ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ / ΛΑΪΚΑ
Γράφει η Αργυρώ Μπέλλου
"Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρεμπέτικο: Το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι των αρχών του αιώνα, που εξέφρασε την αντίληψη ζωής και τις εμπειρίες του περιθωρίου, των κατώτερων κοινωνικών τάξεων, κυρίως των εμπορικών και βιομηχανικών κέντρων (λ.χ. Πειραιά, Σύρου, Θεσσαλονίκης, Σμύρνης), γνώρισε μεγάλη διάδοση κατά τη δεκαετία του '30 και σταδιακά εμπορευματοποιήθηκε, επιβιώνοντας μέχρι και τη δεκαετία του '50. Είχε ποικίλη θεματολογία (τραγούδια της φυλακής, του τεκέ, επαγγελματικά, ερωτικά κ.λ.π.) και παιζόταν με λαϊκά, έγχορδα κυρίως όργανα.

Μάρκος Βαμβακάρης: Πατριάρχης του ρεμπέτικου, κυριότερος εκφραστής της πειραιώτικης σχολής του ρεμπέτικου που άνθησε τη δεκαετία του '30 και βασίζεται κυρίως στο μπουζούκι, τον μπαγλαμά και την κιθάρα.

Ήταν πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν, με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη, ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε τέσσερις συναυλίες στους χώρους που γεννήθηκε και έζησε ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση στον εαυτό του αλλά και στην ψυχή της λαϊκής μας μουσικής. Τέσσερις συναυλίες σε Σύρο και Πειραιά που συγκίνησαν, ένωσαν τραγουδιστές, μουσικούς και κοινό σε μια φωνή - απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στον Μάρκο Βαμβακάρη - και δρομολόγησαν την κυκλοφορία αυτού του «τιμής ένεκεν» διπλού άλμπουμ. Ενός άλμπουμ αφιερωμένου στη μνήμη και στο έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, η προσφορά του οποίου στον σύγχρονο πολιτισμό της πατρίδας μας παραμένει ανυπολόγιστη.
Ο πατριάρχης του ρεμπέτικου και πρόδρομος του λαϊκού μας τραγουδιού, ο πρωτοπόρος Μάρκος Βαμβακάρης έζησε τη ζωή του με περισσές στερήσεις και λιγοστές καλές στιγμές.
Ο εξαναγκασμός να παραμείνει στο περιθώριο, όντας ανεπιθύμητος για μεγάλα χρονικά διαστήματα από την αστική κοινωνία, αλλά και από τους προοδευτικούς κύκλους της εποχής του, τον οδήγησε από την γενέτειρα του, την Άνω Χώρα της Σύρας, στον Πειραιά όπου και έμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του. Οι αντίξοες συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι ήταν καθολικός, δημιούργησαν δυσκολίες, ταυτόχρονα όμως, ήταν πηγή έμπνευσης για το ξεχωριστό του έργο.

Οι συναυλίες που έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας, αποτέλεσαν ένα ουσιαστικό βήμα στην αποκατάσταση της τιμής και της δικαίωσης του
Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε όπως του έπρεπε, ακόμη και μετά θάνατον. Το βήμα αυτό επισφραγίζεται από την έκδοση αυτού του διπλού άλμπουμ «Γιώργος Νταλάρας, Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη», φυσική συνέχεια των συναυλιών που αφιερώθηκαν στον αθάνατο συνθέτη του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού.
«Το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη» περιλαμβάνει τα τραγούδια του Μάρκου, τα τραγούδια που έφεραν για πρώτη φορά την
καθημερινότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου σαν στοιχείο δημιουργίας στο τραγούδι, τα τραγούδια που έφεραν το μπουζούκι και τους δρόμους του, στην δισκογραφία και στο πάλκο.

