Γράφει ο Παύλος Ζέρβας
Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης! Ο Νίκος Πορτοκάλογλου (γεννημένος στις 30 Δεκεμβρίου 1957 στον Βόλο) είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και διαχρονικούς Έλληνες τραγουδοποιούς και ερμηνευτές. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Φατμέ και συνέχισε με μια εξαιρετικά επιτυχημένη προσωπική πορεία, που περιλαμβάνει δεκάδες δίσκους και αμέτρητες επιτυχίες.
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου προέρχεται από προσφυγική οικογένεια που εγκαταστάθηκε στη Νέα Σμύρνη όταν εκείνος ήταν τεσσάρων ετών. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε στα εφηβικά του χρόνια, όταν απέκτησε την πρώτη του κιθάρα και αφιέρωσε ατελείωτες ώρες μελέτης. Οι επιρροές του περιλαμβάνουν εμβληματικούς καλλιτέχνες όπως οι Rolling Stones, οι Beatles, ο Τζίμι Χέντριξ και ο Μπομπ Ντίλαν. Στα χρόνια του λυκείου, συμμετείχε σε σχολικό συγκρότημα, αναπτύσσοντας την αγάπη του για τη δημιουργία.
Οι Φατμέ και τα πρώτα βήματα
Το 1980, ο Νίκος Πορτοκάλογλου ίδρυσε τους Φατμέ, ένα συγκρότημα που άλλαξε την πορεία της ελληνικής ροκ μουσικής. Μαζί του από το group πέρασαν οι Χάρης Καβαλλιεράτος, Γιώργος Φιλιππάκης, Οδυσσέας Τσάκαλος, Αργύρης Αμίτσης, Μιχάλης Μουστάκης, Γιάννης Κερκύρας, Νίκος Μηλιώνης και η Ιωάννα Τσακάλου.
Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 1981 με τη Minos EMI με τίτλο το όνομά τους και περιλάμβανε τραγούδια που έγιναν αμέσως επιτυχίες, όπως ο “Άσωτος υιός”.
Το 1983 έρχονται τα “Ψέμματα” που κράτησαν το ροκ χαρακτήρα του group, όμως πρόσθεσαν και κάποια λαϊκότερα στοιχεία, με μια μοναδική οπτική που χαρακτήρισε το ύφος τους.
Το 1985 ηχογραφούν στη Θεσσαλονίκη με παραγωγό τον Νίκο Παπάζογλου, το τρίτο τους album, με τίτλο “Ρίσκο“. Ο ήχος εδώ επανέρχεται σε πιο ροκ φόρμες. Το ομότιτλο και το “Υπάρχει λόγος σοβαρός” ξεχωρίζουν.
Το 1986 είναι η ώρα του “Βγαίνουμε απ’ το τούνελ“, κατ’ εμέ του καλύτερου δίσκου τους. Μέσα από αυτό το album η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. “Βγαίνουμε απ’ το τούνελ”, “Καλοκαιράκι”, “Μπλέξαν οι γραμμές μας”, “Στη Σταδίου”, “Ζάλη”, “Πες το κι έγινε” (με τη συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου), “Όλοι δίκιο έχουμε”, “Πότε θα σε βαρεθώ”… Ένας πραγματικά εξαιρετικός δίσκος, διαμάντι για την ελληνική δισκογραφία!
Παρκάτω το video clip από το “Καλοκαιράκι” που δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που δεν σιγοτραγούδησε κάποια στιγμή!
Δύο χρόνια αργότερα, επιστρέφουν με το “Ταξίδι“, το πέμπτο studio album τους. Συνεχίζουν σταθερά στον pop rock ήχο τους. Ο δίσκος περιέχει τους “Πρωταθλητές”, που έγινε σήμα κατατεθέν για ελληνικές ομάδες που πετύχαιναν μεγάλες επιτυχίες στο εξωτερικό. Το album αυτό ήταν μια απόδειξη για το πηγαίο ταλέντο του συγκροτήματος, που μετά από τόσες επιτυχίες που έβγαλε το προηγούμενο album τους, δεν στέρεψαν από ιδέες, αντιθέτως εδώ βγάζουν άλλες τόσες!!! Πέρα από τους “Πρωταθλητές”, θα συναντήσουμε ακόμα τα “Πάνω απ’ τα σύννεφα”, “Ταξίδι”, “Βάλε μου δύσκολα”, “Όλα γίνονται”, “Άστο σε μένα”, “Βουτάω βαθειά”… Πραγματικά πόσα αγαπημένα τραγούδια μας έχουν δώσει αυτοί οι άνθρωποι!
Ένα χρόνο μετά, το 1989, κυκλοφορούν το “Πάλκο”, έναν διπλό live δίσκο με ηχογραφήσεις από μια μεγάλη συναυλία που έδωσαν στον Λυκαβηττό και από τις τότε παραστάσεις τους στο Zoom.
