"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΡΝΗΣ

Music Corner

"Χιλιόμετρα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο "Μικρός Ήρως" παρουσιάζει έναν νέο τραγουδοποιό, τον Νίκο Ζουρνή και το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο "Χιλιόμετρα".
Ο Νίκος Ζουρνής γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Βοιωτία. Σε ηλικία 15 χρονών ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας τα οποία συνέχισε αργότερα στην Αθήνα, μαζί με μαθήματα θεωρητικών, σπουδάζοντας ταυτόχρονα στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του, άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές παίζοντας δικά του τραγούδια ή συμμετέχοντας ως κιθαρίστας σε ρεμπέτικα και λαϊκά σχήματα.
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως τραγουδοποιός στον δίσκο "Καλημέρα" της Μαρίας Λούκα με τρία τραγούδια. Επόμενη συμμετοχή του ήταν στο δίσκο του Μανώλη Λιδάκη "Η σιωπή του χρόνου" με το τραγούδι "Λάφυρο" σε στίχους Μιχάλη Γκανά.
Αυτό και άλλα δεκατρία τραγούδια του, απαρτίζουν το υλικό του πρώτου του προσωπικού άλμπουμ με τίτλο "Χιλιόμετρα". Η μουσική σε όλα τα τραγούδια καθώς και οι στίχοι στα περισσότερα, είναι του Νίκου Ζουρνή. Σε δύο τραγούδια οι στίχοι είναι του Μιχάλη Γκανά και σε ένα της Μαρίας Λούκα ενώ υπάρχει μελοποιημένο απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου "Πρωινό άστρο".
Εκτός από τον ίδιο τον Νίκο Ζουρνή, τραγουδούν τρία τραγούδια ο Μανώλης Λιδάκης, δύο η Μαρία Λούκα και ένα ο Απόστολος Ρίζος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Νίκος Ζουρνής γράφει με εξαιρετική ωριμότητα - κάποια μάλιστα από τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ αυτό, τα έγραψε όταν ήταν μόλις 18 χρονών. Ακολουθεί δρόμους και ρυθμούς κύρια ελληνικούς και η στιχουργική του εκφράζει τα προβλήματα και τις αναζητήσεις της γενιάς του. Ο Νίκος Ζουρνής είναι από τις περιπτώσεις νέων ανθρώπων που - όλο και πιο συχνά τώρα τελευταία - ακολουθούν με σοβαρότητα το δρόμο της δημιουργίας, έχοντας ενσωματώσει στο δικό τους ύφος επιρροές από προσωπικότητες της προηγούμενης γενιάς. Είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει και στα χρόνια που έρχονται...


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι ο συνθέτης Νίκος Ζουρνής χρειάζεται ακόμη πολλά χιλιόμετρα για να βρει το δικό του ύφος. Η ομοιότητα με γνωστό και καταξιωμένο έντεχνο τραγουδοποιό είναι εμφανής (στο τραγούδι "απολογισμός" για παράδειγμα).

Τα περισσότερα τραγούδια κινούνται στο ίδιο μουσικό στυλ. Τα κομμάτια που ερμηνεύει ο Μανώλης Λιδάκης είναι πολύ ωραία, αναδεικνύονται και μπορούν να δώσουν ενέργεια, το "λάφυρο" έχει γίνει ήδη πολύ γνωστό. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου δεν απομακρύνονται από το ύφος (του γνωστού τραγουδοποιού). Η μελοποίηση ενός ποιητή όπως ο Ρίτσος είναι ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά και με ρίσκο για όποιον το προσπαθήσει. Ξεχώρισα το τραγούδι "αστρική σκόνη" που ερμηνεύει η Μαρία Λούκα, ωραία μουσική και απόδοση. Όπως και στο "θέλω να σου τραγουδήσω". Επίσης στο κομμάτι 12 "χιλιόμετρα" που έχει δώσει και τον τίτλο στο δίσκο, η ενορχήστρωση με τα πνευστά ξεχωρίζει και παρουσιάζει ένα πιο προσωπικό ύφος. Κάτι αρχίζει να φαίνεται από άλλες λίγο πιο τζαζ επιρροές του συνθέτη. Η θεματολογία δυστυχώς δεν βοηθάει τα περισσότερα τραγούδια.
Και το κομμάτι 14, "τα θαύματα", δίνει ένα αέρα διαφορετικό, σε ερμηνεία του Απόστολου Ρίζου.


HIGHLIGHTS:

... Οι συμμετοχές και η ενορχήστρωση στο τραγούδι "χιλιόμετρα" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Απλό, με ζωντανά χρώματα, περιέχει τους στίχους των τραγουδιών και σε κάθε τραγούδι γράφει ποιος έπαιξε τι (αυτό πάντα μ' αρέσει, το θεωρώ θετικό και το τονίζω).

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Λάφυρο", "Θέλω να σου τραγουδήσω", "Σκόνη αστρική"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Σ άκουσα μια νύχτα να μιλάς
Μονάχη σου στ' αστέρια
Και λίγη σκόνη αστρική
Μου άφησες στα χέρια...

Γύρω σου χορεύουν τα νερά
Κ ένας αέρας αγριεύει
Στα μάτια σου η ξαστεριά
Στα λόγια σου η σκοτεινιά
Ποια θύελλα σε κυριεύει"...

(στίχοι: Νίκος Ζουρνής - "Σκόνη αστρική")

Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΡΝΗΣ

Τίτλος CD
"ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ"
Εταιρεία: ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Άγγελος Σφακιανάκης
Ενορχήστρωση
Νίκος Ζουρνής
Φωτογραφίες
Ξένη Ταζέ
Artwork
Kim Hoffnagle
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 46:33
4/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 
Τα τραγούδια του cd

01. Το ποδήλατο
02. Λάφυρο - Μανώλης Λιδάκης
03. Καρτέρι
04. Θέλω να σου τραγουδήσω - Μαρία Λούκα
05. Απολογισμός
06. Παρτίδα - Μανώλης Λιδάκης
07. Πληρωμή
08. Οινόπνευμα
09. Δανάη
10. Πρωινό άστρο - Μανώλης Λιδάκης
11. Σκόνη αστρική - Μαρία Λούκα
12. Χιλιόμετρα
13. Άσπρες γραμμές
14. Τα θαύματα - Απόστολος Ρίζος

MC Team ID