καμία παρεξήγηση. Όλα υπακούν σε αυτόν τον κανόνα…

Τα χρόνια περνούν, οι δύο φίλοι μετακομίζουν σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και η ζωή ανοίγεται μπροστά τους, με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα. Η Emma είναι έξυπνη, αλλά τα πρωινά τη βρίσκουν σερβιτόρα σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο. Ο Dexter από την άλλη, επιτυχημένος star της τηλεόρασης και ακαταμάχητος γυναικάς, ζει τη ζωή του στα όρια και την κραιπάλη. Ενώ οι ζωές τους φαίνονται τόσο διαφορετικές, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται πάντα σε επαφή, νοητά και πρακτικά ενίοτε.

Στις αδύναμες στιγμές τους, πιάνουν τους εαυτούς να χρειάζονται απλά ένα τηλεφώνημα, απλά να ακούσουν τη φωνή του άλλου και να ψιθυρίσουν ένα «Μου λείπεις», κομμένο από τη γραμμή που μόλις έπεσε.

Ο Dexter, φανερά αλλαγμένος, συναντά της Emma, η οποία καταφέρνει ακόμα να ζει προσγειωμένη στη σκληρή πραγματικότητά της.

«Σ’ αγαπάω Dexter, τόσο πολύ, απλά δε σε συμπαθώ πια. Συγγνώμη.»

Είναι η φράση που καρφώνεται στο στήθος του Dexter κι εκεί καταλαβαίνει πως πρέπει να παρατήσει τα ποτά, τα πολλά φώτα και τις γυναίκες. Η ζωή του σοβαρεύει, παντρεύεται και αποκτά μια πανέμορφη κόρη.

Η Emma, συζώντας με ένα συνάδελφό της, καταλαβαίνει πως η ζωή της δε σημαίνει τίποτα πλέον. Αναζητά τον Dexter παντού και αυτό δεν αλλάζει. Κάθε 15 του Ιούλη, συνειδητοποιούμε κι εμείς πως, όσο περισσότερο χτίζουν τις ζωές τους χωριστά, τόσο μέσα τους μεγαλώνει η επιθυμία να βρίσκεται ο ένας δίπλα στον άλλον.

Sitting here, I’m all alone, I’m smoking in the dark
keep wondering “Hey baby should I have left you?”
if I believed in fairy tales, then surely I would know
that all my dreams came true the day I met you

Η ιστορία τους δεν ήταν απλά η ιστορία δυο φίλων που στην πορεία κατάλαβαν πως υπάρχει ερωτική έλξη – γεγονός που επιβεβαιώνει τους όποιους μηδενιστές διαλαλούν την ανυπαρξία φιλίας μεταξύ των δύο φύλων. Η έλξη υπήρχε και το ξέρανε. Απλά αποφάσισαν να προστατεύσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς.

Μέχρι που το ρίσκο έρχεται να παίξει το μεγάλο του ρόλο. Η Emma και ο Dexter αποφασίζουν να είναι μαζί, χωρίς να σκεφτούν στιγμή το αύριο.

«Ό,τι και να συμβεί αύριο, είχαμε το σήμερα»

Ίσως κατά βάθος να το ξέρανε και οι δύο, ότι κάπως έτσι θα κατέληγε η ιστορία τους. Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα. Ακόμα κι αν ρισκάρεις και πετύχεις, αργά ή γρήγορα τα πράγματα θα φέρουν δυσκολίες. Η Emma δε μπόρεσε ποτέ να χαρίσει στον Dexter ένα δικό τους παιδί. Η «μαγκιά» όμως, είναι στο πώς θα ξεπεράσεις τον εγωισμό και θα είσαι εκεί για τον άλλον. Κι ο Dexter έμεινε εκεί, ό,τι κι αν αυτό του στοίχιζε.

Το πρωί της 15ης Ιουλίου του 2006, ένα μήνυμα βρίσκεται στον τηλεφωνητή του, μετά από έναν καυγά με την Emma. Εκείνη όμως πουθενά…

Αν ήξερε τι θα ξημέρωνε και για τους δύο, ίσως και να μην είχε γίνει ποτέ ο καυγάς. Ίσως και οι συγγνώμες να είχαν συναντηθεί πολύ νωρίτερα.

Μετά από χρόνια ο πρώην σύντροφος της Emma συναντά τον Dexter:

«Σε έκανε αξιοπρεπή, και σε ανταπόδοση την έκανες τόσο χαρούμενη, τόσο χαρούμενη, και θα σου είμαι πάντα ευγνώμων για αυτό»

Είναι η στιγμή που βλέπεις το μεγαλείο της ψυχής κάποιων ανθρώπων, που, ακόμα κι αν πληγώθηκαν, κι αν απορρίφθηκαν, δεν τυφλώθηκαν από εγωισμό και δε σταμάτησαν να χαίρονται με τη χαρά αυτών που τους απέρριψαν. Γιατί απλά, στη ζωή, δεν είναι όλα «πάρε-δώσε», δεν είναι «λογιστικά βιβλία»…

Αν ήξερε όμως και ο Dexter τι απέρριπτε τόσα χρόνια, ίσως κρατούσε κάθε 15η του Ιούλη κοντά στην Emma και όχι μακριά της, σκορπώντας τον εαυτό του. Ίσως, όμως, και να ήξερε πως κάποια στιγμή θα βρεθεί κοντά της. Μόνο που αυτή η στιγμή ήρθε αργά και για τους δυο.

Oh what crazy things I say
I always knew there would be no tomorrow
and oh my everything has stopped
and in the end my heart is full of sorrow

Κάπως έτσι μας τραγουδάει η Valia σε ένα κομμάτι του Cayetano, εν ονόματι «Fairy Tales». Ο Έλληνας μουσικός, με καριέρα στο εξωτερικό πλέον, μας έδωσε μέσα από τη φωνή της Valia μια μουσική για να παίζει πίσω από κάθε στιγμή που ο Dexter και η Emma δοκιμάζουν τη σχέση τους και τους ίδιους.

Ίσως και να ήξεραν πάντα την κατάληξη και να μη χρειάστηκαν μερικές 15ες Ιουλίου για να το συνειδητοποιήσουν, όπως εμείς. Ίσως είχαν καταλάβει εξαρχής πως είναι ο ένας για τον άλλον.

Ας μου επιτραπεί να αφιερώσω αυτή την ταινία σε όλους εκείνους, που χιλιάδες «μια» ημέρες δεν ήταν αρκετές, για να νιώσουν το ίδιο, και περίμεναν εκείνη τη «μια», που θα τους άλλαζε τη ζωή…

————–

***Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here