"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

---
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας

"Ο κήπος των ευχών"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά το «Φεγγάρι ερωτευμένο», έναν live δίσκο που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό οτην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ξεπέρασε τις 150.000 πωλήσεις), ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παρασκευάς Καρασούλος συναντιούνται και πάλι, αυτή τη φορά στον «Κήπο των ευχών», σε καινούργια τραγούδια γεμάτα συγκίνηση, δύναμη και ελπίδα.
Δεκαέξι νέα τραγούδια σε στίχους Παρασκευά Καρασούλου, ερμηνευμένα με ωριμότητα και αισθαντικότητα από το Μάριο Φραγκούλη, μελοποιημένα από καταξιωμένους αλλά και νεότατους συνθέτες, εικονογραφημένα από έξι σημαντικούς νέους ζωγράφους, μια πρόταση που όλοι οι συντελεστές προσπάθησαν να διαφυλάξουν την αλήθεια της αλλά και την αγάπη τους για την τέχνη του τραγουδιού.
Ο «Κήπος των ευχών» φιλοξενεί 16 τραγούδια με θεματικό άξονα τον χρόνο και την ανθρώπινη περιπέτεια, περιλαμβάνει τραγούδια αναφοράς στον αιώνα που πέρασε αλλά και στον αιώνα που μόλις τώρα βαδίζουμε, αγκαλιάζει μουσικούς δρόμους παράλληλους στη διαφορά τους.
Ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παρασκευάς Καρασούλος, ως συνδετικοί κρίκοι στην ερμηνεία και στο λόγο, συστήνουν την πολυπρόσωπη παρέα συντελεστών του Κήπου των ευχών:
Τους συνθέτες του «Κήπου των ευχών»:
• Τον Στέφανο Κορκολή, τον Θύμιο Παπαδόπουλο, αλλά και τους νεότερους συνθέτες Θοδωρή Οικονόμου, Δημήτρη Μαραμή και Θέμη Καραμουρατίδη που υπογράφουν τη μουσική του Κήπου, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν και σήμερα δίπλα στους καταξιωμένους, νέοι δημιουργοί, νέοι συνθέτες με ταλέντο, κέφι και δυνατότητες να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις. Ο ίδιος ο Μάριος Φραγκούλης υπογράφει τη μουσική σε πέντε από τα τραγούδια του δίσκου.
Τους ενορχηστρωτές του «Κήπου των ευχών»:
• Τον Θύμιο Παπαδόπουλο, τον Κώστα Παρίση και τον Στέφανο Κορκολή, που δούλεψαν με όρεξη και έμπνευση πάνω στα ιδιαίτερα μουσικά τοπία των τραγουδιών, διαφυλάσσοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα καθενός από αυτά, αλλά και την ομοιογένεια της συνολικής μουσικής πρότασης.
Τους ζωγράφους του «Κήπου των ευχών»:
• Τον Ανδρέα Γεωργιάδη, την Ελένη Γλίνη, την Αλεξάνδρα Ισακίδη, τον Αλέκο Κυραρίνη, την Ρόιλα Μπουζέα και τον Αντώνη Στάβερη που με δεκαέξι έργα τους κοσμούν το πολυσέλιδο (45 σελίδες) ένθετο συνοδευτικό στο cd βιβλιαράκι των στίχων. Αυτή η συνύπαρξη τόσων καλλιτεχνών πέρα από το υψηλό αποτέλεσμα αισθητικής στην έκδοση του Κήπου, γεννά και την αισθητική απόλαυση της σύνδεσης των τεχνών.
• Το Μανώλη Λιδάκη που συμμετέχει στον Κήπο, ερμηνεύοντας με το Μάριο Φραγκούλη το τραγούδι «Μαγικό βουνό», ένα ντουέτο που θα αγαπηθεί πολύ.
Τους παραγωγούς του Κήπου των ευχών:
• Τον Θύμιο Παπαδόπουλο και τον Παρασκευά Καρασούλο που είχαν την ευθύνη της παραγωγής και της καλλιτεχνικής επιμέλειας του δίσκου.
Όλη αυτή η πολυπρόσωπη ομάδα καλλιτεχνών δούλεψε και προτείνει τον «Κήπο των ευχών» επιδιώκοντας να κερδίσει το στοίχημα της διαχρονικότητας, της συγκίνησης και της αλήθειας της καλλιτεχνικής της ανάγκης. Και να εκφράσει την βαθιά της πεποίθηση, πως το καλό ελληνικό τραγούδι μπορεί να συνοδεύσει στα χρόνια που έρχονται τη χαρά, την ελπίδα, τη ζωή μας.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένα cd με τραγούδια που δεν ακούμε συχνά σήμερα. Είναι πολύ δύσκολο να τα κατατάξουμε σε ορισμένο μουσικό είδος (εκτός από 2-3 καθαρά λαϊκά τραγούδια). Θα έλεγα πως τα νέα τραγούδια του Μάριου Φραγκούλη δεν είναι pop, rock, κλασσικά ή ότι άλλο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Είναι απλά συνθέσεις που προέκυψαν από τη ψυχή των δημιουργών τους, που ταιριάζουν στο τρόπο ερμηνείας του καλλιτέχνη και στο προφίλ του, κομμάτια που μπορεί να προέρχονται από 5 διαφορετικούς συνθέτες, έχουν όμως απίστευτη ομοιογένεια, σαν να προέκυψαν από τον ίδιο δημιουργό.

