Γράφει η Μαρία Αβραμίδου

Στην κορύφωση της Γαλλικής Επανάστασης, ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός του πυροβολικού αρχίζει να ανέρχεται, χάρη στην ευφυία, την φιλοδοξία και τις καίριες στρατιωτικές του επιτυχίες. Το όνομά του; Ναπολέων Βοναπάρτης (Joaquin Phoenix).

Ο σπουδαίος Ridley Scott καταπιάνεται για ακόμη μία φορά με μια ιστορική, επικών διαστάσεων ταινία. Ο «Ναπολέων» (“Napoleon”) καταγράφει την άνοδο και την πτώση του θρυλικού στρατηλάτη, μέσα από την μοιραία σχέση εξάρτησής του με την σύζυγό του, Ιωσηφίνα (Vanessa Kirby). Οι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί έχουν χημεία και απολαμβάνουν το πάθος και τα παιχνίδια εξουσίας σε αυτήν την σχέση αγάπης και μίσους, η οποία καθόρισε τις ζωές τους –ειδικά αυτήν του Ναπολέοντα. Το σενάριο του David Scarpa, ωστόσο, θα μπορούσε να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχουν στιγμές όπου ένοιωθα ότι το ταλέντο των δύο πρωταγωνιστών –ειδικά του Phoenix– αφήνεται κάπως «ανεκμετάλλευτο», καθώς υπήρχε χώρος για περεταίρω ανάπτυξη των χαρακτήρων.

Κατά τα λοιπά, έχουμε να κάνουμε με μία άρτια τεχνικά και καλλιτεχνικά παραγωγή, με εντυπωσιακά κοστούμια, μεγαλειώδη σκηνικά και την σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Scott να είναι εμφανής σε κάθε πλάνο, ειδικά στις απίθανα κινηματογραφημένες σκηνές των μαχών, οι οποίες χρησιμοποιούν συνετά τα ειδικά εφέ, προσδίδοντας έτσι σε αυτές τη μέγιστη δυνατή αληθοφάνεια. Από την ασύλληπτη στρατηγική του Ναπολέοντα στην μάχη του Αούστερλιτς και την μοναδική κινηματογράφηση στο χιόνι και τον πάγο, έως την μοιραία ήττα του στο Βατερλό, όπου αποτυπώνονται θαυμάσια οι τακτικές των δύο αντίπαλων στρατευμάτων, η ταινία του Scott σκιαγραφεί την άνοδο και την πτώση ενός σημαντικού αλλά αμφιλεγόμενου ανδρός. Και ακριβώς αυτή η πορεία ενός «αφανούς» στρατιωτικού που πολεμούσε για ελευθερία, όμως σταδιακά έγινε αυτοκράτορας και τύραννος, για να πέσει τελικά θύμα του εγωισμού, της μεγαλομανίας, αλλά και του αιώνιου τραύματος που του προκάλεσε η απώλεια της Ιωσηφίνας, αποτελεί ταυτόχρονα μια επίκαιρη σπουδή επάνω στη σχέση της ανθρώπινης φύσης με την –πολιτική και ερωτική– εξουσία…

*Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους σε διανομή από την Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου.

—————

*** Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση υλικού, χωρίς την άδεια του Music Corner…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here