Και εκεί ξαφνικά, κυριολεκτικά στο απόγειο της δόξας τους, αποφασίζουν να βάλουν τέλος στην μοναδική αυτή πορεία που είχαν πάρει οι Φατμέ. Μια απόφαση πραγματικά σοκ για όλους, καθώς οι Φατμέ ήταν ένα group που κυριολεκτικά γινόταν καλύτερο με κάθε νέα του δουλειά. Μετά όμως από σχεδόν μια δεκαετία κοινής πορείας, η δυναμική και οι προτεραιότητες του συγκροτήματος φαίνεται να είχαν αλλάξει, γεγονός που τους οδήγησε σε μια φυσική ολοκλήρωση. Ο ίδιος ο Νίκος Πορτοκάλογλου είχε δηλώσει μετά τη διάλυση των Φατμέ “είναι μια εποχή πολύ δύσκολη για μένα. Μια δύσκολη εποχή επαγγελματικά, ψυχολογικά και οικονομικά”.
Εν κατακλείδι οι Φατμέ συνδύασαν με μοναδικό τρόπο την ελληνική μουσική παράδοση με τη ροκ, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο ήχο που επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη του ελληνικού ροκ.
Η προσωπική πορεία
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Νίκος Πορτοκάλογλου μετά τη διάλυση των Φατμέ, αποφασίζει να συνεχίζει solo καριέρα και πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά. Το 1990 συνεχίζοντας στη Minos EMI επιστρέφει με τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, «Φωνές», μέσα από τον οποίο έδωσε το στίγμα ενός τραγουδοποιού που αναμειγνύει την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική.
Το 1991 κυκλοφορεί το “Σήκω Ψυχή Μου, Σήκω Χόρεψε” με το περίφημο “Κλείνω Κι Έρχομαι” που ερμηνεύει μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο! Στο album συναντάμε και το “Ό,τι δε σε σκοτώνει” που όπως είπε ο ίδιος το δημιούργησε προσπαθώντας να πάρει δύναμη μετά τη διάλυση των Φατμέ.
Το 1993 μετακομίζει στην Polygram (αργότερα Cobalt) και από εκεί κυκλοφορεί το album “Τα Καράβια Μου Καίω“. Ένα ακόμη τραγούδι που όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σχετίζεται με τα …απόνερα από τη διάλυση των Φατμέ.
Το album έβγαλε κι άλλες δυνατές επιτυχίες, όπως το μοναδικό “Να με προσέχεις”, το “Τι σε νοιάζει εσένα” και το “Βουνό”…
Το 1996 ο “Άσωτος Υιός” περιέχει 12 παλιά τραγούδια σε νέες εκτελέσεις, με συμμετοχές πολλών καλλιτεχνών. Φοίβος Δεληβοριάς, Ελένη Βιτάλη, Μάνος Ξυδούς, Χάρης Κατσιμίχας, Ροβένα Αλευρά, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Φάμελλος, Έλλη Πασπαλά και συνοδοιπόροι του από τους Φατμέ δίνουν το δικό τους ηχόχρωμα σε σπουδαία τραγούδια του Πορτοκάλογλου.
Το 1997 ακολουθεί το “Κρυφτό” που περιέχει το soundtrack και άλλα τραγούδια από την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα “Βαλκανιζατέρ”. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου έγραψε και επιμελήθηκε τη μουσική για την ταινία.
Ένα χρόνο πριν το “Millenium”, το 1999 ο Νίκος Πορτοκάλογλου κυκλοφορεί τα “Παιχνίδια με τον διάβολο” και μας κάνει όλους να αναρρωτιόμαστε “Τι έχει μείνει απ’ την φωτιά”! Ωστόσο εδώ πρέπει να σταθούμε στο καταπληκτικό ερωτικό τραγούδι “Δεν μας συγχωρώ” που μερικά χρόνια αργότερα θα το απογειώσει με τη φωνή της και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Σημαντικό τραγούδι του δίσκου και το “Δεν είμαι από ‘δω”
Το 2001 γράφει τη μουσική για μια ακόμη ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα, “Μπραζιλέρο”. Μια ταινία που απογειώνεται και με τη βοήθεια του απίστευτου “Αχ θάλασσά μου σκοτεινή” που κυκλοφορεί μαζί με το “Μπραζιλέρο“. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να γράψω γι’ αυτό το τραγούδι… Απλώς ας το ακούσουμε… Ξανά, ξανά, ξανά…
Το cd περιέχει τη μουσική της ταινίας “Μπραζιλέρο”, δηλαδή το ένα τραγούδι που ακούγεται στην ταινία “Αχ θάλασσά μου σκοτεινή” και 10 ορχηστρικά. Περιέχει επίσης άλλα 4 τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από την ταινία, αλλά δεν ακούγονται σ’ αυτήν. Όπως μας είχε πει ο ίδιος ο Πορτοκάλογλου σε συνέντευξή του στο MusicCorner.gr “το στοίχημα για μένα είναι ο δίσκος αυτός να έχει απόλυτη αυτονομία. Δηλαδή εκτός από μουσική μιας ταινίας, να είναι και ένας δίσκος αυτόνομος, έστω και για κάποιον που δεν θα δει την ταινία.”
