ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
ΛΑΪΚΑ
Γράφει η Χριστίνα Παπαγιαννοπούλου
"Ας μιλήσουν τα τραγούδια"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο καινούριος δίσκος του Νότη Σφακιανάκη είναι γεγονός!
Μετά από διάστημα δύο ετών ο Νότης κυκλοφορεί τον καινούριο του ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο "Ας μιλήσουν τα τραγούδια".
Στόχος, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο ερμηνευτής, είναι "μέσα από αυτά τα τραγούδια να διασκεδάσετε, να χορέψετε, να τραγουδήσετε, να χαρείτε και γιατί όχι να κλάψετε και να προβληματισθείτε όπως κι εγώ".
Είκοσι νέα τραγούδια, εβδομήντα πέντε λεπτά συνεχόμενης απόλαυσης, δηλαδή ο οριακός χρόνος μουσικής που μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα δίσκο.
Έντεκα συνθέτες και δώδεκα στιχουργοί, πολλοί μουσικοί και πέντε ηχολήπτες υπό τη διεύθυνση παραγωγής του Κώστα Καλημέρη, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και δημιούργησαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα!
Η πλειάδα των εκλεκτών συντελεστών αποτελείται από τους ακόλουθους (με σειρά εμφάνισης στο δίσκο):
Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Κελαϊδής, Νίκος Βαξαβανέλης, Ναταλία Γερμανού, Σόφη Παππά, Takis Di Fatseli, Βασίλης Ηλιάδης, Δημήτρης Κορδατζής, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ευάγγελος Βασιλείου, Βασίλης Φουτζιτζής, Τάκης Δαμάσχης, Ηλίας Φιλίππου, Εκείνος + Εκείνος, Κώστας Στάθης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Πηλιανίδης, Χριστόφορος Γερμενής και Γιάννης Μπαγουλής.
Στο τραγούδι "Χάνομαι" συμμετέχει η Anja.
Έκπληξη για τα ελληνικά δισκογραφικά δεδομένα αποτελεί το τρισδιάστατο εξώφυλλο του δίσκου, στο οποίο ο αγαπημένος καλλιτέχνης εμφανίζεται και ...εξαφανίζεται ως δια μαγείας!
"Ας μιλήσουν τα τραγούδια" λοιπόν, με τη φωνή του Νότη!
"Καλή ακρόαση και η αγάπη οδηγός σας!"


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο Νότης Σφακιανάκης έρχεται με το νέο του ολοκληρωμένο δίσκο να μας αποζημιώσει για τη δίχρονη απουσία του από τα δισκογραφικά δρώμενα.
Νέα, λοιπόν, δισκογραφική εταιρία για το Νότη Σφακιανάκη, νέος δίσκος, νέα επιτυχία... Οι θαυμαστές του καλλιτέχνη σίγουρα θα θεωρήσουν το νέο δίσκο αντάξιο της μεγάλης επιτυχίας που είχε σημειώσει στο παρελθόν!
Είκοσι τραγούδια, χορευτικά και μη. Υπέροχα ζεϊμπέκικα, αλλά και "δυνατά" τσιφτετέλια, μέλλει να μας ταξιδέψουν σε δρόμους διαφορετικούς, σε δρόμους που χάραξε ο Νότης με τη φωνή του. Κάποια από τα τραγούδια ίσως δώσουν σε κάποιους το έναυσμα να προβληματιστούν, εφόσον στερούνται ερωτικών νοημάτων και αφηγούνται καταστάσεις παρμένες μέσα από την πραγματική ζωή.
Πολλοί και εκλεκτοί συντελεστές έχουν συμβάλει στη δημιουργία του δίσκου. Για μερικούς ίσως είναι αισθητή η απουσία του Σπύρου Γιατρά, με τον οποίο ο Νότης είχε συνεργαστεί στο παρελθόν σε πάρα πολλές δισκογραφικές του δουλειές.

