Γράφει η Πέννυ Γέρου
www.musiccorner.gr
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δρόμος της επανάστασης

Είναι πολύ όμορφο να γνωρίζεις νέα ζευγάρια να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Είναι πάντα ίδιος ο ενθουσιασμός των πρώτων ονείρων. Ταξίδια, γνωριμίες, εμπειρίες… Δε μιλώ για τα ζευγάρια που από τα πρώτα κιόλας χρόνια των εμπειριών τους φαντάζονται μια ζωή ήρεμη, με δύο παιδιά, ένα αμάξι κι ένα σπίτι με μεγάλο κήπο. Η σταθερή δουλειά φυσικά δε λείπει από το τοπίο. Μιλώ για τα ζευγάρια που χτίζουν σιγά σιγά στο μυαλό τους την ιδέα να περπατήσουν… το Δρόμο της Επανάστασης.

movies_corner_2013_09_revolutionary_road_01

Ένα τέτοιο ζευγάρι ήταν και οι Frank και April Wheeler στο μυθιστόρημα του Richard Yates, Revolutionary Road. Στα πρόσωπά τους βλέπουμε το Leonardo DiCaprio και την Kate Winslet αντίστοιχα με τη σκηνοθεσία του Sam Mendes το 2008. Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε ένα party, ο ένας γοήτευσε τον άλλον κι έτσι άρχιζαν να χτίσουν το δικό τους δρόμο.

Η δημιουργία οικογένειας τους έφερε σε ένα σπίτι στο Κονέντικατ, σε μια οδό με το όνομα Revolutionary Road. Τι ειρωνία… Αν σκεφτείς πως ο δρόμος που μένανε ήταν «της επανάστασης» μόνο κατ’ ονομασία πλέον. Είχαν γίνει ό,τι αυτοί μισούσαν, ένα ζευγάρι της ρουτίνας, ριζωμένο σε μια μικρή πόλη, με δύο παιδιά (το δεύτερο ήταν η απόδειξη πως το πρώτο δεν έγινε… κατά λάθος) και μια σταθερή δουλειά για τον Frank να φέρνει τα λεφτά στο σπίτι.

movies_corner_2013_09_revolutionary_road_02

Δυστυχώς ή ευτυχώς ένας από τους δύο αναγνώρισε την τραγικότητα της κατάστασής τους, της ζωής τους ολόκληρη. Μια μετακόμιση στο Παρίσι θα έφερνε την ανάσα που χρειαζόταν αυτή η σχέση. Μα ο Frank ήταν ήδη πολύ καλά βολεμένος, για τίποτα δε θα θυσίαζε την ασφάλειά του.

Το ζευγάρι κοιμόταν και ξυπνούσε σαν η κάθε μέρα να ήταν ίδια με την προηγούμενη. Δεν έκανα πια έρωτα, δε γελούσαν, δε ζούσαν. Και ήταν τραγικό, γιατί ήταν από τους λίγους ανθρώπους που έβλεπαν πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα στην κενότητα της ζωής. Βλέπεις, οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μόνο την κενότητα και όχι το αδιέξοδό της.

Μέσα στη ρουτίνα, έρχεται η έκρηξη, έρχονται οι βαριές κουβέντες, έρχεται το μίσος που έχει μια τόσο μικρή απόσταση από την αγάπη. Κι έτσι γκρεμίζεται κάθε όνειρο, κάθε ανάμνηση, κάθε ελπίδα για να ξανανάψει η φλόγα, όχι μόνο του έρωτα, αλλά και της ίδιας της ζωής.

Do you remember the scars I showed you
the stories I told you
how I always said forever
when you aksed me to stay true

Ο Yates αλλά και η ερμηνεία της Winslet περιγράφουν ακριβώς την έκρηξη του ανθρώπου που έχει φτάσει στα όριά του, γιατί απλά βαρέθηκε να βλέπει τη ζωή του να περνά χωρίς να έχει λόγο σ’ αυτή. Γιατί πολύ απλά έχει ξεχάσει πώς να χαμογελά στον άλλον και να το εννοεί, πώς είναι να θέλει ο άλλος μόνο το καλό του κι αυτός με τη σειρά του να ανταποδίδει. Γιατί κάπου εκεί, σε μια δύσκολο στροφή, έχασε το δρόμο… της επανάστασης.

Do you remember when we forgot
how to smile at each other
to believe that the other
wants only what’s good for you

movies_corner_2013_09_revolutionary_road_03

Ένα πρωί, άνοιξε τα μάτια σου και κοίταξε ποιος κοιμάται δίπλα σου. Θυμήσου τα όνειρά σου μαζί του και αναλογίσου κατά πόσο τα ζεις ή τα έχεις αφήσει στο ράφι της κουζίνας ή στο συρτάρι του γραφείου σου. Όπως και να’ χει, υπάρχει πάντα χρόνος να κάνεις κάτι γι’ αυτό. 

————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού γραπτού ή φωτογραφιών, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here