"Διαπλανητικό γλέντι" αλα Ελληνικά!
Η τελετή λήξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων μάγεψε τον κόσμο...
30/8/04
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας

Η 29η Αυγούστου, ήταν μια βραδιά που μάγεψε όχι μόνο τους 70.000 τυχερούς που εξασφάλισαν εισιτήριο για το στάδιο "Σπύρος Λούης", αλλά και για τα 5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές απ' όλο το κόσμο, που είδαν τη τελετή λήξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Οι 17 ημέρες που η Ελλάδα αποτέλεσε το "κέντρο" του κόσμου κορυφώθηκαν με μια φαντασμαγορική τελετή που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (όπως και τη τελετή έναρξης).

Ένα λιβάδι με στάχυα που συμβόλισε το μόχθο των ελλήνων στο πέρασμα των χρόνων κυριαρχούσε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Αυτή τη φορά στη τελετή δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και σπουδαίοι έλληνες καλλιτέχνες τραγούδησαν για όλο το κόσμο. Η αρχή έγινε με τη "χρυσή πεντάδα" των Γιάννη Πάριου, Μαρινέλλας, Δήμητρας Γαλάνη, Γιώργου Νταλάρα και Χαρούλας Αλεξίου που εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή ερμηνεύοντας υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, το γνωστό κομμάτι του Διονύση Σαββόπουλου "Ας κρατήσουν οι χοροί", τραγούδι που άνοιξε μα και έκλεισε τη γιορτή... Στη συνέχεια εμφανίστηκαν και ο Χρόνης Αηδονίδης και η Δόμνα Σαμίου, που πρωταγωνίστησαν τραγουδώντας παραδοσιακή μουσική από τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Πελοπόνησσο, τη Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας... Στη συνέχεια ο απαραίτητος "Ζορμπάς" του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και ελληνικό γλέντι, παραδοσιακός γάμος, καλαματιανός, αγροτικό με καρπούζια (!), Χατζιδάκης, συρτάκι, ρεμπέτικα, ψαράδες με τα δίχτυα τους, κλαρίνο και μπουζούκι... Ένα ελληνικό σκηνικό, μια εικόνα που μεταδόθηκε σε όλο το κόσμο κάνοντας γνωστά το έθιμα της χώρας μας...

Κατά τις 22.00 τα μέλη των αποστολών άρχισαν να μπαίνουν στο στάδιο, όλοι μαζί, χωρίς σειρά, κάτι που συμβόλισε την ενότητα και τη φιλία των λαών. Οι σημαιοφόροι τοποθέτησαν τις σημαίες όλες μαζί στο κέντρο του σταδίου. Είναι η στιγμή που ξεκινάει η ομιλία της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και του Ζακ Ρογκ. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζαγκ Ρογκ έδωσε στην Αθήνα το Ολυμπιακό μετάλλιο για την άρτια διοργάνωση των αγώνων. Μάλιστα είπε σε άπταιστα ελληνικά "Αγαπητοί Έλληνες φίλοι. Κερδίσατε! Πετύχατε με λαμπρότητα τον δύσκολο στόχο της διοργάνωσης των αγώνων. Ευχαριστούμε Αθήνα, ευχαριστούμε Ελλάδα"!

Αμέσως μετά η Δήμαρχος της Αθήνας Ντόρα Μπακογιάννη, σε κλίμα έντονης συγκίνησης παρέδωσε την Ολυμπιακή Σημαία στον Δήμαρχο του Πεκίνου Wang Qishan. Κινέζοι χορευτές μας έδωσαν στη συνέχεια ένα δείγμα απ' όσα πρόκειται να δούμε σε 4 χρόνια στη Κίνα.

Σειρά είχε η υποστολή της Ολυμπιακής Σημαίας. Μια μικρούλα από τα παιδικά χωριά SOS, η Φωτεινή, άναψε το φαναράκι της από τη φλόγα στο Βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου και αφού τη μοίρασε και σε άλλα παιδιά, φύσηξε και συμβολικά "έσβησε" το βωμό. Με το σβήσιμο της φλόγας οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν οριστικά στην ιστορία και η 29η Ολυμπιάδα ξεκινάει και θα κορυφωθεί σε 4 χρόνια στο Πεκίνο.

Στη συνέχεια όμως είχε γλέντι. Γλέντι για όλο το κόσμο. Κυριολεκτικά "διαπλανητικό"! Στη σκηνή ανέβηκαν η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Άννα Βίσση, ο Αντώνης Ρέμος και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης οι οποίοι ξεσήκωσαν το κόσμο με τραγούδια δικά τους αλλά και κάποια κομμάτια "σταθμούς" στην ελληνική μουσική. Μαζί τους και ο Διονύσης Σαββόπουλος, αλλά και ο Σάκης Ρουβάς που κάποια στιγμή εμφανίστηκε από τον ...ουρανό και μόλις "προσγειώθηκε" τραγούδησε "Καραπιπερίμ"! Το γλέντι κράτησε περίπυο μέχρι τα μεσάνυχτα και έκλεισε όπως ξεκίνησε... "Ας κρατήσουν οι χοροί"!

Η Ελλάδα κατετάγη 15η στο συγκεντρωτικό πίνακα μεταλλίων κερδίζοντας συνολικά 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα. Πρώτες στο σχετικό πίνακα οι ΗΠΑ (35-39-29), δεύτερη η Κίνα (32-17-14) και τρίτη η Ρωσία (27-27-38). 75 χώρες πήραν τουλάχιστον 1 μετάλλιο.


Άποψη του σταδίου

Το "λιβάδι" με τα στάχυα και στο κέντρο η σκηνή

Παραδοσιακός γάμος...

Το ..."παραδοσιακό" αγροτικό με τα καρπούζια!

Ο τσολιάς πάει ...ποδηλατάδα!

Η μικρή Φωτεινή φυσάει και σβήνει το βωμό!

Ο φτερωτός Θεός ήταν και πάλι εδώ...

Τα βεγγαλικά έκαναν τη νύχτα μέρα στο στάδιο!

ΣΕΛΙΔΑ 2
MC Team ID