"κλικ για μεγέθυνση"
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Music Corner

"Ο Σαμάνος"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η είδηση της συνεργασίας τους πριν μερικούς μήνες προκάλεσε τεράστια έκπληξη και πολύ μεγάλη προσμονή για το αποτέλεσμα. Ο Διονύσης Σαββόπουλος με τα 45 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό τραγούδι και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο πιο χαρισματικός τραγουδοποιός της νεότερης γενιάς, συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο Σαββόπουλος ερμηνεύει τα καινούρια τραγούδια του Παπακωνσταντίνου (για πρώτη φορά στην πορεία του ένα ολόκληρο άλμπουμ άλλου δημιουργού) και αποτέλεσμα αυτού, είναι "Ο Σαμάνος".
Προηγήθηκαν οι κοινές τους εμφανίσεις τον περασμένο χειμώνα, όπου τα νέα τραγούδια "δοκιμάστηκαν" στη ζωντανή επαφή τους με το κοινό.
Οι μουσικές του Θανάση Παπακωνσταντίνου ταξιδεύουν στον κόσμο, περνάνε από το Ασπρομόντε της Κάτω Ιταλίας, συναντάνε τον Φορτίνο Σαμάνο στο Μεξικό και αφήνουν τον απόηχο του Βασίλη Τσιτσάνη στο Ζεϊμπέκικο της Κυριακής να γίνει μια προσευχή για τον άπιστο που προσεύχεται και παρηγοριά δεν έχει. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ένας δημιουργός που από την πρώτη του εμφάνιση - με την "Αγία Νοσταλγία" το 1993 - έφτιαξε ένα τοπίο με απόηχους από την παραδοσιακή μουσική και στιχουργική παράδοση που, στις μέρες μας πια, συναντιέται με τις αντίστοιχες παραδόσεις όλου του κόσμου.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος κουβαλά την παράδοση των τραγουδοποιών και πρώτος αυτός ανέτρεψε το ελληνικό μουσικό σκηνικό, ανοίγοντας το δρόμο σε όλους τους επόμενους και γράφοντας τραγούδια που στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού στέκονται δίπλα σε αυτά του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη.
Στον "Σαμάνο" οι δύο δημιουργοί συναντιούνται, σ' ένα άλμπουμ από αυτά που προορίζονται να μείνουν κλασικά στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.
Τους συνοδεύει μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών, διεθνούς εμβέλειας, το δημιουργικό παίξιμο των οποίων κατέχει σημαντικό μερίδιο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος: Βάσω Δημητρίου, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Satnam Ragmotra, Jimmy Mahlis, Πέτρος Κούρτης, Φώτης Σιώτας, Αντώνης Ανδρέου, Παντελής Στόικος, Ηρακλής Βαβάτσικας, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος, Δημήτρης Μυστακίδης, Τάσος Μισυρλής, Βαγγέλης Σκούρας, Κώστας Αυγερινός, Γιάννης Καραμπέτσος, Σάκης Μυρώνης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος.
Στον "Μεθυστή" συμμετέχει ο Γιάννης Χαρούλης.
Το εικαστικό του εξωφύλλου είναι του Θοδωρή Δασκαλάκη.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Δύο είναι τα στοιχεία που καθιστούν, εξ' αρχής, το συγκεκριμένο άλμπουμ πολύ ενδιαφέρον! Πρώτο, ότι τα τραγούδια πριν από την κυκλοφορία τους παρουσιάστηκαν επί σκηνής τον περασμένο χειμώνα στις ζωντανές εμφανίσεις του Διονύση Σαββόπουλου με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Δεύτερο, ότι για πρώτη φορά ο Διονύσης Σαββόπουλος αναλαμβάνει το ρόλο του ερμηνευτή σε τραγούδια γραμμένα από κάποιον άλλο και μάλιστα για τις ανάγκες ενός ολόκληρου δίσκου. Το 'χε ξανακάνει στο παρελθόν σε μεμονωμένες, όμως, περιπτώσεις μετρημένες στα δάχτυλα: στα "Παράλογα" του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου το 1976 τραγούδησε "Τ' άλογο του Ομέρ Βρυώνη" και στην "Εκδίκηση της γυφτιάς" του Νίκου Ξυδάκη και του Μανώλη Ρασούλη, το '79, τα τραγούδια "Βρέχει στην εθνική οδό" και "Μετανάστης στην αγκάλη σου". Κι ακόμα, όταν μοιράστηκε με τον Βαγγέλη Γερμανό το "Σε θέλω" στα "Μπαράκια" ή με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα το δικό του "Και τι ζητάω" ή όταν συμμετείχε στο "Αδιέξοδο" του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Στον "Σαμάνο" τώρα... Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου πρωτοτυπεί ως προς τη συνθετική και τη στιχουργική γραφή των δώδεκα τραγουδιών του δίσκου. Αυτό, όμως, δεν αναφέρεται ως μειονέκτημα. Γιατί, για άλλη μια φορά, ο Θεσσαλός τραγουδοποιός μας χαρίζει, μέσα από τις μελωδίες και κυρίως μέσα από τα λόγια του, ένα ταξίδι με διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικούς σταθμούς. Μας κάνει να ακολουθήσουμε τις διαδρομές του, να γνωρίσουμε έναν κόσμο αλλιώτικο, που ο ψυχισμός του ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στη φθορά και στην αφθαρσία, στο γήινο και στο άυλο, στο ηρωικό και στο ερωτικό, στο εδώ και στο αλλού, στο τώρα και στο χτες, στη Λατινική Αμερική και στην Κάτω Ιταλία, στη δική μας μουσική παράδοση και στις μουσικές του κόσμου.