Από τη θρυλική «Φραγκοσυριανή» ως το «Όλοι ρεμπέτες του ντουνιά» και «Τα δυο σου χέρια πήρανε» (οι βεργούλες), «Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Θα' ρθω να σε ξυπνήσω», «Τα ζηλιάρικά σου μάτια», «Αλεξανδριανή», «Τα καραβοτσακίσματα», «Αντιλαλούν οι φυλακές», ο Μάρκος δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδιέται και να περνάει από γενιά σε γενιά...
Στο δίσκο, όπως και στις συναυλίες, συμμετέχουν τα παιδιά του Μάρκου, οι συνθέτες και μουσικοί Στέλιος και Δομένικος Βαμβακάρης, καθώς και οι Θοδωρής Παπαδόπουλος και Χρυσούλα Χριστοπούλου, αυθεντικοί ερμηνευτές του ρεμπέτικου και βέβαια μια πλήρης λαϊκή ορχήστρα δώδεκα μουσικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Νταλάρας παραχωρεί εξ' ολοκλήρου τα δικαιώματα του από το δίσκο, για την διατήρηση της λειτουργίας και την κάλυψη εξόδων συντήρησης του Θεάτρου «Απόλλων» στη Σύρο. Εκπληρώνεται με αυτό τον τρόπο μια υπόσχεση...
Ο Μάρκος Βαμβακάρης συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, ακόμα και μετά τον θάνατο του. Ένας διαρκής συμβολισμός που απορρέει μέσα από μια εκδήλωση αγάπης και αποκατάστασης του Γιώργου Νταλάρα στη μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και τιμής στον άνθρωπο που πρώτος έδωσε σάρκα και οστά, σ' αυτό που έμελλε να γίνει το λαϊκό μας τραγούδι.
Μια έκδοση τιμής με μια φωνή ψυχής...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μια σπουδαία φωνή που εκφράζει κατά κύριο λόγο τις λαϊκές "ανησυχίες" αυτού του τόπου, αφήνει για μια ακόμη φορά το σύγχρονο ρεπερτόριο και ερμηνεύει τραγούδια ενός συνθέτη που σημάδεψε το ρεμπέτικο τραγούδι και έγραψε στην ιστορία αυτής της ιδιαίτερης μουσικής το όνομά του με χρυσά γράμματα... Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει Μάρκο Βαμβακάρη!

Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλά να πεις για αυτό το διπλό cd. Καλύτερα να το ακούς παρά να το αναλύεις! Η δωδεκαμελής ορχήστρα δίνει ένα "γεμάτο ήχο" που σε κάνει σχεδόν να ξεχνάς πως πρόκειται για live ηχογράφηση και στο θυμίζει τελικά ο κόσμος που κάποιες στιγμές τραγουδάει μαζί με τον Νταλάρα ή χτυπάει παλαμάκια... Αξίζει να σημειώσουμε ότι συμμετέχουν τα δύο παιδιά του Μάρκου Βαμβακάρη, ο Στέλιος και ο Δομένικος, ενώ πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του cd θα πάνε σε σκοπό "ιερό". Έτσι τουλάχιστον θα θεωρούσε αυτή τη κίνηση ο ίδιος ο Μάρκος Βαμβακάρης και αν ζούσε θα ήταν περήφανος να βλέπει συναδέλφους του να νοιάζονται για τον τόπο που ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Σύρο. Τα έσοδα λοιπόν θα διατεθούν για ενίσχυση του Θεάτρου "Απόλλων" της Σύρου και ο μεγάλος μας συνθέτης, όπου κι αν βρίσκεται, δεν μπορεί παρά να είναι πραγματικά περήφανος...

Δεν έχω να σημειώσω κάτι περισσότερο για τα 28 τραγούδια του album. Απλώς να συμπληρώσω πως ερμηνευτικά συμμετέχουν και οι Θοδωρής Παπαδόπουλος και Χρυσούλα Χριστοπούλου, πολύ καλές φωνές και οι δύο, ταιριάζουν στους ρεμπέτικους ήχους... Πρόκειται για μια άρτια δουλειά που αξίζει να αποκτήσετε...