Το επόμενο studio album του ήταν η “Δίψα“, το 2003, με πολύ δυνατά τραγούδια τα “Μετρώ τα κύματα”, “Όσο κρατά ένα φιλί”, “Είδα στα μάτια σου τον κόσμο”, “Γίνε κομμάτια” με την Ανδριάνα Μπάμπαλη…
Το 2006 επιστρέφει με το album “Ένα Βήμα Πιο Κοντά“. Εδώ έχουμε ένα album που δεν έβγαλε τις πολύ μεγάλες επιτυχίες, συνέχισε όμως να δίνει το στίγμα του Νίκου Πορτοκάλογλου που παίζει ανάμεσα στο pop και στο έντεχνο.
Το 2009 έρχεται η “Στροφή” με το ομότιτλο τραγούδι να γίνεται αμέσως επιτυχία. Ξεχώρισαν ακόμα τα “Είμαι ξένος”, “Δεν έχω τίποτα να σου δώσω”, “Το παιδί”…
Το 2012 είναι η σειρά για ένα διπλό πολυσυλλεκτικό album, με τίτλο “Ίσως“, όπου στο πρώτο μέρος περιέχει 10 καινούργια τραγούδια και στο δεύτερο 10 διασκευές παλαιότερων τραγουδιών του ερμηνευμένες από διάφορους καλλιτέχνες.
Από τα νέα τραγούδια ξεχωρίσαμε το “Βουτάμε γυμνοί” αλλά και το “Τανγκό στο Βόσπορο”. Κορυφαία όμως στιγμή θεωρώ το “Τι λάθος κάνω” με τη φωνή του Γιάννη Χαρούλη…
Ακούστηκε αρκετά και το ομότιτλο “Ίσως” με τη συμμετοχή των Μάρκου Κούμαρη, Στάθη Δρογώση και Πάνου Μουζουράκη…
Το 2014 κυκλοφορεί τα “Λιμάνια ξένα” με 25 παλιά ελληνικά τραγούδια. Ένα album με διασκευασμένα ρεμπέτικα, λαϊκά, σμυρναίικα… Αγαπημένα τραγούδια που αποκτούν πιο σύγχρονες γραμμές. Οι πειραματισμοί άλλωστε ήταν πάντα ένα αγαπημένο “χόμπι” για τον Νίκο Πορτοκάλογλου!
Το 2017 κυκλοφορεί το “Εισιτήριο“, αυτή τη φορά με νέα τραγούδια. Εδώ συμμετέχει και η νέα του μπάντα “Ευγενείς Αλήτες”. Το “Πότε θα σε δω” με τη συμμετοχή της Αγάπης Διαγγελάκη ακούγεται αρκετά και συνδυάζει στοιχεία παραδοσιακά με pop ήχους.
Στο “Θα περάσει κι αυτό” θίγει τις δυσκολίες εκείνης της εποχής (που μάλλον …συνεχίζονται ακόμα και σήμερα) δίνοντας στον ακροατή κουράγιο μέσα από τους στίχους του.
Το “Μαζί” είναι ένα αισιόδοξο τραγούδι που ξεχωρίσαμε επίσης από το album.
Αυτό όμως που θεωρώ κορυφαίο της δουλειάς αυτής, είναι το “Αν μια φορά ρωτούσες”, ένα τραγούδι πραγματικά πολυαγαπημένο…
Μουσικό Κουτί
Από το 2020, ο Νίκος Πορτοκάλογλου παρουσιάζει στην ΕΡΤ την εκπομπή «Μουσικό Κουτί» μαζί με τη Ρένα Μόρφη. Η εκπομπή αυτή έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό για την ευκαιρία που δίνει στους καλλιτέχνες να αναδείξουν τη δουλειά τους σε ένα πιο προσωπικό και οικείο πλαίσιο.
Και κάτι για τα προσωπικά του…!
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου είναι παντρεμένος για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες με τη Μαρίνα Κατσιώτη. Όπως έχει δηλώσει γι’ αυτήν έχει γράψει το πολύ όμορφο “Ψέματα”, για κάποια φάση της ζωής τους που είχαν απομακρυνθεί. Μαζί έχουν δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια, αποκτώντας δύο παιδιά, τη Θάλεια και τον Λευτέρη. Η κόρη τους, Θάλεια, τους έχει χαρίσει και μια εγγονή, εμπλουτίζοντας την οικογενειακή τους ευτυχία!
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου άνοιξε νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι, επηρέασε πολλούς νεότερους καλλιτέχνες, διατήρησε πάντα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και συνεχίζει να δημιουργεί και να εμπνέει με τη μουσική του, παραμένοντας πιστός στις αξίες του και στην αγάπη του για την ελληνική μουσική… Κι εμείς είμαστε απλά τυχεροί που …υπάρχει και τον ακούμε!