Πως τραγούδησε ο Διονύσης Σαββόπουλος τα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου; Με τον τρόπο του. Αληθινά, με άλλα λόγια. Κατάφερε να μπει στο πετσί των τραγουδιών, να ζήσει τις ζωές τους, να ακολουθήσει τους ήρωές τους, να αφηγηθεί απολύτως πειστικά τις ιστορίες τους. Ο Σαββόπουλος δίνει ανάσα στο υλικό του Παπακωνσταντίνου και δείχνει πως με τις ερμηνείες του θέλει να αναδείξει τις μουσικές και τους στίχους του σπουδαίου ομοτέχνου του κι όχι να επιβληθεί με το κύρος και την αυθεντία του.

"Ο Σαμάνος", πέρα από το "ιστορικό" ενδιαφέρον της συνάντησης δύο τόσο σημαντικών δημιουργών καταγράφεται ως μια πολύτιμη στιγμή της ελληνικής δισκογραφίας. Πολύτιμη, αλλά όχι - ευτυχώς - χλιδάτη.


HIGHLIGHTS:

... Τι περισσότερο από τη συνύπαρξη των δύο αυτών εξαιρετικών τραγουδοποιών σε μια δισκογραφική παραγωγή! Ο καθένας με τη δική του ιστορία και τη δική του συμβολή στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού καταθέτει εδώ την ψυχή του και την αλήθεια του ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πρωτότυπο. Ξετυλίγεται και διαβάζεται σαν ...εφημερίδα!

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Αυτό", "Ο Φορτίνο Σαμάνο", "Ζεϊμπέκικο της Κυριακής", "Το κάλεσμα" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ζεϊμπέκικο της Κυριακής,
το χώμα δε σ' αντέχει.
Άπιστος που προσεύχεται
παρηγοριά δεν έχει
"...

(στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, "Ζεϊμπέκικο της Κυριακής")

"Η προσμονή στο άπειρο
είναι μια ζόρικη μητέρα.
Θηλάζει το αγέννητο
κι ύστερα το καταπίνει..."

(στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου, "Σαν αστραπή")

Music Corner

Θ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Τίτλος CD
"Ο ΣΑΜΑΝΟΣ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Διονύσης Σαββόπουλος
Επιμ. Παραγωγής
Φάνης Κιρκινέζος
Ζωγραφιά εξωφύλλου
Θοδωρής Δασκαλάκης
Φωτογραφίες
Γιώργος Λιζάρδος
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 43:07
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


 Τα τραγούδια του cd

01. Ασπρομόντε
02. Αυτό
03. Ο Φορτίνο Σαμάνο
04. Ζεϊμπέκικο της Κυριακής
05. Ορυχεία
06. Ramon
07. Σαν αστραπή (ερμηνεία: Θ. Παπακωνσταντίνου)
08. Sara
09. Το κάλεσμα
10. Ο Μεθυστής (ερμηνεία: Γ. Χαρούλης, Θ. Παπακωνσταντίνου)
11. Attinse
12. Όλα τα πρωινά

MC Team ID