Πραγματοποιήθηκε ο ημιτελικός του Φεστιβάλ!
Το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης 2007,
ξεκίνησε τη Παρασεκυή με 16 διαγωνιζόμενους!

2/11/2007
Music Corner

Γράφει από τη Θεσσαλονίκη, ο Θωμάς Μητσόπουλος
Φωτογράφηση: Νώντας Στυλιανίδης

Στο μισοάδειο γήπεδο της Πυλαίας (σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές) αλλά με περισσό πάθος από το παραβρισκόμενο κοινό, που μάταια προσπαθούσε να αναπληρώσει το ...κενό, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η πρώτη βραδιά του τρίτου κατά σειρά ανανεωμένου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Για την μειωμένη προσέλευση κοινού δεν ξέρω ακριβώς τι φταίει (η ελάχιστη φετινή διαφήμιση του θεσμού; ο βροχερός καιρός που κράτησε τον κόσμο σπίτι του; η έλλειψη ενδιαφέροντος για μουσικούς διαγωνισμούς;) ωστόσο ήταν λυπηρό γι' αυτά τα παιδιά που στηρίζουν κάποια από τα όνειρά τους σ' αυτό το θεσμό, να διαγωνίζονται μπροστά σε ένα λιγοστό κοινό που όμως έκανε τα πάντα για να τα εμψυχώσει. Θα μου πείτε η βραδιά προβαλλόταν και από την τηλεόραση όποτε το "παιχνίδι" δεν χάθηκε εντελώς...

Από άποψη διοργάνωσης τα πράγματα κύλισαν αρκετά ήρεμα καθώς οι παρουσιάστριες της βραδιάς Μπέτυ και Ματθίλδη Μαγγίρα, παρ' όλο που δεν έδεναν με το γενικότερο κλίμα (extreme ενδυματολογικές επιλογές, άνοστα αστειάκια και πειράγματα της επιτροπής) ήταν παρ' όλα αυτά άνετες και έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του παρευρισκόμενου κοινού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το σκηνικό στο οποίο δέσποζαν δύο κινούμενες οθόνες από led ενώ οι εμφανίσεις των παιδιών ήταν καθ' όλα αξιοπρεπείς.

Από τα διαγωνιζόμενα τραγούδια, χωρίς βέβαια να υπάρχει ανάμεσα σ' αυτά κάποιο σπουδαίο που θα μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα, ξεχώρισα το "κοίτα με" με ερμηνεύτρια την Ελισάβετ Χαριτωνίδου, την "Αρετούσα" που ερμήνευσε η Δήμητρα Λιγοψυχάκη και χαρακτηρίζεται από έντονα παραδοσιακά ηχοχρώματα, τα "δώδεκα μπαγλαμαδάκια" με την ξεσηκωτική ερμηνεία της Καλομοίρας Καστροπούλου, το "τα στολίδια μας" με την πολύ καλή λαϊκή ερμηνεύτρια Μαριάνα Παπαμακαρίου (η φωνή της μου θύμισε κάτι από τις παλιές μεγάλες τραγουδίστριες) και φυσικά το μακράν καλύτερό απ' όλα τραγούδι με τον τίτλο "Πονώ που δεν πονώ για σένα" με ερμηνευτή τον σπουδαίο τραγουδιστή, γνωστό μας από τους "Απέναντι", Φώτη Θεοδωρίδη το οποίο θεωρώ και το φαβορί για τον τελικό του Σαββάτου. Συμπαθητική παρουσία είχε και η Ειρήνη Τουμπάκη με την "Ελεγεία" ενώ η πολύ καλή τραγουδίστρια Ασπασία Θεοφίλου (γνωστή τα τελευταία χρόνια από τις εμφανίσεις της πλάι στον Δημήτρη Μητροπάνο) παρ' όλο που διάλεξε ένα μέτριο τραγούδι για να διαγωνιστεί είχε έναν ξεχωριστό αέρα που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Τα υπόλοιπα τραγούδια που κινούνταν σε πιο ποπ και ροκ ήχους δεν με ενθουσίασαν με εξαίρεση το τραγούδι "αγάπη είναι" κυρίως για τους πολύ ιδιαίτερους στίχους του και την μοναδική επικοινωνία του ερμηνευτή του, Ελευθέριου Παναγιωτίδη με το κοινό που τον επιδοκίμαζε (βλέπω το εν λόγω τραγούδι να καταλαμβάνει θέση μέσα στην τριάδα)...