HIGHLIGHTS:

... Υπάρχουν πολλά αγαπημένα τραγούδια ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Η κασετίνα διαθέτει ένα πλήρες ένθετο με σημειώματα των Παναγιώτη Κουνάδη, Γιώργου Νταλάρα, Στέλιου Βαμβακάρη, Δομένικου Βαμβακάρη, Νίκου Σηφουνάκη, Γιάννη Δεκαβάλλα και Γιώργου Πανταγιά, καθώς και ένα σημείωμα εκ μέρους του Δήμου Ερμούπολης Σύρου. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε λόγια του ίδιου του Μάρκου Βαμβακάρη, αποσπάσματα από προσωπική του αφήγηση (πολύ ενδιαφέρον κομμάτι)... Εκτός όλων αυτών μπορείτε να διαβάσετε και τους στίχους όλων των τραγουδιών. κάτι που δεν συναντούμε συχνά σε cd που έχουν σαν θέμα παλιά τραγούδια... Φωτογραφίες και artwork που ενισχύει την "κλασικότητα" του έργου συμπληρώνουν ένα από τα πιο πλήρη ένθετα που συναντήσαμε τα τελευταία χρόνια!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μια φούντωση μια φλόγα
έχω μέσα στη καρδιά
λες και μάγια μου 'χεις κάνει
Φραγκοσυριανή γλυκιά

Θα 'ρθω να σε ανταμώσω
πάλι στην ακρογιαλιά
θα ήθελα να με χορτάσεις
όλο χάδια και φιλιά"...


(στίχοι: Μάρκος Βαμβακάρης - "Φραγκοσυριανή")


Music Corner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Τίτλος CD
"ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ
ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ"
Εταιρεία: MINOS-EMI
Είδος: Διπλό CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Νταλάρας
Επιμ. Παραγωγής
Δημήτρης Επόγλου
Φωτογραφίες
Ντίνος Διαμαντόπουλος
Γιάννης Βελισσαρίδης
Αρχείο Γ. Νταλάρα
Artwork
Πάνος Κωνσταντόπουλος
2 CD 28 Tracks
Διάρκεια CD
Cd1: 43:30
Cd2: 43:28
10/2003 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

Το cd είναι φτιαγμένο με τεχνολογία ελεγχόμενης αναπαραγωγής, που σημαίνει πως σε computer παίζει μόνο με δικό του software (περιλαμβάνεται στο cd και δεν χρειάζεται εγκατάσταση)

Τα τραγούδια του cd

CD1
CD2
01.
Φραγκοσυριανή
01.
Κάθε βράδυ θα σε περιμένω
02.
Τα ματόκλαδά σου λάμπουν
02.
Να πεθάνεις
03.
Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά
03.
Άτακτη
04.
Σύρος
04.
Καφ' τονε Σταύρο καφ' τονε
05.
Θα 'ρθω να σε ξυπνήσω
05.
Εφουμέρναμε ένα βράδυ
06.
Έλα να πάμε εκεί που λες
06.
Μπουζούκι μου διπλόχορδο
07.
Τα ζηλιάρικά σου μάτια
07.
Ο καλόγηρος
08.
Ο Μάρκος πολυτεχνίτης
08.
Αλεξανδριανή
09.
Ο Μάρκος υπουργός
09.
Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά
10.
Τα όμορφα τα γαλανά σου μάτια
10.
Το μπουζούκι στο Παρίσι
11.
Μικρός αρραβωνιάστηκα
11.
Τα καραβοτσακίσματα
12.
Σκύλα μ' έκανες και λιώνω
12.
Όσοι έχουνε πολλά λεφτά
13.
Χρόνια στον Περαία
13.
Αν μ' αξιώσει ο Θεός
14.
Στα Φάληρο που πλένεσαι
14.
Αντιλαλούν οι φυλακές