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή της Anja, μιας εξαιρετικής καλλιτέχνιδας, με αυστριακή καταγωγή, που ζει στην Αμερική. Η Anja τραγουδά μαζί με το Νότη το τραγούδι "Χάνομαι". Με βάση τα λεγόμενα του καλλιτέχνη το τραγούδι δεν θα είχε αυτό το "κάτι", αν δεν το τραγουδούσε η Anja. Έχει δίκιο... Πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα με απίστευτες φωνητικές δυνατότητες και θα το διαπιστώσετε μόλις ακούσετε το εν λόγω τραγούδι.

Όποια κι αν είναι η δική μου άποψη, το καλύτερο θα ήταν να αφήσουμε τα τραγούδια να μιλήσουν... με τη φωνή του Νότη Σφακιανάκη!


HIGHLIGHTS:

... Το τραγούδι "Πρόβατα", της Σόφης Παππά. Ένα τραγούδι, με το οποίο ο Νότης προσπαθεί να περάσει ένα κοινωνικό μήνυμα, ένα τραγούδι που δε μιλά για έρωτα κι αγάπη. Ένα τραγούδι που θίγει ένα "ζήτημα", που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα...!!!
Λύκος και Πρόβατα...
Οι στίχοι μιλούν μόνοι τους...
"Βάλαμε ένα λύκο να φυλάει τα πρόβατα
σ' ένα άσπρο σπίτι να μη λέμε ονόματα" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Το ένθετο του δίσκου είναι αρκετά προσεγμένο. Περιέχει ένα εισαγωγικό σημείωμα στο οποίο ο Νότης παραθέτει τις σκέψεις, τα πιστεύω και την επιθυμία του να αποτελέσει ο δίσκος του, αφορμή όχι μόνο για διασκέδαση, αλλά και για προβληματισμό. Κάνει και μια ευχή: "να βρούμε τη δύναμη να πάρουμε τα πράγματα επάνω μας και να τα παραδώσουμε στους επόμενους καλύτερα απ' ότι οι προηγούμενες γενιές σε εμάς".
Ξεφυλλίζοντας κανείς το ένθετο μπορεί να βρει τους στίχους και των 20 τραγουδιών, καθώς και πολλές φωτογραφίες του Νότη. Στις τελευταίες σελίδες του ένθετου υπάρχουν οι τίτλοι των τραγουδιών και τα ονόματα όλων όσων συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του δίσκου, είτε από μουσική, είτε από εικαστική άποψη.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι καταπληκτικά, ωστόσο υπάρχουν κάποια που, σύμφωνα πάντα με την προσωπική μου άποψη, ξεχωρίζουν. Μερικά από αυτά είναι: "Σβήσε ουρανέ τ' αστέρια", "Αγάλματα", "Για σένανε φοβάμαι", "Καζαμπλάνκα", "Πρόβατα", "Χάνομαι".

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Αφήνω πάντα μια γωνιά μες το μυαλό μου.
Να μπαίνω εκεί στο παραμύθι το δικό μου.
Να 'σαι βασίλισσα και να 'μαι ο πρίγκιπάς σου,
Στο παραμύθι μου να είμαι ο ήρωάς σου.


(στίχοι:
Σόφης Παππά - "Χάνομαι")


Music Corner

ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ"
Εταιρεία: MERCURY / UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Κώστας Καλημέρης
Φωτογραφίες
Μενέλαος Μύριλλας
Paul Taylor
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 20 Tracks
Διάρκεια CD: 74:52
11/2002 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

1. Σβήσε ουρανέ τ' αστέρια
2. Αγάλματα
3. Για σένανε φοβάμαι
4. Θα με θυμάσαι
5. Άχρηστο κορμί
6. Καζαμπλάνκα
7. Δίνει τα φιλιά
8. Ταξίδεψέ με
9. Βοριάς
10. Στο μπαλκονάκι της ζωής
11. Πυρ, γυνή και θάλασσα
12. Βρεγμένο ρούχο
13. Μη συνεχίζεις
14. Δύσκολος δρόμος
15. Ταξιδιάρικα πουλιά
16. Τέλη καλοκαιριού
17. Αράχνη
18. Πίσω απ' την πύλη
19. Πρόβατα
20. Χάνομαι