Ξεχώρισε ο Φώτης Θεοδωρίδης (γνωστός από το συγκρότημα "Απέναντι")

Συμπερασματικά πιστεύω πως η φετινή διοργάνωση είχε πολύ καλύτερες μουσικές στιγμές από τις προηγούμενες χρονιές αλλά ωστόσο έλειπαν και φέτος τα "μεγάλα" τραγούδια και οι ξεχωριστές φωνές που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μουσική σκηνή της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια (ο Φώτης Θεοδωρίδης που φωνητικά ξεχώριζε σαν τη μύγα μες το γάλα βρίσκεται στο μουσικό στερέωμα και κάνει δισκογραφία αρκετά χρόνια οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί νέος).

Η εκδήλωση όμως, και εδώ είχαμε την πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της βραδιάς, έκλεισε μοναδικά με ένα υπέροχο αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα τη μουσική επιμέλεια του οποίου υπέγραψαν η Λίνα Νικολακοπούλου (η μεγάλη Ελληνίδα στιχουργός απολάμβανε ανάμεσα στο κοινό την συναυλία και τραγουδούσε με πάθος τα "αθάνατα" τραγούδια του Ζαμπέτα) και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου (ψυχή της διοργάνωσης με έκδηλη την αγωνία στο πρόσωπό της καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς για το να πάνε όλα καλά). Ερμηνευτές του σπουδαίου αυτού αφιερώματος ήταν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου η Δήμητρα Παπίου ο Γιάννης Ζουγανέλης και η πάντα αειθαλής Δούκισσα! Μοναδικοί ερμηνευτές όλοι τους, έδωσαν ψυχή και ξεσήκωσαν το κοινό του φεστιβάλ. Συγκινητική ήταν η στιγμή που στη σκηνή ανέβηκε ο γιος του Γιώργου Ζαμπέτα και τραγούδησε παρέα με την Λίνα Νικολακοπούλου το τραγούδι του πατέρα του "Μάλιστα Κύριε"!

Στο τέλος της Βραδιάς οι αδερφές Μαγγίρα ανανέωσαν το ραντεβού τους με το κοινό του φεστιβάλ για αύριο (Σάββατο) βράδυ όπου στον ίδιο χώρο θα διεξαχθεί ο τελικός στον οποίο θα αναδειχθούν και θα βραβευθούν τρία από τα δέκα διαγωνιζόμενα τραγούδια ενώ η κριτική επιτροπή θα απονείμει όπως κάθε χρόνο και τρία ειδικά βραβεία: ερμηνείας, σύνθεσης και στίχου.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Φίλιππος Πλιάτσικας με τη συνοδεία της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ αλλά και ηλεκτρικής προσωπικής του μπάντας θα ερμηνεύσει παλιές αλλά και νεότερες επιτυχίες του.

Φωτογραφίες από τον ημιτελικό


Ειρήνη Τουμπάκη - "Ελεγεία"

Ασπασία Θεοφίλου - "Η γάτα"

Πλην Ενός - "Δεν φοβάμαι, στο φωνάζω"

Άρης Σαμολαδάς - "Θα πρέπει να 'ταν αγάπη"

Καλομοίρα Καστροπούλου - "12 μπαγλαμαδάκια"

Μαριάννα Παπαμακαρίου - "Τα στολίδια μας"

Λίζα Ανδρέου - "Κοίτα με"

Δήμητρα Λιγοψυχάκη - "Αρετούσα"

Κόμης Χ & Βασιλική Αλεξίου - "Αγάπη είναι"

Sofia Berntson - "Άνοιξε τη πόρτα"

Άγγελος Κατσίρης - "Φοβάμαι"

Δημήτρης Σωτηρίου - "Άσπρη μέρα"

Σημήτρης Βαλσαμάρας - "Diva"

Πάνος Γουργιώτης - "Η ζωή που περιμένει"

Θάνος Γαλανός - "Μαζί σου"

Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα...

Αδελφές Μαγγίρα

Αδελφές Μαγγίρα


** Ευχαριστούμε τον Νώντα Στυλιανίδη για τη παραχώρηση των φωτογραφιών...

MC Team ID