ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ
POP
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας
"Τα νησιά της ειρήνης"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέλος των Πυξ Λαξ από την ίδρυση τους εδώ και δώδεκα χρόνια, τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνδημιουργός σε ένα σημαντικό μέρος του μουσικού έργου της μπάντας, ο Μπάμπης Στόκας συνταξίδεψε με συνέπεια στο δρόμο που ακολούθησε το συγκρότημα του, προσδίδοντας - όπως και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη, ο Μάνος Ξυδούς και ο Φίλιππος Πλιάτσικας - την δική του προσωπική εκφραστική παράμετρο και συμμετέχοντας, με αυτόν τον τρόπο, στην γέννηση και ανάπτυξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του πιο δημοφιλούς, εδώ και πολύ καιρό, ελληνικού συγκροτήματος. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Πυξ Λαξ, η ικανότητα τους να αναδεικνύουν τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα τους, άφηνε πάντα το περιθώριο στα μέλη του συγκροτήματος να εξωτερικεύουν τις ιδιαιτερότητες της δικής τους δημιουργικής και εκφραστικής προοπτικής, γεγονός που συντέλεσε αποφασιστικά στο να λειτουργήσει το γκρουπ με ειλικρίνεια και αμεσότητα απέναντι στο κοινό του.
Οι Πυξ Λαξ είναι ένα σύνολο αυτοτελών δημιουργικών μονάδων, που στην διάρκεια της διαδρομής τους, μας δόθηκε η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Το Μάρτιο του 2001, ο Μπάμπης Στόκας κυκλοφόρησε την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά, το προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο «Πουλιά Της Νύχτας», Ένα άλμπουμ που ανέδειξε μια κατασταλαγμένη, όσο και ανήσυχη δημιουργική ματιά και σίγουρα προσδιόριζε ένα ύφος αυθεντικό και πηγαίο. Τα νοτισμένα όνειρα που ξυπνάει «Ο νοτιάς», «Το άρωμα της βροχής», «Οι σκιές στο φως» ήταν μερικές μονάχα από τις χαρακτηριστικές εικόνες ενός δίσκου που αφουγκράζεται τους ήχους της πόλης, με ευθύτητα, αλλά και ευαισθησία.
Στο ίδιο μουσικό τοπίο, με ακουστικές συνθέσεις που ξεδιπλώνουν τη δική τους ομορφιά, μέσα από την μελωδική, αφηγηματική προσέγγιση του Μπάμπη Στόκα, συνεχίζει το καινούριο του CD-Single, με τίτλο «Τα Νησιά Της Ειρήνης». Περιέχει τέσσερα tracks: Τις συνθέσεις «Τα Νησιά Της Ειρήνης», με την συμμετοχή του Πάνου Κατσιμίχα (μουσική Μπάμπης Στόκας, Hans Engberg - στίχοι Κλέων Αρζόγλου), «Το Όνειρο» (μουσική, στίχοι Μπάμπης Στόκας), «Η Ανάσα Της Αγάπης» (μουσική, στίχοι Μπάμπης Στόκας) και «Το Όνειρο» σε dub mix.
Η κυκλοφορία του cd-single «Τα Νησιά Της Ειρήνης», όσο και η συμμετοχή του Πάνου Κατσιμίχα στο ομότιτλο τραγούδι, συνδέονται με τις ζωντανές εμφανίσεις των Πάνου Κατσιμίχα και Μπάμπη Στόκα στη ΜΕΔΟΥΣΑ. Είναι η δεύτερη φορά που οι δυο τους μοιράζονται την ίδια σκηνή, μιας και τον χειμώνα του 2000-2001 είχαν ξαναβρεθεί στο Ζυγό, με οδηγό σε εκείνη την διαδρομή τους τον Γιώργο Νταλάρα. Φέτος, οι δυο τους συνυπάρχουν με συναυλιακή διάθεση και δυναμική σκηνική παρουσία, ανιχνεύοντας κοινούς τόπους στα τελευταία είκοσι χρόνια της ελληνικής τραγουδοποιίας.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Τα νέα τραγούδια του Μπάμπη Στόκα, ήταν ακριβώς όπως τα περιμέναμε! Αυτό το "προβλέψιμο" που έχει γίνει συνήθεια στις δουλειές των Πυξ Λαξ και των μελών τους, έχει τα καλά και τα κακά του. Από τη μία καταντάνε λίγο ρουτίνα, από την άλλη όμως αν το συγκεκριμένο στυλ μουσικής σας έχει κερδίσει, τότε σας δίνεται η ευκαιρία να ανανεώσετε το ενδιαφέρον σας με καινούρια τραγούδια.

Τα νέα τραγούδια του Μπάμπη Στόκα θυμίζουν έντονα Πυξ Λαξ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν αποτελούν και μια αξιόλογη πρόταση στο χώρο. Οι δημιουργίες του Στόκα έχουν ποιότητα, έχουν χρώμα, έχουν μια τάση να σε κάνουν να τα ...ψάχνεις!

Αν εξαιρέσουμε την "dub mix" εκτέλεση του ονείρου που πολύ απλά δεν μου άρεσε, το υπόλοιπο singe θα το ακούσετε ευχάριστα. Η συμμετοχή του Πάνου Κατσιμίχα στα "νησιά της ειρήνης", μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να προσφέρει στο αποτέλεσμα... Καταπληκτική η ενορχήστρωση στο "όνειρο"...


HIGHLIGHTS:

... Η συμμετοχή του Πάνου Κατσιμίχα ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ενδιαφέρον artwork που παίζει με τις ζωγραφιές του Παναγιώτη Γαρδέλη, μαθητή του τμήματος ζωγραφικής της ΔΕΠΑΖ Ζακύνθου. Συναντούμε επίσης εισιαγωγικό σημείωμα του Μπάμπη Στόκα, αλλά κατά τ' άλλα είναι ένα "λίγο" ένθετο που συναντούμε στα περισσότερα cd singles... Τουλάχιστον είναι προσεγμένο...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Τα νησιά της ειρήνης", "Το όνειρο"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Όλοι μου οι ήρωες αλλάζουν πρόσωπα κι ονόματα
κι όλες μου οι ιδέες παραμένουν κλειστές στα κλουβιά
μα το δικό μου φάντασμα επέστρεψε χτυπώντας το τύμπανο
μ' ένα βιβλίο που μιλά για κακούς καιρούς ξανά...

Ψάχνω ακόμα το κλειδί που κλειδώνει τα βάσανα μακριά
κι απ' το χάρτη ένα ένα χάνονται της ειρήνης τα νησιά...

(στίχοι: Κλέων Αρζόγλου - "Τα νησιά της ειρήνης")


Music Corner

ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ

Τίτλος CD
"ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"
Εταιρεία: ΕΜΙ
Είδος: CD Single

Διεύθ. Παραγωγής
Μπάμπης Στόκας
Ζωγραφιές
Παναγιώτης Γαρδέλης
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
Ενορχήστρωση
Μπάμπης Στόκας
Κώστας Παρίσης
1 CD 4 Tracks
Διάρκεια CD: 17:24
1/2003 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Τα νησιά της ειρήνης
02. Το όνειρο
03. Η ανάσα της αγάπης
04. Το όνειρο (dub mix)