Απολύτως "ελληνικά" κομμάτια με όμορφους στίχους από τον Παρασκευά Καρασούλο που υπογράφει τα περισσότερα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη ποιότητα της παραγωγής στο σύνολό της. Από τα τραγούδια μέχρι το booklet όλα είναι ιδιαιτέρως προσεγμένα και φανερώνουν τη διάθεση για μια δουλειά έξω από κάθε πρότυπο ή "εποχιακή μουσική μόδα". Ωστόσο φοβάμαι ότι τα τραγούδια θα "ξενίσουν" πολύ κόσμο, ειδικά όσους στέκονται σε πιο εμπορικές φόρμες.

Όπως συνήθως λέω σε ανάλογες περιπτώσεις, ακούστε πριν αγοράσετε...


HIGHLIGHTS:

... Η συμμετοχή του Μανώλη Λιδάκη στο "μαγικό βουνό" σε μια συνύπαρξη - έκπληξη με τον Μάριο Φραγκούλη ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ένθετο "πρότυπο"! Δεν είναι μόνο οι ...44 σελίδες του, αλλά και η πολύ όμορφη κατασκευή του! Κάθε σελίδα που γυρνάτε βλέπετε από δεξιά τους στίχους του κάθε τραγουδιού και αριστερά μια ζωγραφιά να το συνοδεύει! Υπόδειγμα σχεδίασης και χρωματισμών. Υπάρχουν επίσης εισαγωγικά σημειώματα του Φραγκούλη και του Καρασούλου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Τα περιττά", "Οι αποσκευές", "Μαγικό βουνό", "Αγία Πετρούπολη - Παρίσι μετ' επιστροφής", "Το θαύμα", "Χρώματα πήρα και καμβά", "Νησιά"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Κι ήσουν εσύ οι αποσκευές μου
στα μακρινά μου τα ταξίδια
κι όταν γυρνούσα απ' τις φυγές μου
ήταν καινούργια όλα τα ίδια...

Ένα κομμάτι ουρανό νοστάλγησα
μου 'λειψες πρόλαβα να πω και ράγισα
είδα δύο σύννεφα εδώ
και μ' έφεραν κοντά σου"...

(στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος - "Οι αποσκευές")


Music Corner

ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Τίτλος CD
"Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ"
Εταιρεία: SONY CLASSICAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Παρασκευάς Καρασούλος
Θύμιος Παπαδόπουλος
Artwork
Ανδρέας Γεωργιάδης
1 CD 16 Tracks
Διάρκεια CD: 63:21
5/2005 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Δρόμοι του ουρανού
02. Τα περιττά
03. Οι αποσκευές
04. Ο κήπος των ευχών
05. Μικρός πρίγκιπας
06. Μαγικό βουνό
07. Ένας χάρτινος ήλιος
08. Αγία Πετρούπολη - Παρίσι μετ' επιστροφής
09. Χαραμάδα
10. Γκρίζα σύννεφα
11. Το θαύμα
12. Δίδυμοι έρωτες
13. Χρώματα πήρα και καμβά
14. Το καλοκαίρι
15. Νησιά
16. Μικρή λυπημένη μου θάλασσα