"Χρυσοδάκτυλοι ΙΙ"

2/2002 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η παραδοσιακή ορχήστρα των χάλκινων πνευστών "Χρυσοδάκτυλοι", είναι μια παρέα μουσικών που ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στην Έδεσσα. Παίζουν κεφάτους χορούς του γλεντιού και των Αποκριών και νοσταλγικά τραγούδια, που τα είχαν μάθει από οργανοπαίχτες σε μπάντες πνευστών, που υπήρχαν από τις αρχές του αιώνα στην δυτική και στην κεντρική Μακεδονία.

Τους Χρυσοδάκτυλους συνήθως τους καλεί σε ένα γλέντι ένας φίλος. Μπορεί να πρόκειται για ένα γλέντι μερακλήδων σε φημισμένο παραδοσιακό οινοποιείο της Νάουσας ή για ένα διήμερο γάμο, όπου συμπεθεριάζουν δύο από τις ισχυρότερες οικογένειες της Έδεσσας. Οι τυχεροί συμμετέχοντες τρώνε, πίνουν και χορεύουν, ενώ οι μουσικοί με τα χάλκινα παίζουν, κινούμενοι ελεύθερα ανάμεσα τους. Μιλάμε για Μακεδόνικο γλέντι. Εδώ όλοι διασκεδάζουν, κι όποιος θέλει δίνει. Ούτε εισιτήρια μετά ποτού, ούτε μπράβοι και ουρές στις πόρτες, ούτε στοιβαγμένοι σε καρεκλίτσες. Άρχοντες!

Οι Χρυσοδάκτυλοι στην Ελλάδα έχουν ήδη καθιερωθεί, σαν μια μπάντα με προσωπικό ήχο, που επιπλέον προσφέρει ένα γνήσιο τρόπο διασκέδασης. Επισκεφτήκαμε μαζί την Αμερική, τον Απρίλιο του 2001, προσκεκλημένοι από το World Music Institute. Εκεί εμφανίστηκαν με μεγάλη επιτυχία, στο "Town Hall" της Νέας Υόρκης και στο "Rubloff Auditorium" του Σικάγο και απέσπασαν πολύ θετικές κριτικές στο πρωτοσέλιδο (!) των New York Times και σε άλλες εφημερίδες.

Στο δεύτερο τους δίσκο που έχει ηχογραφηθεί μια κι έξω, χωρίς διορθώσεις, οι Χρυσοδάκτυλοι εμψυχώνουν τον ήχο τους. με τη συμμετοχή των τσιγγάνων, Ferus Moustafov στο σαξόφωνο, τον Nevi Stnunika στο εμφώνειο και τον Kimal Strumika στην τούμπα. Ο Ferus Moustafov ήταν ο πρώτος σολίστας στις συνθέσεις του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, "Τον καιρό των Τσιγγάνων" και στα τραγούδια του με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Οι Χρυσοδάκτυλοι αποτελούνται από τον κλαρινίστα Πέτρο Αγανάκη που είναι και γεωργός, τον ακορντεονιστα Αντώνη Τσότση που έχει και αποστακτήρα (καζάνι) τσίπουρου, τον Τάσο Δίσκο που παίζει κορνέτα, γκάιντα, μπουζούκι κ.α. και είναι και δάσκαλος μουσικής και τους Τραϊανό Βέλκο στην κορνέτα και Δημήτρη Ορνίτσα στα τύμπανα, που είναι επαγγελματίες μουσικοί από μικροί. Όλοι τους έχουν μαθητεύσει σε παραδοσιακούς μουσικούς, και προέρχονται από μουσικές οικογένειες. Είναι όλοι τους παντρεμένοι και έχουν παιδιά που μαθαίνουν παραδοσιακά όργανα. Οι περισσότεροι είναι παιδικοί φίλοι που ξαναβρέθηκαν.

Είναι μια παραγωγή του Γρηγόρη Φαληρέα.

MC Team ID